Nie tylko owoc ma wiele wartości. Poznaj sekrety malin

Maliny uwielbiają chyba wszyscy. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. To wyborna przekąska, oraz uniwersalny dodatek do wielu dań czy deserów. Warto zwrócić uwagę także na sok z malin i oczywiście liście. Dowiedz się więcej o tych wyjątkowych owocach.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Maliny to uwielbiane owoce, które doskonale smakują na surowo, ale też świetnie sprawdzają się w wypiekach czy przetworach. Można przygotować z ich liści herbatkę, a z pestek olej. Maliny mają wiele odmian i znane są na całym świecie. Czy wiesz, że owoce te występują w różnych kolorach? Każda odmiana odznacza się nieco innymi walorami, ale wszystkie je łączy jedno – wyjątkowy, słodki i orzeźwiający smak. 

Sprawdź także: Po tych napojach wątroba będzie jak nowa. 7 przepisów na napoje odtruwające

Maliny – charakterystyka 

Pyszne, słodkie i bardzo uniwersalne w kuchni. To właśnie maliny. Owoce te należą do rodziny różowatych. Rosną przede wszystkim w klimacie umiarkowanym, dlatego spotykamy je głównie w Ameryce Północnej, Azji i oczywiście Europie. Na świecie występuje ponad 250 gatunków malin. Rosną głównie w ogrodach, na polach, w lasach i oczywiście na krzewach. Charakterystyczne dla malin są oczywiście drobne, różowo-czerwone pestki. To właśnie z nich przygotowuje się między innymi olej, znany w kosmetyce. 

Najbardziej popularne są maliny różowe, czarne i czerwone. Krzaki malin mogą sięgać nawet 2 metrów. Zazwyczaj nie brakuje na nich małych kolców. Owoce malin rosną od czerwca do późnej jesieni, a nawet do pierwszych przymrozków. To świetna wiadomość dla fanów tych soczystych i lekko kwaskowatych owoców. Można je bowiem dostać przez większą część roku. W Polsce najbardziej popularne odmiany malin to malina polana, malina polka, malina czarna, malina omszona oraz malina beskid. 

Co można zrobić z malin? Świetnie nadają się jako dodatki do deserów, wypieków, ale też dań na surowo na przykład sałatek czy mięs. Znane są również przetwory malinowe, na przykład dżemy czy oczywiście alkoholowe nalewki. Z liści malin przygotowuje się napary, a z pestek olej. 

Maliny – wartości odżywcze 

Uwielbiasz maliny? Wartości odżywcze tych owoców, z pewnością okażą się dla Ciebie kolejnym argumentem, dla którego warto sięgać po te przysmaki. Są to owoce bardzo odżywcze. Co ciekawe w 100 gramach malin znajdują się zaledwie 52 kalorie. Nie brakuje w nich także błonnika. Zatem na diecie redukcyjnej owoce te są wręcz wskazane. W dodatku są pyszne i będą stanowiły bazę doskonałych dań, w tym fit deserów. 

Jakie witaminy zawierają maliny? W owocach tych znajdziesz dużo witamin, tj. C, A, B12 czy B9. Nie brakuje w nich również licznych kwasów organicznych i substancji mineralnych takich jak żelazo, potas, wapń oraz magnez. 

Przez to, że w malinach znajduje się dużo witaminy C oraz kwasu salicylowego, owoce te wykorzystywane są w stanach infekcji oraz przeziębienia. To doskonały środek napotny, który zwalcza gorączkę. Jeżeli tylko czujesz się słabiej, spokojnie sięgaj po sok malinowy oraz wywar z liści.

Nie zapominaj także, że maliny charakteryzują się także niskim indeksem glikemicznym. Świetnie sprawdzą się zatem u osób chorujących na cukrzycę. Znajdują się w nich także antocyjany, które przyczyniają się do obniżenia poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu dań bogatych w skrobię. 

Warto wspomnieć także, że maliny przyspieszają spalanie tłuszczu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia tętniczego, przed co rekomendowane są osobom z nadciśnieniem oraz innymi schorzeniami układu krążenia. Okazuje się również, że maliny mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Wszystko dlatego, że znajduje się w nich kwas ferulowy oraz beta-sitosterol, substancje te mogą hamować rozwój nowotworów złośliwych oraz łagodnych. 

Liście malin – właściwości 

Zwróć także uwagę na liście malin. Nie mają tak charakterystycznego smaku i aromatu jak owoce, ale mimo to warto wprowadzić je do codziennej diety. Zawierają bowiem mnóstwo witamin A, C oraz E, nie brakuje w nich także kompleksu witamin z grupy B, jak również makro i mikroelementów niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi. 

Herbatka z liści malin zawiera mnóstwo związków aktywnych. Są to między innymi garbniki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym, antocyjany uelastyczniające naczynia krwionośne i regulujące prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, związki fenolowe wspomagające właściwe działanie hormonów w organizmie kobiety, oraz flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze hamujące rozwój wolnych rodników i tym samym zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory czy schorzenia związane ze stresem oksydacyjnym. 

Maliny – przeciwwskazania 

Czy każdy może spożywać maliny? Przeciwwskazania występują także w przypadku tego pysznego owocu. Kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny zachować ostrożność przy stosowaniu kuracji herbatką z liści malin. Najlepiej by chęć spożywania tego typu naparu skonsultowane z lekarzem. Co ciekawe maliny mogą wywoływać reakcje alergiczne. Najlepiej zatem wprowadzać je małymi porcjami do diety dwu- i trzyletnich dzieci. Jeżeli chorujesz na ostrą niewydolność nerek, zapalenie nerek czy dnę moczanową, to nie spożywaj większych ilości świeżych malin. Jedzenie tych owoców należy także skonsultować ze specjalistą w przypadku chorowania na chorobę wrzodową żołądka czy zapalenie błony śluzowej żołądka. 

Maliny  przechowywanie 

Sposób przechowywania malin jest kluczowy, aby zachowały świeżość na długo. Niestety mają tendencję do szybkiego pleśnienia. Pamiętaj, aby owoce te przechowywać w lodówce. Wcześniej absolutnie ich nie myj. Najlepiej po prostu przesyp je do pojemnika wyłożonego papierowym ręcznikiem. Wierzch pojemnika również przykryj tym samym. Dzięki temu owoce się nie zgniotą i przez to dłużej zachowają swój aromat. Maliny wyciągnij z lodówki na około pół godziny przed ich zjedzeniem. 

Czy maliny należy myć przed zjedzeniem? Jak najbardziej, ale należy robić to ostrożnie, aby nie uszkodzić ich delikatnej struktury. Maliny zatem przepłukuj bardzo delikatnym strumieniem wody, a osuszaj je papierowym ręcznikiem. 

Kochasz maliny? Właściwości zdrowotne tego owocu i jego niska kaloryczność utwierdzą Cię w przekonaniu, że nie warto żałować sobie tych owoców. Jeśli szukasz inspiracji na dania z malinami, zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Tartaletki z malinami

 Tartaletki z malinami Zobacz przepis

Tartaletki z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Deser z malinami

 Deser z malinami Zobacz przepis

Deser z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Syrop z malin

 Syrop z malin Zobacz przepis

Syrop z malin / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sernik z malinami

 Sernik z malinami Zobacz przepis

Sernik z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Brownie z malinami

 Brownie z malinami Zobacz przepis

Brownie z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Clafoutis z malinami

 Clafoutis z malinami Zobacz przepis

Clafoutis z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z bobem i malinami

 Sałatka z bobem i malinami Zobacz przepis

Sałatka z bobem i malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Lekka salatka ze szpinakiem i malinami

 Lekka salatka ze szpinakiem i malinami Zobacz przepis

Lekka salatka ze szpinakiem i malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Muffinki z malinami

 Muffinki z malinami Zobacz przepis

Muffinki z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Placki z malinami

 Placki z malinami Zobacz przepis

Placki z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 30

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1979

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 531

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0