Ewa_Gotuje

Nazywany jest „czystą rosą”. Zdrowy, ma mnóstwo białka - zastąp nim ziemniaki

W sklepach pojawia się coraz więcej zagranicznych produktów spożywczych. Polacy nie boją się już eksperymentów i chętnie próbują nowych, często egzotycznych smaków. Jednym z nich może być karczoch chiński. Roślina z Azji to skarbnica białka. Dowiedz się, jak jeść czyściec bulwiasty.

Jak jeść czyściec bulwiasty? | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Na pierwszy rzut oka przypomina mało apetyczne, tłuste gąsienice. Tymczasem to pyszne azjatyckie warzywo, które jest prawdziwą skarbnicą białka. Choć czyściec bulwiasty nie jest zbyt popularny w Polsce, to dla miłośników kuchni azjatyckiej będzie to wspaniały przysmak. Dowiedz się, dlaczego roślina może być lepsza nawet od polskiego ziemniaka.

Sprawdź także: Zbija cukier, pomaga zrzucić kilogramy. Jej owoce mają 30 razy więcej witaminy C niż cytryna

Czyściec bulwiasty (karczoch chiński)

Czyściec bulwiasty to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, który naturalnie występuje w Azji. Już w starożytnych Chinach uważano go za znak szczęścia, a do dziś nazywa się go „czystą rosą” lub karczochem chińskim. Do dziś roślinę określa się też japońskim słowem „chorogi”, które oznacza „długowieczność” - wszystko z powodu jej właściwości.

Czyściec rośnie na wysokość ok. 40-50 centymetrów i rzadko kwitnie. Cały skarb kryje się pod ziemią - roślina posiada system korzeniowy, zakończony bulwiastymi zgrubieniami. To właśnie one są jadalną częścią chińskiego karczocha i mają delikatny, lekko orzechowy smak. W Azji hoduje się go jak warzywo. Jego zastosowanie można przyrównać do użycia ziemniaka w polskiej kuchni. Nic dziwnego, że to podstawa lub dodatek wielu dań. Przed gotowaniem wymaga dokładnego oczyszczenia.

Chiński karczoch - skarbnica białka

„Czysta rosa” nie bez przyczyny określana jest mianem rośliny długowieczności. W 100 gramach czyśćca bulwiastego kryje się 80 kalorii. Składa się głównie z węglowodanów i roślinnego białka. 

W naturalnej medycynie chińskiej karczoch służy do łagodzenia objawów przeziębienia. Ze względu na obecność antyoksydantów, wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwdrobnoustrojowe i usuwa szkodliwe substancje z organizmu. Co więcej, poprawia pracę układu odpornościowego i wzmacnia reakcję systemu immunologicznego w przypadku infekcji. W Europie, gdzie uprawia się go od ok. XIX wieku, stosowany jest podobnie jak czyściec lekarski - do leczenia zgagi, biegunki, objawów alergii, bólów głowy, żylaków i stanów zapalanych. 

Czyściec bulwiasty znany jest jednak przede wszystkim jako skarbnica białka roślinnego. To świetne źródło tego składnika odżywczego dla wszystkich wegan i wegetarian, którzy chcą zróżnicowanej diety, bez dużych ilości tłuszczu.

Jak jeść czyściec bulwiasty?

Czyściec bulwiasty to warzywo, które świetnie urozmaici jadłospis. Gdzie kupić chińskiego karczocha? W polskich supermarketach niestety trudno go dostać. Od czasu do czasu pojawia się jednak na półkach w sezonie jesienno-zimowym. Na pewno znajdziesz go też w restauracjach z chińską kuchnią lub kupisz w sklepach internetowych. 

Jak jeść czyściec bulwiasty? W kuchni azjatyckiej zjada się go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Przed podaniem należy go jednak dokładnie oczyścić, co nie jest takim prostym zadaniem. Sprzedawany po oczyszczeniu jest dużo droższy, właśnie ze względu na wysiłek włożony w uciążliwy proces.

Jak czyścić karczocha chińskiego? Najpierw trzeba umyć bulwy w wodzie, odsączyć, a przy pomocy noża usunąć końcówki. Następnie trzeba ułożyć je na ręczniku papierowym lub ściereczce kuchennej i obficie posypać gruboziarnistą solą. Potem wystarczy pocierać warzywem, aby zrobić mu „peeling” i całkowicie usunąć cienką skórkę. Po tej czynności konieczne jest jeszcze opłukanie czyśćca wodą. 

Czyściec bulwiasty lepszy od polskiego ziemniaka

Jak wykorzystać czyściec bulwiasty? Zastosowanie w kuchni tego azjatyckiego „ziemniaka” jest dość uniwersalne. Będzie świetnie smakował po prostu ugotowany w wodzie lub na parze. Podduszenie na maśle tylko podkręci jego smak. Świetnie sprawdzi się też do wegetariańskich i wegańskich dań. Połącz go z pieczonymi batatami, jarmużem i pestkami. 

Jak jeść czyściec bulwiasty? Po ugotowaniu warto polać go sosem lub śmietaną i podać w towarzystwie mięsa czy ryby. Możesz na przykład ugotować je przez trzy minuty w wodzie, a następnie przez ok. 10 minut podsmażać na rozgrzanej oliwie. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z poszatkowaną natką pietruszki i dodaj do podsmażonego karczocha chińskiego. Wymieszaj i zaserwuj jako dodatek do mięsa lub ryby.

Źródło: Smaker.pl, ekologia.pl, bezogrodek.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 82

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29810

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 196

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0