Ewa_Gotuje

Naturalne sposoby barwienia jajek

Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie.

Fot. 123RF/Picsel

Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem warto się zastanowić, jakie produkty są przez nas wykorzystywane w tym celu.

Skorupka jajek jest porowata, dlatego też niektóre substancje mogą przenikać za jej pośrednictwem do wnętrza jajka. W związku z tym, zdecydowanie lepszym i bezpieczniejszym dla naszego zdrowia będzie, gdy zrezygnujemy z chemicznych barwników, a w ich miejsce zastosujemy naturalne barwników, które znajdziemy w naszej spiżarni. Nasze babcie radziły sobie w ten sposób przez wiele lat, dlatego warto wrócić do tej nieco zapomnianej tradycji. Jest to nie tylko zdrowe rozwiązanie, ale również fantastyczna zabawa.

O co należy zadbać przed farbowaniem jajek?

Warto pamiętać, że naturalne barwniki są zdecydowanie słabsze niż te przygotowane w przemysłowych laboratoriach. W związku z tym powinniśmy przygotować do farbowania jajka, które mają możliwie jak najjaśniejszą skorupkę. Ideałem będą te całkowicie białe. Chociaż niewiele osób o tym wie, skorupkę jajka możemy również w bardzo prosty sposób rozjaśnić - w tym celu wystarczy zanurzyć je w roztworze wody i octu, przygotowanym w proporcjach 1:1.

Przygotowanie naturalnych barwników do jajek nie powinno nastręczać wam żadnych problemów. Zazwyczaj należy kierować się bardzo prostą zasadą: rozdrobnione liście, zioła lub warzywa należy zalać dwoma szklankami barwnika. Im bardziej intensywne kolory chcemy uzyskać, tym więcej produktów barwiących powinniśmy dodać. Tak przygotowane mieszkanki odstawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy w nic jajkach. Dla wzmocnienia efektu warto pozostawić jajka w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcecie utrwalić kolor pisanek, warto dodać do barwników łyżeczkę octu lub przetrzeć je chusteczką zanurzoną w oleju.

Jakie kolory możemy uzyskać naturalnymi sposobami?

Żółte - aby przygotować jaja w tym kolorze, należy zagotować je w wywarze stworzonym na bazie kurkumy, liści jabłoni, curry lub drewna morwy.

Zielone - wasze pisanki nabiorą pięknego, wiosennego koloru dzięki szpinakowi, natce pietruszki, liściom pokrzywy lub młodemu zbożu.

Czerwonobrązowe - taki kolor uzyskacie dzięki zagotowaniu jajek w herbacie lub łupinkach cebuli. Jest to jeden z najpopularniejszych sposobów naturalnego farbowania jajek.

Czarne - chociaż pisanki w tym kolorze nie są zbyt często widywane w naszych koszyczkach, stanowią doskonałą bazę do przygotowania kraszanek. Czarny barwnik uzyskacie dzięki łupinom orzecha włoskiego.

Różowoczerwone - swojskie buraczki lub żurawina pozwolą wam przygotować przepiękne pisanki w intensywnym kolorze. Zmieszajcie te dwa produkty, a efekty przekroczą wasze oczekiwania.

Fioletowe - aby uzyskać taki kolor, koniecznie zaopatrzcie się w suszone kwiaty bzu, czerwoną kapustę lub kwiat hibiskusa. Każdy z tych produktów pozwala uzyskać nieco inny odcień fioletu.

Złociste - wasze wielkanocne jajka nabiorą złocistego koloru, jeśli zagotujecie je w wywarze przygotowanym na bazie kwiatów nagietka lub kory młodej jabłoni.

Niebieskie - jeśli myśleliście, że ten kolor uzyskacie jedynie sztucznymi barwnikami, byliście w błędzie. Aby stworzyć niebieskie pisanki wykorzystajcie suszone jagody lub jeżyny.

Pomarańczowe - jajka w takim kolorze zagoszczą na naszym stole wywarowi przygotowanemu z marchewki startej na drobnych oczkach.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 773

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0