Naturalne pastylki na ból gardła zrobisz w domu! Wystarczą 4 składniki

Ból gardła, kaszel, obniżona odporność. W okresie zimowym należy szczególnie zadbać o zdrowie. Kiedy dopadnie nas przeziębienie lub grypa, biegniemy do apteki po siatkę lekarstw. Podczas gdy remedium na wiele dolegliwości kryje się w naszej kuchni. Sprawdź, jak zrobić domowe pastylki na ból gardła.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że internet jest źródłem wszelkich informacji. Dostarcza nam także porad w kwestii zdrowia. Coraz więcej osób korzysta z aplikacji Tik-Tok, na której oprócz śmiesznych filmików znajdziemy wiele ciekawych przepisów i sprytnych wskazówek. Platforma zyskała sporą popularność również wśród osób ze świata mediów. Ewa Szabatin, tancerka i aktorka, postanowiła podzielić się swoją recepturą na „szaba-dropsy”, czyli domowe pastylki na ból gardła. Jak zrobić ten naturalny specyfik, który pomoże nam, gdy dopadnie nas kaszel i przeziębienie?

Sprawdź także: Mikstura na odchudzanie, przeziębienie i problemy z sercem. Ma tylko 3 składniki

Domowe sposoby na przeziębienie

Po ten owoc sięgamy zawsze, gdy czujemy się gorzej. Mowa oczywiście o cytrynie, która jest świetnym źródłem witaminy C. Przede wszystkim jest znana ze swojego właściwości wzmacniającego odporność organizmu, wspiera walkę z drobnoustrojami oraz ma działanie antyoksydacyjne. Co więcej, obniża  ciśnienie krwi, a także pomaga redukować poziom „złego” cholesterolu. Wpływa także na produkcję kolagenu, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a także działa przeciwstarzeniowo. Najczęściej cytrynę dodaje się do herbaty wraz z miodem, to ulubiony sposób na przeziębienie naszych mam i babć.

Miód ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, a także pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych. Doskonale wspiera organizm, kiedy dopadnie nas infekcja. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza gojenie ran. Warto pamiętać, że miód podczas obróbki cieplnej lub w kontakcie z gorącą herbatą traci część swoich właściwości. Jednak w przypadku domowych dropsów na kaszel jego użycie jest koniecznie, aby uzyskać pożądaną konsystencję oraz pyszny smak.

Imbir świetnie sprawdza się w wielu potrawach, szczególnie tych z kuchni azjatyckiej. To także doskonały sposób na walkę z przeziębieniem. Korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i rozgrzewające. Świetnie wpłynie na drogi oddechowe podczas infekcji, ponieważ pomaga rozrzedzić zalegającą tam wydzielinę. Ma również właściwości przeciwgorączkowe oraz działa wykrztuśnie.

Cynamon to jedna z ulubionych przypraw, która świetnie pasuje do zimowych deserów, dań i napojów. Znane są jego właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Co więcej, cynamon działa antyoksydacyjnie, pomaga zwalczyć wolne rodniki oraz działa przeciwstarzeniowo. Świetnie rozgrzewa, a także wpływa także na prawidłową pracę układu pokarmowego.

Zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie, często sięgamy po wyżej wymienione składniki. Najlepiej jednak zadziałać profilaktycznie, czyli włączyć do codziennej diety produkty o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Nie można zapomnieć również o zbilansowanych posiłkach bogatych w warzywa i owoce.

Jak zrobić dropsy na ból gardła?

Dropsy na ból gardła według przepisu Ewy Szabatin są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Przygotuj: cztery spore łyżki miodu, cztery łyżki soku z cytryny, dwie łyżeczki cynamonu, kawałek imbiru, cukier puder do posypania.

Zacznij od starcia sporego kawałka imbiru. Na patelnię wlej sok z wyciśniętej cytryny, pamiętaj, by wcześniej pozbyć się pestek. Następnie dodaj miód, tarty imbir oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj, poczekaj, aż lekko zgęstnieje. Na papier do pieczenia łyżeczką wylej masę, tak by powstały płaskie kółka. Kiedy pastylki odrobinę przeschną, posyp je cukrem pudrem. Możesz także wlać gotową masę do silikonowych foremek wysypanych cukrem pudrem. Przełóż do słoiczka i gotowe! 

Zobacz także:

Polskie dania w czołówce najlepszych narodowych kuchni świata 2022 roku »

Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty »

Witaminy, które mogą pomóc chronić przed smogiem. Pamiętaj o nich właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15033

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 157

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0