Grill - temat specjalny

Najzdrowsza bułka w 1,5 minuty. Baza to siemię lniane

Dietetyczka Aleksandra Bąk dzieli się w internecie wskazówkami dotyczącymi zdrowych nawyków żywieniowych. Tym razem przygotowała najzdrowsze, niskokaloryczne pieczywo, po które powinien sięgać niemal każdy. Jak zrobić bułkę z siemienia lnianego w zaledwie półtorej minuty?

Bułka z siemienia lnianego w 1,5 minuty - przepis | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Każdy wie, że siemię lniane to superżywność, która dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Co to tak właściwie oznacza i dlaczego powinniśmy je jeść? Dowiedz się wszystkiego o właściwościach siemienia lnianego i poznaj przepis na zdrowe pieczywo, które przygotujesz w zaledwie półtorej minuty.

Sprawdź także: Koktajl dla kobiet na siemieniu lnianym. Dobre samopoczucie to dopiero początek

Dlaczego powinniśmy jeść siemię lniane?

Dietetyczka Aleksandra Bąk w wielu swoich przepisach używa nasion lnu. Dlaczego powinniśmy jeść siemię lniane? Okazuje się, że ma ono wpływ niemal na cały organizm. Przede wszystkim to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jego spożywanie zaleca się szczególnie osobom, które męczy uporczywy, suchy kaszel lub choroba wrzodowa. Wszystko dlatego, że ziarna lnu wytwarzają substancje śluzowe i oleiste, które osłaniają ściany przewodu pokarmowego i nawilżają śluzówkę dróg oddechowych.

Na co jeszcze pomaga siemię lniane? Jest także źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą tego „dobrego” (HDL). Regularne jedzenie siemienia może więc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Ten superfood wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe i spowalnia starzenie się organizmu.

Siemię lniane na odchudzanie

Ziarna lnu najbardziej popularne są jednak wśród wszystkich, którzy się odchudzają. Włączenie siemienia do jadłospisu może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów i często jest podstawą tzw. diety low carb (niskowęglowodanowej). W redukcji wagi pomaga przede wszystkim błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit, wywołuje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Pamiętaj jednak, że dla organizmu najlepsze jest siemię lniane zmielony tuż przed spożyciem - to pozwala wchłonąć wszystkie zawarte w nim odżywcze mikroelementy.

Bułka z siemienia lnianego w 1,5 minuty - przepis

Dietetyczka tłumaczy, że dodawanie siemienia lnianego do jadłospisu to świetny sposób na to, jak zdrowo schudnąć lub utrzymać pożądaną wagę. Na swoim profilu dzieli się przepisami, w których nasiona odgrywają główną rolę. Tym razem zdradziła czytelnikom przepis na pieczywo, po które powinien sięgać niemal każdy.

Aby zrobić zdrową, niskowęglowodanową bułkę potrzebujesz tylko 90 sekund i tylko 4 składników - tłumaczy dietetyczka.

Jak zrobić bułkę z siemienia lnianego? Weź jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego (rozdrobnij tuż przed przygotowaniem pieczywa). Umieść wszystkie produkty w miseczce, którą będziesz mógł podgrzać w mikrofali. Przemieszaj składniki do połączenia (ciasto wychodzi dość gęste). Ewentualnie zasyp z wierzchu sezamem, jeśli nie masz na niego alergii. To tylko podkręci smak i właściwości najzdrowszej bułki. Następnie włóż do mikrofali ustawionej na moc 750, na półtorej minuty. Po tym czasie wyjmij i wysuń gotowe pieczywo z miseczki. Ma puszystą, gąbczastą konsystencję. Podawaj np. z pastą z awokado albo ciecierzycy.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @aleksandra_bak_dietetyk

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 1009

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 558

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1