Ewa_Gotuje

Najlepszy koktajl na wzmocnienie odporności z pyłkiem pszczelim. Oto przepis

Wiele mówi się o właściwościach miodu, nie wszyscy wiedzą jednak, że równie cennym, a właściwie jeszcze bardziej wartościowym produktem, jest pyłek pszczeli. Co to jest i jak używać tego naturalnego suplementu diety? W poniższym artykule sprawdzimy, jakie ma właściwości prozdrowotne oraz jak robić koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim.

Dlaczego warto stosować pyłek pszczeli? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zastanawiasz się, skąd bierze się pyłek pszczeli? Jest on zbierany przez pszczoły z kwiatów i drzew, następnie owady mieszają go ze śliną lub nektarem, w ten sposób transportując go do ula. Gotowy do użycia pyłek pszczeli możesz kupić w aptece, sklepach zielarskim lub tych ze zdrowych żywnością. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do koktajlu, który nie tylko świetnie smakuje, ale i wzmocni twoja odporność. Sprawdź, jak go zrobić oraz jak pić koktajl z pyłkiem pszczelim. 

Sprawdź także: Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy kawę z kurkumą? Najlepszy przepis na złote latte

Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli głównie składa się z cukrów, jednak w jego składzie wyróżnić możemy ok. 250 substancji, w tym białka, błonnik, enzymy, czy kwasy nukleinowe. Znajdziemy tu między innymi: witaminę A te z grupy B, C i E, a także substancje mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, magnez, sód, cynk, mangan, żelazo, czy miedź. Co więcej, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 korzystnie wpływa na układ krążenia, wspiera pracę serca, chroni je przed chorobami, a także działa przeciwmiażdżycowo.

Potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Witamina A odpowiada natomiast za prawidłowe widzenie, a wraz z witaminą E pomagają dbać o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Pyłek pszczeli chroni organizm przed infekcjami, działa bakteriobójczo, a także pomaga w leczeniu przeziębień i grypy. Wspiera również układ immunologiczny, dlatego warto stosować go w szczególności w okresie jesienno-zimowym. 

Obecne są tu również cenne aminokwasy, takie jak: leucyna, lizyna, oraz izoleucyna, które wpływają na wspierają układ nerwowy, w tym pracę mózgu, a także są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu kości i chrząstek. Ponadto zawarty w nim błonnik ma wpływ na układ pokarmowy, zapewnia prawidłowe trawienie. Pyłek pszczeli dostarcza również cennych antyoksydantów, które mają działanie neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo,  przeciwzapalnie i antynowotworowo. Co więcej, stosowanie pyłku pszczelego będzie korzystne dla pracy wątroby. 

Koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim – przepis

Dietetyczka Anna Futrzyńska, znana na Instagramie pod pseudonimem dietetyk_na_obcasach, postanowiła podzielić się swoim przepisem na koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim.

Do jego przygotowania, będziesz potrzebować: natkę pietruszki, pół awokado, jedną pomarańczę, pół szklanki malin, trzycentymetrowy kawałek świeżego imbiru, jedną trzecią łyżeczki kurkumy i cynamonu, łyżeczkę miodu oraz łyżkę pyłku pszczelego, a także mleko migdałowe. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę. 

Jak pić koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim? Taki koktajl możesz pić codziennie, na przykład na drugie śniadanie. Zalecana dawka pyłku pszczelego dla dorosłej osoby to 30 do 40 g dziennie. 

"Pyłek pszczeli to zdecydowanie jeden z tych produktów, które warto włączyć do swojej listy superfoods. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wspomaga proces trawienia, opóźnia proces starzenia. Jednym słowem warto." - zapewnia Anna Futrzyńska, mgr Dietetyki

Źródło: instagram.com/dietetyk_na_obcasach, pasiekalyson.pl, Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0