Najlepsza kasza dla tych, którzy walczą z wysokim cholesterolem i cukrem. Działa cuda przy odchudzaniu

Kasze to bardzo uniwersalny produkt w kuchni, który świetnie pasuje do mięs czy sałatek. Stałym elementem twojego jadłospisu powinna stać się też kasza jęczmienna, ponieważ dostarcza dużą dawkę witamin i cennych składników odżywczych. Dowiedz się, jakie są jej właściwości i kto powinien jeść kaszę jęczmienną.

Kasza pęczak zawiera najwięcej cennych minerałów i cechuje się najniższym indeksem glikemicznym | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każdy wie, że kasza jęczmienna pomaga układowi trawiennemu w lepszej pracy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub sałatki czy baza pysznego kaszotto. Warto sięgać po nią regularnie, bo ma wiele cennych właściwości i wartości odżywczych. 

Sprawdź także: Śmiało możesz zrezygnować z masła. Zrób pastę, która pomaga w odchudzaniu i zbija zły cholesterol

Kasza jęczmienna - charakterystyka i rodzaje

Pierwsze ślady hodowli jęczmienia w Polsce datuje się aż na III-II w. p.n.e., dlatego można go zaliczyć do jednego z najstarszych uprawianych zbóż. Kaszę pozyskuje się oczywiście z ziaren jęczmienia. Ze względu na proces ich obróbki, występują trzy rodzaje kaszy jęczmiennej

Kasza pęczak to całe ziarna jęczmienia, które obrano z łuski. Świetnie pasuje do kaszotto, farszów do warzyw i sałatek. Kasza wiejska, czyli drugi typ kaszy jęczmiennej, powstaje z obłuszczonego ziarna zboża. To nic innego, jak połamany pęczak - dlatego często nazywa się ją też kaszą łamaną. Rewelacyjnie sprawdzi się jako składnik pulpetów czy kotletów. Trzecią odmianą jest kasza jęczmienna perłowa, czyli rozdrobniony i wypolerowany pęczak. Występuje też w wersji prażonej. Pasuje do zup i sałatek.

Kasza jęczmienna - wartości odżywcze

Każdy rodzaj kaszy nieco inaczej wpływa na organizm, ale wciąż będzie dostarczać dużą dawkę niezbędnych składników. Jakie są wartości odżywcze kaszy jęczmiennej? To źródło witamin A, E, K i tych z grupy B oraz minerałów, w tym: selenu, magnezu, wapnia, potasu i fosforu. 

Pęczak zawiera najwięcej cennych minerałów, a dodatkowo cechuje się najniższym indeksem glikemicznym, o wartości IG=25. 100 gramów tego produktu zawiera ok. 355 kcal.  Z kolei kasza wiejska w 100 gramach kryje ok. 340 kcal, ale jest mniej wartościowa od pozostałych odmian. Kasza jęczmienna perłowa dostarcza 352 kalorii i znacznie więcej węglowodanów. Za to ma więcej błonnika niż pęczak. 

Właściwości kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna dostarcza organizmowi dużą dawkę energii. Jest źródłem skrobi, która powoli trawiona jest do postaci glukozy. Właśnie dzięki temu procesowi czujemy się syci i pełni sił przez dłuższy czas. Coraz częściej podkreśla się też, że produkty jęczmienne są szczególnie cenne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości, chorób układu krążenia i nowotworu jelita grubego.

Do najcenniejszych właściwości kaszy jęczmiennej zalicza się to, że dostarcza błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie kaszy poprawia pracę jelit oraz niweluje bolesne zaparcia i problemy żołądkowe. Obecność tego składnika odżywczego sprawia też, że kasza jęczmienna to świetny element diety odchudzającej. Błonnik przyspiesza metabolizm, wspiera zrzucanie zbędnych kilogramów i zmniejsza ryzyko chorób układu pokarmowego.

Dodatkowo zawartość witaminy K i E zapewnia prawidłową pracę układu krwionośnego, wpływa na odpowiednią krzepliwość krwi i pomaga w walce z niedokrwistością oraz zbyt wysokim cholesterolem. Przeciwdziała zakrzepom i zatorom oraz zabezpiecza przed powstawaniem siniaków i krwiaków. 

Kto powinien jeść kaszę jęczmienną?

Do grupy osób, które szczególnie powinny jeść kaszę jęczmienną, należą osoby cierpiące na długotrwałe i nawracające zaparcia. Zawarty w kaszy błonnik reguluje i usprawnia pracę jelit. Ten sam składnik odżywczy przysłuży się wszystkim na diecie redukcyjnej - przyspieszy metabolizm i zapewni uczucie sytości na dłużej. Warto, aby do jadłospisu włączyły ją też osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, cukrzycą i chorobami układu krążenia

Kaszy jęczmiennej nie powinny natomiast jeść osoby chorujące na celiakię, czyli trwałą nietolerancję glutenu, choroby żołądka, dwunastnicy i refluks żołądkowy. Zaleca się, żeby uważać na podawanie jej małym dzieciom.

1. Sałatka z kaszą jęczmienną

 Sałatka z kaszą jęczmienną Zobacz przepis

Sałatka z kaszą jęczmienną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

 Kasza jęczmienna z szynką i warzywami Zobacz przepis

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kasza jęczmienna z gulaszem

 Kasza jęczmienna z gulaszem Zobacz przepis

Kasza jęczmienna z gulaszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

 Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami Zobacz przepis

Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

 Kasza jęczmienna z szynką i warzywami Zobacz przepis

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu

 Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu Zobacz przepis

Kasza jęczmienna do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z kaszą pęczak

 Sałatka z kaszą pęczak Zobacz przepis

Sałatka z kaszą pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »

Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »

Osoby z nadwagą i otyłością gorzej reagują na witaminę D. Kluczowy jeden wskaźnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3