Najgorsze śniadania: tego nie jedz rano!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to od niego zależy twoje samopoczucie w godzinach popołudniowych, wybory żywieniowe podczas kolejnych posiłków, a także nagłe napady głodu i skoki cukru. Cytrusy, pomidory, napoje gazowane – tego nie jedz rano! Nie wiesz dlaczego? Zapoznaj się z naszym artykułem!

Najgorsze śniadania| Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Z tego powodu powinno być dobrze przemyślane i wypełnione po brzegi zdrowymi makro i mikroelementami. Produkty, które lądują na twoim talerzu podczas śniadania, często decydują o wyborach żywieniowych w porze obiadu i kolacji.

Śniadanie ma wpływ nie tylko na to, czy dopadną cię skoki cukru i niepohamowany wieczorny apetyt, ale również na pojawienie się szeregu przykrych dolegliwości, takich jak zgaga lub niestrawność. Co najlepiej jeść na śniadanie i jakich produktów unikać, aby czuć się dobrze przez cały dzień? Jakie składniki mogą ci zaszkodzić i dlaczego?

Sprawdź także: Co jeść po godzinie 18, żeby dobrze się czuć i nie przybrać na wadze?

Tych rzeczy nie powinno się jeść na śniadanie!

Poniżej znajdziesz listę produktów, których najlepiej nie jeść podczas pierwszego posiłku. Cytrusy, pomidory, świeże pieczywo czy jogurt naturalny - tych rzeczy nie powinno się jeść na śniadanie! Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej!

Cytrusy

Cytrusy to niezaprzeczalne źródło wielu witamin, jednak mogą one doprowadzić do podrażnienia nabłonka żołądka, wywołując nie tylko ból, ale również uporczywą zgagę. Cytrynę, limonkę, pomarańcze, mandarynki, a także grejpfruty warto zostawić sobie na poobiedni deser lub jako dodatek do azjatyckich dań.

Pomidory

Pomidory to warzywa, które najczęściej wieńczą poranne kanapki. Jeśli jesteś na diecie i w planach masz zjedzenie samego pomidora, zastanów się dwa razy, czy to najlepszy śniadaniowy wybór. W pomidorze znaleźć można taniny, które mają funkcję przeciwutleniającą, jednak spożycie tej substancji na czczo może zwiększyć kwasowość w żołądku, wywołując problemy gastryczne. Na pomidory powinny w szczególności uważać osoby borykające się z refluksem.

Banany

Zastanawiasz się, co najlepiej jeść na śniadanie, i do głowy przychodzi ci tylko banan z dodatkami? Wiele osób używa tego owocu jako bazy do sałatek lub owsianki, jednak należy pamiętać o tym, że banany są bogatym źródłem węglowodanów. Ten makroskładnik daje uczucie sytości tylko na krótką chwilę i może sprawić, że staniesz się głodny niedługo po śniadaniu. Te żółte owoce warto zamienić na produkty białkowe lub tłuszczowe, które sprawią, że energia będzie uwalniana stopniowo, bez nadmiernych skoków cukru.

 

 

Kiszone ogórki

Jeśli nie kanapka z pomidorem, to może z kiszonym ogórkiem? Kiszonki znane są ze swojego pozytywnego wpływu na układ trawienny oraz odpornościowy - poprawiają mikrobiotę i zakwaszają żołądek, wspomagając trawienie. Jednak nie poleca się ich na pusty żołądek - podane bez dodatków, mogą wywoływać silne bóle brzucha, a nawet niestrawność. Właśnie dlatego zostaw sobie kiszone ogórki jako dodatek do drugiego dania.

Świeże pieczywo

Świeże pieczywo nie jest najlepszym wyborem na śniadanie - szczególnie jeśli jest ono białe i z wielokrotnego przemiału. Po pierwsze tego rodzaju produkt nie dostarczy ci praktycznie żadnych mikroelementów, a dodatkowo pozwoli cieszyć się napływem energii tylko przez krótką chwilę. Dodatkowym minusem białego pieczywa jest obecność pszenicy, która w przypadku wielu osób może wykazywać działanie prozapalne.

Jogurt naturalny

Co najlepiej jeść na śniadanie? Jeśli twoją odpowiedzią na to pytanie jest owsianka na jogurcie naturalnym, lepiej zastanów się dwa razy, zanim po nią sięgniesz. Jogurt to produkt nabiałowy, który w większości składa się z laktozy, czyli dwucukru - daje chwilową sytość, zwiększając prawdopodobieństwo tego, że sięgniesz po cukry proste podczas kolejnego posiłku. Należy również pamiętać, że nabiał może mieć dodatkowe działanie prozapalne, podrażniające nabłonek jelita.

Gruszki

Gruszki, jak większość owoców, obfitują w błonnik pokarmowy. Spożywanie tej substancji z samego rana może doprowadzić do rewolucji żołądkowych, w tym biegunki, zaostrzenia uporczywych wzdęć, a nawet bólów brzucha. Podczas śniadania najlepiej wybierać składniki, które są delikatne dla przewodu pokarmowego i pozbawione dużych porcji błonnika pokarmowego.

Napoje gazowane

Wiele osób uważa, że napoje gazowane do śniadania to idealne źródło cennej kofeiny - w szczególności, jeśli nie mają akurat dostępu do kawy. Niestety produkty te mogą uszkadzać delikatną wyściółkę żołądka, a to z kolei może prowadzić do spowolnionego procesu trawienia, wzdęć, a nawet niestrawności. Ponadto nie warto traktować napojów gazowanych jako całkowitego zastępstwa dla pełnowartościowego posiłku.

Surowe warzywa

Surowe warzywa to nie najlepszy pomysł na rozpoczęcie dnia. Nie dość, że zawierają sowitą ilość błonnika pokarmowego, to jeszcze mogą mieć działanie obciążające. Oprócz pomidorów i surowej papryki wystrzegaj się takich warzyw jak surowa cebula, por oraz czosnek. Allicyna zawarta w tym ostatnim wywołuje silne wzdęcia, które mogą utrzymać się nawet do końca dnia.

Co najlepiej jeść na śniadanie? Smaczne i zdrowe pomysły!

Najważniejszą zasadą podczas planowania posiłków na nadchodzący dzień jest nieomijanie śniadania. Należy komponować je z pełnowartościowych produktów, które zapewnią ci sytość na długie godziny i nie podrażnią układu pokarmowego. Na jakie potrawy najlepiej postawić?

Smoothie i koktajle

Do głowy przychodzą ci koktajle na bazie wody i szpinaku? Zapomnij o tych składnikach. Jeśli nie masz czasu na śniadanie, postaw na produkty, które dadzą ci sytość na długo. Koktajle oprzyj na awokado i dobrej jakości mleczku kokosowym w połączeniu z przegotowaną wodą, puddingiem chia lub mlekiem roślinnym z dobrym składem. Idealnym zwieńczeniem takiego śniadania będzie sowita ilość bakalii i nasion, które dostarczą ci niezbędnych mikroelementów i pozwolą pozbyć się uczucia głodu na długo.

Dania jajeczne

Co najlepiej jeść na śniadanie? Innym doskonałym wyborem śniadaniowym są przysmaki oparte na jajkach. Są one nie tylko źródłem dobrej jakości białka, ale również dostarczają organizmowi niezbędnych mikroelementów.

Wiele osób uważa, że zbyt duża podaż jajek w diecie może mieć negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Okazuje się jednak, że mit ten został już dawno obalony przez naukowców. Jajka nie tylko nie mają wpływu na poziom „złego" cholesterolu we krwi, ale również prowadzą do wzrostu tego „dobrego".

Dodatkowym atutem jajek jest zapewnienie ogromnej różnorodności śniadaniowego menu. W swojej diecie możesz postawić na jajecznicę, omlety oraz jajka na twardo, na miękko i w koszulkach. Możliwości są naprawdę liczne! Zainspiruj się poniższymi przepisami naszych użytkowników na pełnowartościowe i zdrowe śniadania:

1. Jajko zapiekane w awokado

 Jajko zapiekane w awokado Zobacz przepis

Jajko zapiekane w awokado/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Omlet kakaowy z orzechami

 Omlet kakaowy z orzechami Zobacz przepis

Omlet kakaowy z orzechami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kokosowy pudding chia z truskawkami

 Kokosowy pudding chia z truskawkami Zobacz przepis

Kokosowy pudding chia z truskawkami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta z awokado i tuńczyka

 Pasta z awokado i tuńczyka Zobacz przepis

Pasta z awokado i tuńczyka/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajecznica na parze

 Jajecznica na parze Zobacz przepis

Jajecznica na parze/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Na co pomoże wywar z lubczyku? »

Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
1
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 2967

60 min
12
60 min
11
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 658

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

2
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3