Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa. Sama woda nie wystarczy, by pozbyć się chemii

Coraz więcej mówi się o tym, że jakość dzisiejszych produktów spożywczych pozostawia wiele do życzenia. Choć oczywiście da się znaleźć zdrowe i pełne witamin warzywa czy owoce, wiele z nich zawiera szkodliwe substancje. Jakie są najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa? EWG przedstawiło coroczną „Brudną Dwunastkę". Dowiedz się, co to za lista.

EWG opublikowało listę tzw. „Brudnej Dwunastki". Do najbardziej zanieczyszczonych należą m.in. truskawki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli jesteś świadomym konsumentem, pewnie zdajesz sobie sprawę, że nie wszystkie produkty spożywcze w sklepie są zdrowe - nawet jeśli mają oznaczenie wysokiej jakości. Coraz częściej specjaliści zachęcają nas do czytania etykiet, a nawet śledzenia informacji publikowanych przez organizacje zajmujące się tematem zdrowego żywienia. Jedną z takich instytucji jest EWG, czyli Environmental Working Group, która co roku publikuje listę o nazwie „Brudna Dwunastka". Dowiedz się, które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone i jak je myć, by pozbyć się pestycydów.

Sprawdź także: Przysmak z Karpat i Sudetów. Odkryj nieznane przepisy z czosnku niedźwiedziego

Przewodnik kupującego EWG 2023 po pestycydach w produktach

Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) co roku publikuje listę o dość oryginalnej nazwie „Brudna Dwunastka”. Pobiera ona dane z amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), które wskazują na najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce. Ranking ma edukować konsumentów na temat świadomych zakupów i uczulać na produkty szkodliwe dla ich zdrowia.

EWG w „Brudnej Dwunastce" zawsze publikuje 12 warzyw i owoców, które w danym roku w największym stopniu przyczyniają się do wzrostu poziomu pestycydów w organizmie konsumentów. Na pierwszym miejscu w 2023 roku utrzymał się zeszłoroczny laureat, czyli truskawki. Nowymi artykułami spożywczymi na liście są natomiast borówki amerykańskie i zielona fasolka. Co ciekawe i straszne zarazem, w owocach i warzywach na liście Brudnej Dwunastki łącznie wykryto 210 różnych pestycydów. 

Choć przywołaną listę tworzy organizacja ekologiczna, badająca wyłącznie amerykański rynek żywności, to wciąż będzie to cenna informacja dla Polaków. Dlaczego? Wiele owoców i warzyw jest importowanych, również ze Stanów Zjednoczonych. Będąc świadomym, co jest skażone za granicą, z pewnością zwrócimy uwagę na etykiety i pochodzenie produktów, które kupujemy w sklepach spożywczych. 

Jak wygląda przewodnik kupującego EWG 2023 po pestycydach w produktach? Oto tegoroczna „Brudna Dwunastka":

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż, kolarda (odmiana kapusty) i gorczyca,
  4. brzoskwinie,
  5. gruszki,
  6. nektarynki,
  7. jabłka,
  8. winogrona,
  9. papryka i ostre papryczki,
  10. czereśnie,
  11. borówki amerykańskie,
  12. zielona fasolka.

EWG publikuje także listę 15 „najczystszych" owoców i warzyw, czyli tych, które cechują się najmniejszym poziomem pestycydów. W 2023 roku są to:

  1. awokado,
  2. słodka kukurydza,
  3. ananasy,
  4. cebule,
  5. papaje,
  6. słodki groszek,
  7. szparagi,
  8. melony miodowe,
  9. kiwi,
  10. kapusta,
  11. pieczarki,
  12. mango,
  13. słodkie ziemniaki,
  14. arbuzy,
  15. marchewki.

Jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się pestycydów?

Niestety coraz więcej owoców i warzyw zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego warto dokładnie je czyścić przed spożyciem. Jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się pestycydów? Organizacje ds. zdrowego żywienia zalecają, aby dokładnie płukać je pod bieżącą wodą, a dodatkowo jeszcze ostrożnie szorować skórkę.

Nie wszystkie chemikalia rozpuszczają się jednak w wodzie, więc - dla pewności - warto moczyć owoce i warzywa w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowym lub sody oczyszczonej. Toksyny zabarwiają taki roztwór, płyn mętnieje, a na jego powierzchni tworzą się widoczne smugi.

W przypadku liści sałat lub innych warzyw warto ściągnąć pierwszą warstwę zieleniny. Pomidory, ogórki, jabłka czy gruszki można obrać ze skórki, w której znajduje się najwięcej pestycydów. 



Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5