Grill - temat specjalny

Na złe moce jagody, borówki, czernice...

Na określenie jednego owocu istnieją trzy słowa, używane w różnych regionach Polski. Jagody, borówki, czernice... owoce, które nieodłącznie kojarzą się nam ze słodkimi pierogami, letnim popołudniem i błogim leniuchowaniem?Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Fot. 123RF/Picsel

Aby otrzymać pyszny deser z borówek, wystarczy dodać do nich trochę cukru, i lekko wymieszać, aby nie zgnieść owoców. To takie proste - smak jagód nie wymaga żadnych innych dodatków. Są wspaniałą bazą deserów, wypieków, słodkich sosów, i dodatkiem do mięsa. Są też znanym w medycynie ludowej lekiem przeciwbiegunkowym i bakteriobójczym. Bogate w witaminy C, A, B1, P; pierwiastki mineralne: selen, cynk, miedź i mangan, zawierają też przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Liście zawierają również antocyjany, obniżające poziom cukru we krwi, oraz flawonoidy, które działają ściągająco i przeciwzapalnie.

Dżem jagodowy dobry na wzrok

Owoce borówki są bardzo wartościowe ze względu na zawartość myrtyliny, która ma korzystny wpływ na naczynia włosowate; dzięki niej poprawia się również zdolność nocnego widzenia. Niektórzy twierdzą, że w czasie II Wojny Światowej, brytyjscy piloci spożywali dżem jagodowy w dużych ilościach, aby lepiej widzieć nocą. W polskiej tradycji ludowej borówki wiążą się z płodnością i macierzyństwem - 2 lipca obchodzi się święto Matki Boskiej Jagodnej, która jest opiekunką jagód leśnych i ogrodowych. Dopiero po tym dniu wolno jeść borówki, wcześniej zbierane mogą nam zaszkodzić. Kobiety, które straciły dzieci, stosujące się do tego nakazu, mogą mieć wciąż nadzieję na potomstwo, a zmarłym dzieciom zapewniają spokój w zaświatach. Niektórzy wierzą też, że każdy, kto umieści borówkę w kieszeni, będzie miał moc przyciągania prawdy, i umiejętność wyczuwania kłamstwa.



Czerwone borówki

Znamy jeszcze borówki brusznice, zwane również czerwonymi borówkami. Z dodatkiem gruszek stanowią świetny surowiec na galaretki, które podaje się do ciemnych mięs i dziczyzny. Ta galaretka, zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i czerwonym winem, tworzy angielski sos Cumberland. Obecne na rynku gotowe sosy Cumberland zawierają galaretkę porzeczkową, będącą tylko namiastką borówkowej - prawdziwy sos powinniśmy przygotować sami, wtedy będziemy mieć pewność co do jakości składników. W Szwecji konfitura z brusznic to tradycyjny dodatek do klopsików mięsnych Köttbullar, steków z renifera i dań z wątróbki. U nas smak brusznic nie jest aż tak popularny, bardziej kojarzą nam się z tradycją przygotowywania palemek do święcenia w Niedzielę Palmową. Gałązki borówki, bukszpanu i wierzby układa się w palemki, które, poświęcone, mają moc odpędzania złych mocy z domu. Z brusznicami możemy więc eksperymentować, dowolnie łączyć smaki i cieszyć się nowościami.

Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Wykorzystano:
Wikipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 29

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2