Grill - temat specjalny

Na odprężenie, odchudzanie i ból brzucha. Jak zrobić syrop z lawendy?

Lawenda najczęściej kojarzy się z aromatycznymi kosmetykami albo sposobem na odstraszenie moli. Tymczasem można z niej skorzystać także w kuchni, przyrządzając syrop z lawendy. Jakie właściwości ma i jak go zrobić? Przekonaj się, że jest dobry dla zdrowia i bardzo prosty w przygotowaniu.

Jak zrobić syrop z lawendy? Wystarczy tylko 5 składników | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie słyszałeś jeszcze o syropie z lawendy i nie wiesz, jak go zrobić? Nic straconego. Roślina kwitnie w Polsce od około drugiej połowy czerwca do końca lipca i właśnie wtedy warto zabrać się za kulinarne przygody z lawendą. Nie tylko pięknie pachnie, ale też cechuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Przekonaj się, na co jest dobry syrop z lawendy.

Sprawdź także: Jak często podlewać lawendę? Najważniejsze zasady w uprawie

Na co jest dobry syrop z lawendy?

Zanim skusisz się na przygotowanie domowego specyfiku, chcesz wiedzieć, na co jest dobry syrop z lawendy? Roślina kryje w sobie m.in. lecznicze olejki eteryczne i całe bogactwo składników odżywczych, dzięki którym miksturę można wykorzystać na wiele sposobów. 

Syrop z lawendy wykazuje działanie wyciszające i zmniejszające napięcie. Przyda się więc nie tylko w chwilach napięcia czy przy problemach z zasypianiem, ale również na silne bóle i stany zapalne. Z drugiej strony, stosuj go podczas infekcji. Zredukuje nieprzyjemne objawy przeziębienia, rozgrzeje i wzmocni odporność

Jakie właściwości ma syrop z lawendy?

Na właściwości syropu z lawendy wpływają głównie wartości odżywcze bazowej rośliny. W składzie lawendy kryją się m.in. olejki eteryczne i przeciwutleniacze, które mają zbawienny wpływ na organizm. Przede wszystkim neutralizują działanie wolnych rodników i objawy stresu oksydacyjnego. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, hamują przedwczesne starzenie się ciała i poprawiają wygląd skóry. 

Co więcej, do właściwości syropu z lawendy można też zaliczyć zmniejszanie bólu i stanów zapalnych. Specyfik, który możesz przygotować w domu, uśmierzy migrenę, redukuje napięcia mięśni i łagodzi wzdęcia. Działa moczopędnie i wspiera wydzielanie soków trawiennych - oczyszcza organizm z toksyn, ale też pobudza procesy trawienne (a więc sprzyja odchudzaniu).

Po syrop lawendowy warto też sięgać w chwilach stresu, zmęczenia i podczas problemów z zasypianiem. Charakteryzuje się właściwościami rozluźniającymi, wyciszającymi i redukującymi napięcia

Jak zrobić syrop z lawendy?

Syrop z lawendy można pić sam - szczególnie przy dolegliwościach zdrowotnych. Dla smaku czy profilaktyki - warto dodawać go np. do herbaty czy lemoniady. Pięknie pachnie, choć nie wszystkim aromat przypadnie do gustu, bo jest bardzo charakterystyczny. 

Jak zrobić syrop z lawendy, który pomoże na stres, wesprze w odchudzaniu i złagodzi bóle brzucha? Przygotuj kilka niezbędnych produktów:

Składniki

  • litr wody,
  • szklanka kwiatów lawendy (bez łodyg),
  • szklanka brązowego cukru,
  • sok z limonki,
  • 5 łyżek miodu.

Weź garnek i wlej do niego wodę. Zagotuj, dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie wsyp kwiaty lawendy i wlej miód. Przemieszaj dobrze do połączenia się składników i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut (raczej na małym ogniu). Po upływie tego czasu dodaj jeszcze sok wyciśnięty z limonki, wymieszaj i gotuj przez kolejne trzy minuty. Odcedź syrop przez gazę lub sitko o bardzo małych oczkach (żeby pozostały na nim rozdrobnione kwiaty lawendy) i przelej do szklanych butelek lub słoików.

1. Syrop lawendowy

 Syrop lawendowy Zobacz przepis

Syrop lawendowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Lemoniada z lawendy

 Lemoniada z lawendy Zobacz przepis

Lemoniada z lawendy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka z lawendy

 Nalewka z lawendy Zobacz przepis

Nalewka z lawendy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: naturalnieozdrowiu.pl, poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kiedy ścinać lawendę do suszenia. Co zrobić, żeby lawenda zachowała kolor? »

Usprawnia pracę wątroby i oczyszcza jelita. Ugotuj zupę lub zjedz na surowo »

Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »

Picie kawy może zapobiegać chorobie Alzheimera. Naukowcy wskazali konkretny rodzaj »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 74

60 min
6

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3607

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 190

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4