Ewa_Gotuje

Na jesienne i zimowe przeziębienia będzie w sam raz. Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin?

Gdy dopadnie cię ogromne przeziębienie, musisz oczywiście wziąć lekarstwa. Możesz jednak uchronić się przed kolejnymi infekcjami, stosując domowe prozdrowotne mikstury, wspierające odporność. Odkryj, jak zrobić leczniczą nalewkę z malin i jak ją stosować, aby była w pełni bezpieczna dla twojego organizmu.

Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin? Przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na początku warto podkreślić, że lecznicza nalewka z malin jest wysokoprocentowa, dlatego nie powinno się jej stosować w dużych ilościach i zbyt często. Najlepiej sięgać po nią, gdy czujemy, że przemarzliśmy lub „coś nas bierze”. Domowy i naturalny specyfik potrafi świetnie rozgrzać, a dzięki właściwościom malin - poprawić odporność. Dowiedz się, jak stosować nalewkę z malin i odkryj sprawdzony przepis.

Sprawdź także: Niebiańska przekąska, która pomaga przyspieszyć metabolizm. Ma tylko dwa składniki

Jakie właściwości mają maliny?

Poznaj wszystkie właściwości malin - to właśnie owoce sprawiają, że nalewka korzystnie wpłynie na zdrowie. Przede wszystkim są wysoko odżywcze - w 100 gramach znajdują się tylko 52 kalorie, za to dużo cennych składników odżywczych. Maliny to źródło witamin A, C i tych z grupy B, a także minerałów - potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Są skarbnicą błonnika pokarmowego i antyoksydantów.

Jakie właściwości mają maliny? Co ciekawe, zarówno owoce, jak i liście rośliny wpływają pozytywnie na organizm. Dzięki dużym dawkom witaminy C wzmacniają odporność, dlatego pomagają zwalczyć infekcje. Działają napotnie, rozgrzewająco, wykrztuśnie i przeciwgorączkowo. Dodatkowo rozrzedzają zalegającą w zatokach wydzielinę, co przynosi ulgę przy zatkanym nosie.

Maliny działają także przeciwbólowo w przypadku silnych skurczów macicy podczas menstruacji. Mają właściwości odchudzające - są niskokaloryczne, a dzięki antyoksydantom i błonnikowi przyspieszają spalanie tłuszczu, regulują pracę jelit i trawienie oraz zapewniają uczucie sytości na dłużej. Owoce są też zalecane przy nadciśnieniu i chorobach krążenia, ponieważ obniżają ciśnienie krwi i detoksykują organizm.

Do właściwości malin zalicza się też działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe (mają niski indeks glikemiczny i są w stanie uregulować poziom glukozy we krwi) i regeneracyjne (w przypadku zmęczonych mięśni). Pomocniczo mogą być stosowane przy niedokrwistości.  

Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin?

Możesz wypróbować aż dwa przepisy na leczniczą nalewkę z malin. W pierwszej recepturze użyliśmy wódki, a nie spirytusu, dlatego smak będzie nieco łagodniejszy. Drugą z kolei wyróżnia brak cukru, co jeszcze zwiększa walory trunku. 

Nalewka z malin 

Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin? Wybierz dojrzałe owoce, które nie są spleśniałe, podgniłe lub bardzo obite. Przepłucz owoce i daj im wyschnąć. Przełóż do czystego słoja i zasyp cukrem. Stosuj proporcję ok. dwóch-trzech szklanek cukru na kilogram malin. Zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Co jakiś czas możesz wstrząsnąć naczyniem, aby cukier dobrze łączył się z owocami.

Gdy maliny puszczą sok, odkręć słój i wlej wódkę. Na ok. kilogram owoców wystarczy ok. 0,7 litra wódki. Pamiętaj jednak, że muszą być całkowicie przykryte płynem, aby nie spleśnieć. Odstaw nalewkę na ok. sześć tygodni. Po tym czasie odcedź płyn i przelej go do czystych i jasnych butelek. Lecznicza nalewka z malin wychodzi słodka i łagodna w smaku.

Nalewka z malin bez cukru

Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin, ale bez dodatku cukru? Choć może ci się to wydawać niemożliwe, przetestuj recepturę. Wystarczy wybrać dojrzałe, niezepsute owoce, umyć je i wysuszone wrzucić na dno czystego słoja. Od razu trzeba je zalać wódką i odstawić na ok. sześć-osiem tygodni. Po tym czasie po prostu odlać zebrany płyn. Jeśli nalewka będzie cierpka lub niewyrazista, możesz dosłodzić ją odrobiną miodu lub przełamać aromat sokiem z cytryny. Oba składniki tylko dodadzą prozdrowotnych właściwości napojowi. Miód to naturalny antybiotyk, a cytryna - skarbnica witaminy C, dlatego również zwalczą wszelkie objawy przeziębienia. 

Jak stosować leczniczą nalewkę z malin?

Uważaj, żeby nie spożywać trunku w nadmiarze. Jak stosować leczniczą nalewkę z malin? Profilaktycznie możesz pić kieliszek w okresie jesienno-zimowym, gdy poczujesz, że przemarzłeś lub wzrośnie ryzyko przeziębienia. W celach zdrowotnych, gdy masz lekki katar i „coś cię rozkłada”, możesz też sięgnąć po kieliszek nalewki przed snem, aby w nocy wypocić się i rozgrzać.

Choć domowy specyfik może pomóc w przeziębieniu i innych dolegliwościach, nie wszyscy mogą go spożywać. Kto nie powinien pić nalewki z malin? Oczywiście dzieci, kobiety w ciąży i osoby chorujące na alkoholizm - nalewka to wysokoprocentowy napój, który zaszkodzi każdemu z wymienionych. Osoby z dolegliwościami układu pokarmowego oraz na stałe przyjmujące leki również powinny uważać i skonsultować się ze specjalistą. Lepiej we wszystkich tych przypadkach sięgnąć po zdrowy syrop malinowy

1. Malinówka na spirytusie

 Malinówka na spirytusie Zobacz przepis

Malinówka na spirytusie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka malinowa

 Nalewka malinowa Zobacz przepis

Nalewka malinowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Malinówka

 Malinówka Zobacz przepis

Malinówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka malinowa

 Nalewka malinowa Zobacz przepis

Domowa nalewka malinowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl, bonavita.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Warzywa, które mają więcej wapnia niż mleko. Idealne na diecie roślinnej »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Pełne witamin C i K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0