Ewa_Gotuje

Miód lawendowy – zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Kto powinien jeść miód lawendowy?

Jest zdrowy, aromatyczny i smaczny. Z reguły wytwarza się go w krajach położonych w basenie Morza Śródziemnego. Mowa o miodzie lawendowym, który ma mnóstwo cennych właściwości. Można go wykorzystać do wielu potraw. Jakie wartości odżywcze ma miód lawendowy i gdzie konkretnie znajduje zastosowanie?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czym jest miód lawendowy? Poznaj niezwykle aromatyczny wyrób 

Miód lawendowy jest pozyskiwany z kwiatów lawendy (najczęściej wąskolistnej – lekarskiej). Ma złocistą (a niekiedy bursztynową) barwę. Co ciekawe, zmienia swój kolor wskutek krystalizacji – ciecz robi się jaśniejsza i nieco bardziej kremowa. W smaku da się wyczuć lawendę, niektóre odmiany charakteryzują się delikatną korzenną goryczką. 

Produkt jest wytwarzany przede wszystkim w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym (Hiszpania, Francja czy Chorwacja). Coraz częściej można napotkać polskie wyroby, jednakże uprawy lawendy w naszym kraju są bardzo małe ze względu na klimat – to też jest główną przeszkodą w produkcji lawendowego miodu na szeroką skalę.

Sprawdź też: Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze miodu lawendowego 

Miód lawendowy nie należy do najmniej kalorycznych produktów. W 100 gramach wyrobu znajduje się około 330 kcal. Skład jest zdominowany przez cukier – w 100 gramach znajduje się około 83 gramów węglowodanów, w tym około 72 gramów cukru

Jakie jeszcze składniki są obecne w miodzie lawendowym? To choćby białko, jednak jest go bardzo niewiele – około 0,3 gramów w 100 gramach wyrobu

Oprócz tego miód lawendowy zawiera wiele innych prozdrowotnych składników, na przykład takich jak: 

  • olejki eteryczne z grupy terpenów; 
  • flawonoidy; 
  • minerały (np. żelazo, potas); 
  • witaminy z grupy B. 

Słodki miód z lawendy jest powszechnie ceniony za swój smak. Co istotne, produkt charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Spożywany z umiarem może działać prozdrowotnie. W jaki sposób? Miód lawendowy może wpływać na: 

  • zmniejszenie uczucia zmęczenia (za sprawą łatwo przyswajalnych cukrów); 
  • zdenerwowanie – olejki eteryczne w nim zawarte mogą koić nerwy; 
  • redukcję wolnych rodników i zmniejszenie stresu oksydacyjnego (za sprawą flawonoidów); 
  • zmniejszenie ryzyka zawału i udaru (również dzięki flawonoidom); 
  • poprawę samopoczucia; 
  • redukcję stanów zapalnych w organizmie. 

Z uwagi na prozdrowotne działanie, warto spożywać niewielkie ilości miodu lawendowego. Szczególnie jest on polecany osobom borykającym się z problemami takimi jak bezsenność, brak energii czy stres. Dzięki miodowi z lawendy można dostarczyć swojemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych

Cierpisz na te schorzenia? Nie powinieneś spożywać miodu lawendowego 

Nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw miodu lawendowego. Przede wszystkim nie powinni spożywać go cukrzycy, a to z tego względu, że wyrób zawiera wiele cukru i ma wysoki indeks glikemiczny. Zbyt duża ilość tego składnika może także zaszkodzić kobietom cierpiącym na cukrzycę ciążową. 

Osoby otyłe, które muszą zwracać szczególną uwagę na kaloryczność spożywanych posiłków, również nie powinny konsumować miodu lawendowego bez konsultacji z lekarzem. To samo dotyczy ludzi walczących z nadwagą. 

Zastosowanie miodu lawendowego w kuchni – wypróbuj sprawdzone przepisy 

Miód lawendowy może być doskonałym dodatkiem do deserów i nie tylko. Wiele osób wykorzystuje go do przyrządzania niezwykle aromatycznych marynat do mięs. Co ciekawe, wyrób może stanowić składnik doskonałego napoju izotonicznego. To świetny wybór dla sportowców i aktywnych osób. Łatwo przyswajalne cukry w miodzie lawendowym mogą zapewnić solidną dawkę energii.

Domowy napój izotoniczny

 Domowy napój izotoniczny Zobacz przepis

Domowy napój izotoniczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciekawym pomysłem jest również upieczenie kruchych ciasteczek miodowych. Wówczas przepis na zwykłą wersję można zmodernizować zamieniając klasyczny miód na wariant lawendowy. To sprawi, że słodkości nabiorą dodatkowego aromatu lawendy. Naprawdę warto spróbować.

Ciasteczka miodowe

 Ciasteczka miodowe Zobacz przepis

Ciasteczka miodowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4
>60 min
28
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3