Grill - temat specjalny

Sponsorowane

Mięso ekologiczne – smaczny sposób na zdrowie

Wraz ze wzrostem świadomości zdrowotnej i klimatycznej wśród Polaków, wiele osób postanawia zmienić swój styl życia. Powszechnie wiadomo, że najłatwiej jest zacząć od diety. Zmiany możemy zacząć wprowadzać już na etapie następnych spożywczych zakupów. Ważne jest jednak nie tylko to, ile spożywamy, ale przede wszystkim – co. Wcale nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować ze wszystkich ulubionych produktów lub od razu przechodzić na wegetarianizm. Ekologiczna żywność stanowi skuteczną alternatywę dla tej produkowanej przemysłowo, a najlepszym tego przykładem jest ekologiczne mięso. Dlaczego mięso ekologiczne jest widziane jako rozwiązanie problemów przemysłu mięsnego, jakie warunki musi spełnić jego producent, a przede wszystkim – co to wszystko oznacza dla przeciętnego Kowalskiego?

Fot. materiały promocyjne partnera

Mięso ekologiczne – co to właściwie znaczy? 

Pewnie spotkałeś się już z ekologicznymi owocami i warzywami, jadłeś ekologiczne jajka, być może piłeś ekologiczny sok lub mleko. Ekologiczne mięso musi spełniać równie restrykcyjne warunki, jak owoce i warzywa. Według norm Unii Europejskiej żywność ekologiczna, taka jak ekologiczne mięso, otrzymuje odpowiedni certyfikat, jeśli w przynajmniej 95% została stworzona w sposób ekologiczny. Ekologiczna żywność jest bardziej przyjazna dla środowiska i z zasady produkowana jest bez użycia konwencjonalnych pestycydów czy nawozów sztucznych. 

Aby mięso zostało uznane za ekologiczne, zwierzęta muszą być hodowane w warunkach przypominających te naturalne. Mogą być dokarmiane paszą, jednak ona sama musi w przynajmniej 95% pochodzić z upraw ekologicznych. Zwierzętom nie wolno również podawać antybiotyków i hormonów. 

Wybór żywności ekologicznej jest równoznaczny ze wspieraniem rolnictwa bliższego naturze, czyli takiego, które jest etyczne i zrównoważone. Osoby klimatycznie świadome chcą uniknąć zanieczyszczania środowiska pestycydami i bakteriami opornymi na antybiotyki, których w tradycyjnym przemyśle stosuje się coraz więcej. 

Czym mięso ekologiczne wyróżnia się na rynku? 

Kluczowe różnice między mięsem bio certyfikowanym przez Unię Europejską a mięsem przemysłowym to: 

1. Eko mięso, a użycie leków i antybiotyków

Mięso bio pochodzi od zwierząt, którym nie podaje się leków, hormonów i antybiotyków. Można pomyśleć, że skoro ludzie sami przyjmują czasem leki i antybiotyki, to nic zdrożnego podawać je zwierzętom. Prawda jest jednak zgoła inna. Hormony podawane zwierzętom z konwencjonalnych hodowli mają na celu przyspieszenie ich wzrostu, a zatem zwiększenie efektywności produkcji. A ponieważ zwierzęta przebywają w złych warunkach, prewencyjnie podaje im się także antybiotyki, które mają na celu zmniejszenie prawdopodobieństwa ich chorób. Jak łatwo można się domyślić, takie działanie często nie wystarcza – dlatego do diety zwierząt hodowlanych dodaje się później leki. Nie sposób tego porównać do hodowli zwierząt w gospodarstwach ekologicznych, gdzie jak najbliższe naturze warunki sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu zwierząt - czego efektem jest mięso bez antybiotyków, hormonów i wszystkiego, co potocznie nazywane jest “chemią”. 

Masowe stosowanie antybiotyków w konwencjonalnym przemyśle mięsnym niesie za sobą jeszcze jedno ryzyko dla naszego zdrowia. W mięsie pochodzącym z tych hodowli często pojawiają się bakterie oporne na antybiotyki, które według badania opublikowanego w “The Lancet”1 w 2019 roku były przyczyną śmierci ponad miliona osób na świecie. Podawane zwierzętom hormony wzrostu są natomiast łączone przez niektóre instytucje badawcze ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na nowotwór piersi.2 To kolejny mocny argument za postawieniem na mięso ekologiczne w swojej codziennej diecie. 

Co jednak dzieje się ze zwierzętami z ekologicznych gospodarstw, które chorują? Faktycznie, niektóre infekcje można pokonać tylko za pomocą antybiotyków i zwierzętom hodowanym na mięso ekologiczne nie odmawia się odpowiedniego leczenia. Różnica polega jednak na tym, że jeśli muszą one przyjąć antybiotyk, usuwa się je z partii przeznaczonej na mięso ekologiczne i po wyzdrowieniu najczęściej zostają sprzedane. 

2. Smak żywności ekologicznej, w tym mięsa bio

Bez względu na powyższe, dla wielu osób głównym argumentem za zakupem ekologicznego mięsa będą jego walory smakowe. I choć ciężko tu o naukowe dowody, od dawna mówi się o wpływie stresu i warunków życia zwierząt na późniejszą jakość ich mięsa. Wniosek nasuwa się więc sam – ekologiczne mięso zawsze będzie smakować lepiej od tego przemysłowego, bo pochodzi przecież od szczęśliwych zwierząt. 

3. Jak producenci mięsa ekologicznego dbają o swoje zwierzęta

Właściciele gospodarstw ekologicznych dbają o to, aby zwierzęta miały bezstresowe warunki do życia zapewniając im dostęp do otwartej przestrzeni i spokojny rozwój. To nie tylko humanitarne podejście do hodowli zwierząt - to również sposób na zapewnienie dobrej jakości mięsa. 

4. Wartości odżywcze mięsa ekologicznego

Sporo osób decyduje się na zakup żywności ekologicznej, w tym eko mięsa, traktując je jako inwestycję w zdrowie własne i swoich bliskich. Czy słusznie? Uniwersytet w Newcastle przeanalizował 67 badań na temat jakości mięsa ekologicznego.3 Okazało się, że ekologiczne mięso zawiera o 50% więcej zdrowych kwasów Omega-3 niż mięso z konwencjonalnych hodowli. W naszej codziennej diecie często brakuje kwasów Omega-3, choć pozytywnie wpływają one na zdrowie mózgu, serca i układu odpornościowego. W związku z tym lekarze często zalecają nawet podwojenie spożycia kwasów Omega-3, zwracając się ku ekologicznym rozwiązaniom. Ponadto mięso ekologiczne zawiera mniej szkodliwych kwasów nasyconych, takich jak kwas palmitynowy i mirystynowy, które obecnie łączy się z wysokim cholesterolem LDL, czyli “złym” cholesterolem oraz insulinoopornością, która stanowi wstęp do cukrzycy typu 2. 

Badania wykazują również, że to właśnie warunki życia zwierząt stoją za odżywczą wartością mięsa ekologicznego. To właśnie dostęp do wolnej przestrzeni i zdrowa pasza sprawiają, że w eko mięsie jest więcej zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3, a mniej szkodliwych kwasów nasyconych.4 

Ekologiczne mięso na co dzień 

Zastąpienie przemysłowego mięsa mięsem bio to nie tylko krok w stronę bardziej humanitarnego traktowania zwierząt w hodowlach - to również ukłon w kierunku własnego zdrowia. Mięso ekologiczne to mięso bez antybiotyków, hormonów wzrostu i GMO, które dodatkowo różni się od konwencjonalnego swoim smakiem, zapachem i wyglądem. Jak więc upewnić się, że te walory utrzymają się jak najdłużej? Najskuteczniejszym sposobem jest jego zamrożenie - im szybciej, tym lepiej. Od niedawna możemy zamówić ekologiczne mięso, które mrożone jest już na końcowym etapie jego produkcji, co nie tylko skutecznie je konserwuje, ale pozwala też na jego wygodne porcjowanie. Dostęp do certyfikowanego ekologicznego mięsa jeszcze nigdy nie był prostszy – warto więc z tej możliwości skorzystać, dla siebie i dla naszej planety.  

Bibliografia:

1. Murray, Christopher JL, et al. “Global Burden of Bacterial Antimicrobial Resistance in 2019: A Systematic Analysis.” The Lancet, vol. 399, no. 10325, 2022, pp. 629–655., https://doi.org/10.1016/s0140-6736(21)02724-0.

2. Ribas‐Agustí, Albert, et al. “Nutritional Properties of Organic and Conventional Beef Meat at Retail.” Journal of the Science of Food and Agriculture, vol. 99, no. 9, 2019, pp. 4218–4225., https://doi.org/10.1002/jsfa.9652.

3. Rosato, Valentina, et al. “Processed Meat and Selected Hormone-Related Cancers.” Nutrition, vol. 49, 2018, pp. 17–23., https://doi.org/10.1016/j.nut.2017.10.025.

4. Średnicka-Tober, Dominika, et al. “Composition Differences between Organic and Conventional Meat: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis.” British Journal of Nutrition, vol. 115, no. 6, 2016, pp. 994–1011., https://doi.org/10.1017/s0007114515005073.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 246

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 98

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4