Ewa_Gotuje

Makłowicz nie zagęszcza gulaszu mąką. "To kulinarny grzech"

Robert Makłowicz znany jest ze swojego upodobania do kuchni węgierskiej, jednym z najważniejszych tamtejszych dań jest oczywiście gulasz. Mięso wołowe, cebula, dodatek słodkiej papryki, czosnku i czerwonego wina sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Czy wiesz jednak, co zrobić, gdy gulasz wyjdzie za rzadki?

Czego do gulaszu nie dodaje Robert Makłowicz? | Fot.123RF/Picsel/ Fot. Tadeusz Wypych/REPORTER

Dla wielu miłośników gotowania, programy Roberta Makłowicza, a obecnie jego kanał na YouTube są źródłem inspiracji oraz cennych wskazówek. Dziennikarz, znawca kulinariów, podczas swoich podróży od lat z pasją opowiada o jedzeniu. Dziś przyjrzymy się bliżej jego wersji znanej mięsnej potrawy, jaką jest gulasz. Okazuje się, że według Makłowicza dodanie do niego mąki jest kardynalnym błędem. Czym więc zagęścić to aromatyczne danie, aby dostarczyć mu dodatkowych walorów smakowych? 

Sprawdź także: Jakie potrawy można zrobić z piersi z kurczaka? Przepisy na najlepsze dania z kurczaka

Zagęszczanie gulaszu mąką – kulinarny grzech wg Makłowicz

Sekret wyśmienitego gulaszu tkwi oczywiście w składnikach wysokiej jakości składnikach. W przepisach na gulasz, które prezentował Robert Makłowicz mogliśmy podpatrzeć, że przygotowuje go z mięsa wołowego lub baraniego, które podsmaża na węgierskim smalcu z mangalicy. Według Roberta Makłowicza największym grzechem w trakcie przygotowywania gulaszu jest zagęszczanie go mąką. Czym zagęszczać gulasz? Kluczowym składnikiem jest duża ilość cebuli to właśnie ona zapewnia pożądaną gęstość oraz pełnię smaku. Obowiązkowym dodatkiem jest także suszona słodka papryka, świeży czosnek, marchewka, seler i pietruszka.

Popisowy gulasz Roberta Makłowicza. Nic nie przebije tego smaku

 Popisowy gulasz Roberta Makłowicza. Nic nie przebije tego smaku Zobacz przepis

Popisowy gulasz Roberta Makłowicza. Nic nie przebije tego smaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: YouTube/Instagram

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 61

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 708

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0