Grill - temat specjalny

Magazyn Smaker: Przepisy z grzybami w roli głównej

Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, w naszym magazynie znajdziecie moc wyjątkowych inspiracji.

Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję

Pęczotto grzybowe

  • 200 g kaszy pęczak
  • 80 g chudego boczku w plasterkach
  • 200 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • 800 ml bulionu grzybowego (może być inny rodzaj
  • Sól, pieprz

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do niego drobno pokrojoną cebulę, poczekaj aż się zeszkli. Na patelnię wsyp kaszę, czosnek oraz pokrojone grzyby i podsmażaj przez kilka minut. Po 2-3 minutach zacznij partiami, po chochelce, dodawać bulion. Gdy płyn się wchłonie, dodaj kolejną porcję. Czynność tę powtarzaj do momentu aż kasza będzie całkowicie ugotowana.
Tuż przed podaniem pęczotto udekoruj natką pietruszki. Dla nadania mu bardziej wyrazistego smaku, pod koniec gotowania możesz dodać do niego łyżeczkę masła oraz kilka łyżek drobno startego, dojrzewającego sera.

Grzybowa tarta tatain

  • 500 g różnych grzybów leśnych
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 100 ml ciemnego piwa
  • Łyżka oleju
  • Opakowanie ciasta francuskiego

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę posiekaną w piórka. Dodaj do niej oczyszczone i pokrojone grzyby oraz rozgnieciony czosnek. Podsmaż szybko, do momentu aż grzyby się zrumienią. Wlej piwo na patelnię i pozwól mu odparować. Gdy płyn lekko zgęstnieje dodaj do niego masło. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj aż grzyby nieco ostygną.
Na dno okrągłych foremek wyłóż porcję grzybowego farszu. Każdą z nich przykryj porcją ciasta francuskiego, dociskając je do grzybów. Tarty zapiekaj ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca, pozwól im odpocząć 5 minut. Następnie odwróć tarty i przełóż je na talerz, tak by ciasto było na spodzie. Ich wierzch udekoruj świeżym tymiankiem. W analogiczny sposób możesz również przygotować jedną, dużą tartę.

Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10057

30 min
18
Ciasta Domowe rurki z bitą śmietaną

Jeśli szukasz słodkiej przekąski, którą możesz podać do popołudniowej kawy, p...

Odsłon: 119

30 min
2
Zupy Zupa wiosenna

Zupa wiosenna powinna być pełna nowalijek. Nie musisz jednak udawać się w ich...

Odsłon: 977

60 min
4
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 301

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

3