Grill - temat specjalny

Magazyn Smaker: Przepisy na doskonałe nalewki

Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę.

Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję

Nalewka z pigwy

Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność organizmu spada. Ten dojrzewający na przełomie września i października owoc, dzięki dużej zawartości witaminy C, pomaga w zwalczaniu przeziębienia, grypy i kaszlu. To jednak nie jedyne dobroczynne działanie/właściwości pigwy, ponieważ jest ona również źródłem składników odżywczych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Ponadto nasiona i owoce pigwy przemianę materii oraz wzmacniają wątrobę.

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 l wódki 45 %
  • 250 g cukru
  • tarkę
  • kamionkę lub słoik
  • sito, gazę
  • co najmniej 2 butelki
  • ściereczkę kuchenną
  • wysokie naczynie

Owoce pigwy umyj, a następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Tak przygotowane owoce przełóż do dużego słoika albo kamionki. Naczynie przykryj ściereczką i odłóż na 2 - 3 dni. Po tym czasie możesz przystąpić do kolejnego etapu robienia nalewki. Przygotuj sito i wyłóż je gazą. Przepuść przez nie owoce pigwy. Wyciśnij sok, przelewając go przez gazę do wysokiego naczynia. Do naczynia wlej litr wódki, dodaj cukier. Zawartość pojemnika starannie wymieszaj. Napój przelej do butelek. Pozostaw je w chłodnym miejscu na 2,5 - 3 miesiące.

Orzechówka

Nalewka orzechowa to naturalne lekarstwo, które skutecznie zwalcza problemy układu pokarmowego, takie jak zatrucia żołądkowe, bóle brzucha, czy biegunki. Ponadto, wzmacnia organizm, oczyszcza krew oraz niszczy pasożyty przewodu pokarmowego.

  • 8 sztuk niedojrzałych (zielonych) orzechów włoskich
  • 0,5 l wódki czystej
  • 4 łyżki cukru
  • nóż
  • słoik
  • gazę, sito
  • co najmniej 2 butelki

8 sztuk orzechów włoskich pokrój na 4 lub 8 części. Przełóż je do słoika. Zalej wódką zawartość słoja. Odstaw na 6 tygodni w ciemnym miejscu. Co kilka dni potrząsaj pojemnikiem. Gdy płyn będzie miał ciemnobrunatny kolor, wyłóż sito gazą i przecedź przez nie napój. Otrzymany sok przelej do butelek. Do orzechów dodaj 4 łyżki cukru. Odstaw je na około 2 tygodnie. Potrzebują czasu, aby puścić sok. Przecedź syrop przez sito wyłożone gazą. Połącz ze sobą wcześniej przygotowany alkohol i syrop z orzechów. Wymieszaj. Odstaw na 2 tygodnie, aby nalewka miała czas się sklarować. Gotową nalewkę przelej do butelek i schowaj w ciemnym miejscu. Pełen smak nalewka osiągnie po około 10 miesiącach.

Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 105

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10257

30 min
18

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1