Grill - temat specjalny

Limanda – przepisy na smaczną i delikatną rybę

Nie od dziś wiadomo, że ryby to podstawa zbilansowanej diety. Nie możesz już patrzeć na łososia i tuńczyka? W tej sytuacji na ratunek przyjdzie ci limanda! Przepisy z jej zastosowaniem są tak urozmaicone, że pokochasz ją od pierwszego kęsa. Sprawdź, w jakiej wersji smakuje najlepiej!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

W twoim jadłospisie króluje głównie łosoś oraz tuńczyk? Jeśli potrzebujesz zmiany i nowych kulinarnych doznań, idealną opcją dla ciebie będzie limanda. Co to za ryba i czym się charakteryzuje? Czy jest zdrowa i odpowiednia dla dzieci? Jakie są jej wartości odżywcze? I wreszcie – w jakiej formie najlepiej podawać limandę? Przepisy oraz ciekawostki na jej temat znajdziesz w dalszej części artykułu! 

Sprawdź także: Turbot – ryba nie tylko dla bogatych

Limanda – co to za ryba 

Limanda to ryba z rodziny flądrowatych, wyróżniająca się spłaszczoną sylwetką oraz asymetryczną budową. Zamieszkuje ona głównie chłodne wody oceaniczne, a okres jej rozrodu przypada na wiosnę oraz lato. Jej maksymalna długość to 60 cm. 

Jeśli o chodzi o mięso limandy, jest ono chude, soczyste i delikatne w smaku, a do tego nadaje się do filetowania. Jako że nie posiada ono intensywnego rybiego zapachu, można przyrządzać je na rozmaite sposoby i podawać z różnorodnymi składnikami.  

Limanda przypomina smakiem i zapachem solę, dlatego nierzadko podawana jest w restauracjach jako jej zamiennik – oczywiście pod nazwą „sola”. Jest ona znacznie mniej wartościowa, ale dużo tańsza, dlatego wielu restauratorów ucieka się do takiego sposobu oszczędzania. Pamiętaj, aby zachować czujność! 

Limanda – wartości odżywcze 

Ile kalorii posiada limanda? Wartości odżywcze tej ryby są dość korzystne, dlatego chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie. Limanda to obfite źródło białka – w 100 g jej mięsa znajduje się prawie 18 g protein. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu i węglowodanów, wynoszą one kolejno 1,6 i 0 g. Sama kaloryczność nie jest zbyt wysoka – spożywając 100 g limandy, przyswoisz ok. 90 kcal.  

Limanda – czy jest zdrowa 

Jaki wpływ na organizm ma limanda? Czy jest zdrowa i można sięgać po nią bez większych obaw? Opinie na ten temat są podzielone – niektóre źródła podają, że limanda, zwłaszcza ta z okolic Morza Bałtyckiego, może być bardziej zanieczyszczona toksynami i metalami ciężkimi niż inne ryby. 

Warto mieć na uwadze fakt, że w sklepach i restauracjach można natknąć się na limandę hodowlaną, sprowadzaną z Chin. Niestety nie jest ona najlepszym wyborem, ponieważ proces hodowli w tamtych rejonach nie jest dokładnie kontrolowany, a ryby karmi się sztucznymi paszami. 

Czy to oznacza, że limanda jest pozbawiona witamin i minerałów? Na pewno ma ich mniej niż wyżej wspomniana sola, jednak nie jest całkowicie bezwartościowa. Zawiera ona witaminy z grupy B, witaminy E i A, kwasy omega-3 oraz magnez, wapń, miedź, selen i cynk 

Czy limandę można podawać dzieciom 

Zastanawiasz się, czy limandę można podawać dzieciom? W tym przypadku wskazany jest umiar, głównie ze względu na poziom zanieczyszczenia oraz pochodzenie z niesprawdzonych źródeł. Ma ona jednak pewne zalety – jej chude i delikatne mięso może przypaść do gustu najmłodszym. Na jej korzyść przemawia również neutralny smak i mnogość zastosowań – można zmielić ją w maszynce i wyczarować z niej kotleciki lub paluszki rybne. Możliwości jest naprawdę wiele! 

Jak zrobić limandę w panierce z parmezanu?

Limanda w panierce z parmezanu to idealna opcja dla fanów niebanalnych kulinarnych połączeń. Jest ona dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga użycia kilkunastu składników. Czego dokładnie potrzebujesz do jej przyrządzenia?  

Aby zaserwować limandę w tej wersji, musisz zaopatrzyć się w filety rybne, parmezan, mleko, oliwę z oliwek, szparagi, masło, mąkę, czerwoną cebulę, groszek cukrowy, sól morską, mielony pieprz oraz tymianek i oregano 

Realizację przepisu rozpocznij od posiekania cebuli i podsmażenia jej na patelni. Po ok. 10 minutach dorzuć do niej groszek cukrowy, szparagi oraz sól i pieprz – kontynuuj obróbkę termiczną pod przykryciem przez następne 10 minut.  

Zetrzyj drobno parmezan i wymieszaj go z mąką, tymiankiem oraz oregano. Zanurz filety rybne w mleku, a następnie obtocz je w panierce. Tak przygotowaną rybę smaż na oliwie z oliwek, najlepiej na małym ogniu. Gotowe danie oprósz solą i pieprzem.  

Limanda ze szparagami  

Po głowie chodzi ci „dietetyczna” limanda? Przepisy bez panierki i z dodatkiem warzyw z pewnością spełnią twoje oczekiwania! Wiosną i latem warto sięgać po warzywa sezonowe, np. białe lub zielone szparagi. Co jeszcze przyda ci się do zaserwowania ryby w tym wydaniu?  

Jeśli planujesz zrobić na obiad limandę ze szparagami, poza dwoma kluczowymi składnikami na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się marchewka, czosnek, cebula dymka, świeża i suszona kolendra, cytryna, imbir oraz sól i pieprz. Dopełnieniem twojej potrawy będzie masło, oliwa z oliwek oraz bulion rybny lub warzywny 

Zagotuj bulion i dodaj do niego sok z cytryny, cebulę oraz kolendrę – tak przygotowaną miksturę odstaw na pół godziny, a następnie przecedź ją przez sitko. Dopraw filety rybne imbirem, suszoną kolendrą, czosnkiem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Umieść je na patelni i delikatnie podsmaż.  

Po krótkiej obróbce termicznej zawiń rybę w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – piecz ją przez ok. 20 minut. W międzyczasie możesz ponownie podgrzać bulion – gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niego pokrojoną marchewkę i szparagi oraz kolendrę. Na końcu przelej go do misek, a na wierzchu ułóż upieczoną rybę.  

Limanda po tajsku  

Limanda po tajsku to danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom azjatyckiej kuchni. W połączeniu z kolorowymi dodatkami zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Jak wyczarować ją krok po kroku?  

Smaczna i aromatyczna limanda po tajsku powstaje z takich produktów jak filety rybne, trawa cytrynowa, pomidory, papryczka chili, cebula dymka, limonka, świeżo mielony pieprz, sól oraz olej rzepakowy. 

Posyp rybę solą i pieprzem, a następnie zabierz się za przygotowywanie pozostałych komponentów – trawę cytrynową posiekaj, pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w paski. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć na nią wyżej wymienione składniki i podsmażaj przez pięć minut.  

Podgrzej limandę na drugiej patelni – gdy nabierze rumianego koloru, przykryj ją podsmażonymi dodatkami i delikatnie wymieszaj. Po obróbce termicznej przełóż ją na talerz, posyp szczypiorkiem i skrop sokiem z limonki 

Limanda z piekarnika 

Masz ochotę na pieczoną limandę? Przepisy na rybę z piekarnika są tak uniwersalne, że możesz modyfikować je wedle upodobań! Potrawa ta świetnie smakuje nawet w podstawowej wersji – możesz dodać do niej jedynie łyżeczkę masła, cytrynę, przyprawę do ryb oraz sól i pieprz. Po przyprawieniu zawiń filety w folię i piecz je przez ok. 30 minut w temperaturze 180-190 stopni.  

Limanda duszona  

Jeśli preferujesz limandę duszoną, koniecznie zaserwuj ją z dodatkiem owoców. Świetnie sprawdzą się tutaj gruszki, które dodadzą jej wyjątkowego aromatu. W przepisie warto uwzględnić również imbir, cebulę, czosnek, cytrynę, majeranek, bulion warzywny, por oraz sól i pieprz. 

Skrop filety sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Podsmaż na patelni czosnek, cebulę, imbir oraz por, a następnie zalej je bulionem. Po kilku minutach dorzuć pokrojone gruszki, dopraw majerankiem i dodaj kawałki ryby. Duś całość pod przykryciem przez ok. 10-12 minut. Smacznego! 

Zobacz także:

Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
15 min
6
15 min
4
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 98

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

8
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2