Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Letnie desery bez pieczenia — przepisy i inspiracje

Lato zbliża się wielkimi krokami, dlatego najwyższa pora zastanowić się nad menu na ciepłe dni. Ważne są nie tylko lekkie dania obiadowe, ale również desery, które nie wymagają pieczenia, a jeszcze lepiej, jeżeli są podawane prosto z lodówki. Lato to czas wielu kolorów oraz smaków. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje przepisów, które sprawdzą się, gdy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego i pysznego.

Pomysłów na letnie desery bez pieczenia jest wiele / materiały promocyjne

Dlaczego desery bez pieczenia są idealne na lato?

Niemal każdy ma swoje ulubione pieczone ciasto, ale ten rodzaj deseru zostawmy na chłodniejsze dni. Gdy słońce świeci wysoko, zwykle nie mamy ochoty na długie przygotowania, a już na pewno nie na stanie przy piekarniku. Mile widziane są wszelkiego rodzaju lekkie musy i orzeźwiające galaretki. Połączenie bitej śmietany oraz świeżych owoców to dla wielu osób niezapomniany smak dzieciństwa. Niezmiennie kusi puszystością i soczystym smakiem truskawek, borówek czy poziomek.

Lato to również najlepsza pora, aby przygotować sernik na zimno. Można go serwować w wielu wariantach, m.in. jako mini serniczki lub atrakcyjny deser w pucharkach.  Mrożona kawa lub czekolada również stanowią ważny element lata i mogą być podawane jako desery z dodatkiem lodów śmietankowych i bitej śmietany. Oprószone kakao, startą gorzką czekoladą albo posypane wiórkami kokosowymi będą prezentować się niezwykle apetycznie. Skoro mowa już o kawie, nie można zapomnieć o poezji włoskiego stołu, czyli tiramisu. Na pragnących unikalnego smaku i orzeźwienia czeka za to panna cotta. To również włoski deser wyróżniający się subtelnym waniliowym smakiem, podawany najczęściej z musem malinowym lub truskawkowym.

Pomysłów na letnie desery bez pieczenia jest wiele. Niektóre powstają w 5 minut, a inne wymagają odstawienia do lodówki do czasu, aż stężeją. Jeszcze inne wymagają nieco ucierania. Wszystkie kojarzą się jednak z beztroską i słodyczą wakacyjnego czasu.

Zabajone klasyczne – tradycyjny włoski deser

Włosi doskonale wiedzą, jak ucztować i stworzyli kilka deserów, które znane są dziś w wielu zakątkach świata. Należy do nich również klasyczne zabajone. To kogel mogel we włoskiej odmianie. Delikatną masę przygotowuje się z żółtek, cukru oraz likieru. W wielu sytuacjach sprawdza się jako oryginalny deser. Stanowi atrakcyjną propozycję na imprezę, ale też romantyczną kolację. Aby zabajone wyszło prawidłowo, skorzystaj z następującego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/zabajone-klasyczne. Deser można urozmaicić na różne sposoby zgodnie ze swoimi upodobaniami. Wystarczy dodać lody albo świeże owoce, aby nabrał wyjątkowego charakteru.

Kopiec kreta – proste ciasto bez pieczenia

Jeżeli w upalny dzień pojawi się ochota na ciasto, nie musisz się martwić o pieczenie. Kopiec kreta podbija serca dorosłych i dzieci. Na dodatek sposób jego przyrządzenia nie jest skomplikowany i każdy sobie z tym poradzi. Polecamy go nie tylko miłośnikom puszystych mas na bazie serka mascarpone, ale również amatorom czekoladowego smaku. Zobacz, jak przygotować deser, który uprzyjemni słoneczne dni: https://uwielbiam.pl/przepis/kopiec-kreta-bez-pieczenia. Wśród składników, których będziesz potrzebować, są ciasteczka Oreo, gorzka czekolada oraz kakao. Spód ciasta wykonuje się właśnie z ciasteczek, kakao i roztopionego masła. Również wierzch posypuje się zmielonymi Oreo.

Domowe lody z owocami – letni powiew orzeźwienia

Gdy za oknem panuje wysoka temperatura, nie ma nic lepszego niż domowe lody. Chcemy zaproponować Ci wersję na bazie napoju sojowego: https://uwielbiam.pl/przepis/domowe-lody-z-owocami. Zacznij od ubicia jajek z cukrem. Następnie podgrzej napój sojowy i wlewaj powoli do ubitych jajek. Teraz dodaj jeszcze aromat waniliowy. Cały czas podgrzewaj, ale pamiętaj, żeby mieszać masę, aż dojdzie do wrzenia. Przestudź, wlej jogurt i zmiksuj. Odstaw do zamrażarki. Dobrze smakują serwowane na przykład z polewą czekoladową. Na bazie tego przepisu możesz też stworzyć lody o innych smakach, dodając ulubione owoce, kakao albo ekstrakt kawowy.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29722

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 124

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 821

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0