Ewa_Gotuje

Leśne orzeźwienie Olgi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Olga jak zwykle zaskoczyła nas pomysłowością i starannością wykonania deseru. Jeśli macie ochotę na Leśne orzeźwienie, śmiało skorzystajcie z przepisu.

Sos owocowy
225 g mrożonych owoców leśnych
2 łyżki soku z pomarańczy
125 g malin
2 łyżki zagęszczonego soku malinowego
1 łyżka wody
1 kieliszek rumu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziela angielskiego
szczypta cynamonu

Masa
2 puszki zimnego mleka kokosowego
125 ml śmietanki 30%
½ szklanki cukru pudru
ekstrakt waniliowy
ekstrakt migdałowy

Zabajone
4 żółtka
100 g cukru pudru
2 łyżki rumu

Beza
4 białka
6 łyżek cukru

Ciasteczka
160 g kleiku ryżowego
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki wiórków kokosowych
3 jajka
200 g masła

Dekoracja
świeże owoce (porzeczki, borówki, jeżyny, maliny)
½ tabliczki czekolady gorzkiej

Sos owocowy
Wszystkie składniki umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie całość zblendować. Przełożyć na patelnię i gotować jeszcze przez 20 minut - do czasu uzyskania konsystencji syropu. Wystudzić.

Masa
Delikatnie oddzielić stałą część mleka kokosowego od płynnej i mieszając, delikatnie ją napowietrzyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać odrobinę ekstraktu waniliowego i migdałowego i delikatnie połączyć z gęstym mlekiem kokosowym. Schłodzić.

Zabajone
W kąpieli wodnej umieścić miskę z żółtkami. Wsypać cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać rum i ubijać energicznie do czasu powstania gęstej piany.

Beza
W kąpieli wodnej umieścić białka. Dodać szczyptę soli, a następnie partiami dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, ubić białka krótko mikserem. Ostudzić.

W tym czasie połączyć ze sobą masę z mleka kokosowego i zabajone. Dodać bezę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć okrągłą foremkę (o średnicy 22cm) folią spożywczą i wlać do niej przygotowaną masę. Polać połową ilości sosu owocowego. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

Ciasteczka
Na stolnicę wysypać wszystkie suche składniki. Zrobić na środku dziurkę i wbić do niej jajka. Całość połączyć z masłem i posiekać nożem. Zagnieść ciasto o lepkiej, tłustej konsystencji. Uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Dekoracja
Zmrożony deser odwrócić o 180° i pokroić na osiem kawałków. Polać pozostałą częścią sosu owocowego. Posypać owocami oraz pokruszonymi ciasteczkami. Oblać ciasteczka rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i ułożyć je obok kawałków semifreddo. Udekorować talerz świeżymi owocami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 102

30 min
7
15 min
7
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 203

30 min
5
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133335

15 min
144

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3