Ewa_Gotuje

Leśna zupa z tego grzyba to poezja smaku. Jak przyrządzać i jak mrozić kozią brodę?

Gdy myślimy o grzybach leśnych, do głowy przychodzi nam najczęściej kurka, borowik, czasem podgrzybek, bo przecież doskonale nadaje się do suszenia. Jednak inne, mniej popularne grzyby, wcale nie muszą być gorsze. Tak jest w przypadku koziej brody. Odkryj, jak wygląda, gdzie rośnie i co zrobić z tego grzyba.

Co zrobić z koziej brody? Leśna zupa grzybowa to hit | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak wygląda kozia broda? Czy to grzyb jadalny, a może jednak trujący? Gdzie go znaleźć i jakie ma właściwości? Pewnie zadajecie sobie te pytania, a my chętnie na nie odpowiemy. Tym bardziej, jeśli nasz artykuł miałby przyczynić się do tego, że więcej osób zacznie zajadać się tym pysznym leśnym grzybem.

Sprawdź także: Łazanki dziadka Alka to majstersztyk. Sekretem jest połączenie dwóch składników

Kozia broda - czy to grzyb jadalny?  

Na samym początku wyjaśnijmy najistotniejszą kwestię - czy kozia broda jest jadalnym grzybem. Odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Jest jadalny i naprawdę niesamowicie pyszny. Chociaż wygląda dość nietuzinkowo i nie przypomina innych grzybów leśnych z kapeluszami, można jeść go bez żadnych obaw. Nawet pomimo tego, że grzyb tak naprawdę nazywa się szmaciak gałęzisty (lub siedzuń sosnowy). Nie są to nazwy budzące zaufanie, prawda? A jednak grzyb zwany potocznie kozią brodą, to naprawdę smaczny i z całą pewnością bezpieczny gatunek. 

Jak wygląda kozia broda? 

W przypadku niektórych grzybów można się pomylić i trafić na zupełnie inny gatunek. Tutaj wygląd jest na tyle charakterystyczny, że bez problemu rozpoznacie tego grzyba. Jak wygląda kozia broda? Nie jest on podobny do innych grzybów, które chętnie widujemy na swoim stole. Prędzej przypomina hubę. Niektórzy uważają, że przypomina gąbkę, inni, że sałatę.

Oczywiście niejednemu grzyb skojarzył się też z kozią brodą - stąd potoczna nazwa. Grzyb ma nieregularny kształt, raczej kulisty, o pofalowanych płatach, które są zakończone niewielkimi ząbkami. Kozie brody potrafią zaskoczyć rozmiarem, gdyż mogą ważyć nawet sześć kilogramów. Na samym początku są jednak niewielkie, przypominają kalafiora i mają ciemno-białą barwę. Z czasem kolor grzyba przechodzi w żółty, a na końcu w brązowy. Miąższ jest jednak zawsze biały. 

Kozia broda porasta pnie drzew iglastych | Fot. 123RF/Picsel

Gdzie rośnie kozia broda? 

Jak można znaleźć ten nietypowy grzyb? Cóż, wspominaliśmy już, że jego nazwa to siedzuń sosnowy. Tak, ten grzyb naprawdę lubi sosny. Dlatego to właśnie przy tych drzewach powinniśmy szukać koziej brody. Lasy iglaste to najczęstsze miejsce występowania, choć znajdziemy go również w mieszanych lasach. Nie tylko sosny, ale też świerki są dla koziej brody bardzo atrakcyjne.

Jeśli więc wybieracie się do lasu - najlepiej od lipca do listopada - to rozejrzyjcie się za tymi grzybami. Gdzie rośnie kozia broda? U podstawy świerków i sosen, czasem także na martwych już drzewach. Chociaż pasożytują wtedy na pniach, nie zmienia to w żaden sposób ich przydatności do spożycia i smaku. Warto też wspomnieć, że kozia broda to grzyb zagrożony wyginięciem. Pomimo to można zbierać go w lasach na użytek własny (własnoręcznie). Nie można nim handlować, dlatego nie spotkacie go w sklepach czy na straganikach. Co ciekawe, aż do 2014 znajdował się na liście odmian chronionych, jednak został z niej usunięty. Czemu? Może smak grzyba miał z tym coś wspólnego? 

Grzyb kozia broda - walory smakowe i właściwości

Wiecie już, gdzie znaleźć i jak wygląda grzyb kozia broda. Walory smakowe i właściwości to kolejne informacje, które warto przyswoić. Zacznijmy od smaku, bo on sprawia, że kozią brodę możecie znaleźć w wykwintnych autorskich restauracjach, które charakteryzują się daniami regionalnymi typu slow food. Siedzuń sosnowy jest lekko orzechowy, odrobinę słodki, choć niektórzy znajdują w nim też pikantne nuty. Jego zapach jest zaś intensywny i korzenny, dzięki czemu nie da się go pomylić z żadnym innym grzybem.

Doskonale sprawdzi się w daniach kuchni polskiej, ale również azjatyckiej. Jest naprawdę pyszny i wyjątkowy, choć kryje w sobie nie tylko walory smakowe. Kozia broda to grzyb bardzo zdrowy, a według niektórych nawet leczniczy. Siedzunia na „warsztat” wzięli naukowcy z Korei. I te badania wyglądają niezwykle obiecująco, gdyż według nich kozia broda może przyspieszać gojenie się ran czy wspierać układ immunologiczny. Jest za to odpowiedzialny beta-glukan, znajdujący się w grzybie. Naukowcy wskazali też, iż kozia broda może zapobiegać cukrzycy i nowotworom. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwgrzybicze. Oczywiście badania nadal trwają i należy podchodzić do nich ostrożnie. Nie zmienia to jednak faktu, że grzyb ten warto włączyć do swojej diety nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości. 

Co zrobić z koziej brody?

Jak przyrządzić ten grzyb, by można było w pełni wykorzystać jego smak? Co zrobić z koziej brody? Idealnym sposobem jest przyrządzenie z niego doskonałej zupy leśnej, której smak z pewnością przerośnie wasze oczekiwania. Zrobicie ją na zwykłym wywarze mięsnym lub warzywnym, jeśli chcecie zrobić wersję wegańską zupy. Pamiętajcie, by w przypadku warzywnego bulionu dodać do zupy olej lub oliwę. Tłuszcz jest bowiem nośnikiem smaku i dzięki temu zupa będzie przepyszna.

Do gotującego się wywaru dodajcie dobrze umyty kawałek grzyba - rozerwany lub pokrojony, w zależności od tego, jak wolicie. Dokładnie zajmijcie się myciem koziej brody, gdyż pomiędzy pofalowanymi blaszkami znajduje się wiele piasku. Doprowadźcie zupę do wrzenia i gotujcie ją przez 10 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie kozia broda zmięknie.

Dodajcie majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, by dodać zupie trochę pikantnego smaku. Kozią brodę możecie oczywiście również dodawać do makaronów (na przykład w stylu azjatyckim), przygotować z niej doskonały grzybowy sos do makaronu czy klusek, dodać do jajecznicy, a nawet zrobić z niego „schabowego”. Podobnie jak boczniaki, kozia broda może zostać obtoczona w jajku i bułce tartej, a następnie usmażona na złoto. Prosto i pysznie.

Jak mrozić kozią brodę?

Jeśli udało wam się znaleźć siedzunia i chcecie upewnić się, że jego smak będzie towarzyszyć wam w niejednym daniu, pewnie zastanawiacie się, w jaki sposób można go zakonserwować. Grzyby marynuje się i kisi – to samo można oczywiście zrobić też w tym przypadku. Mrożenie jest jednak dużo łatwiejszym sposobem wydłużenia żywotności produktu spożywczego. Jak mrozić kozią brodę? Wystarczy porwać lub pociąć grzyb (dobrze umyty i wysuszony), a następnie włożyć do worka, który przeznaczony jest do mrożenia. Nie trzeba gotować grzybów wcześniej, choć niektórzy tak właśnie postępują. Pamiętajcie jednak, by nie mrozić koziej brody w całości - chyba że po rozmrożeniu, całą ją zużyjecie. 

1. Zupa grzybowa z koziej brody

 Zupa grzybowa z koziej brody Zobacz przepis

Zupa grzybowa z koziej brody / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim

 Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim Zobacz przepis

Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kozia broda w roli schabowego

 Kozia broda w roli schabowego Zobacz przepis

Schabowy z koziej brody / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kozia broda marynowana

 Kozia broda marynowana Zobacz przepis

Kozia broda marynowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kozia broda z cukinią i pomidorami

 Kozia broda z cukinią i pomidorami Zobacz przepis

Kozia broda z cukinią i pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajecznica z kozią brodą

 Jajecznica z kozią brodą Zobacz przepis

Jajecznica z kozią brodą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie »

Uprawa i przesadzanie mięty. Jakie właściwości ma mięta? »

Leśnicy podzielili się przepisem na miksturę. Na żołądek, jelita i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 667

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 200

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0