Ewa_Gotuje

Lepsze od płatków, skutecznie czyszczą jelita. Dlaczego warto jeść otręby owsiane i do czego je dodawać?

Otręby owsiane są idealną propozycją dla osób ceniących zdrowe i smaczne śniadania. Można wykorzystać je do rozmaitych posiłków. Otręby są w szczególności polecane osobom chcącym zadbać o linię. Czym charakteryzuje się ten produkt i do czego go dodawać?

Czy otręby owsiane trzeba gotować? Odpowiedź nie jest oczywista dla wszystkich | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Otręby owsiane - wartości odżywcze 

Otręby owsiane to produkt, który powstaje wskutek przemiału owsa. Składają się w głównej mierze z zewnętrznej warstwy ziarna, która zawiera mnóstwo błonnika, witamin i minerałów. Właśnie z tego względu otręby owsiane są polecane osobom ceniącym sobie zdrowe odżywianie. 

W 100 g otrębów owsianych znajduje się 17,3 g białka, około 7,03 g tłuszczu, 66,2 g węglowodanów i aż 15,4 g błonnika. Ponadto w produkcie kryje się mnóstwo witamin i minerałów. Są to między innymi: 

  • wapń; 
  • żelazo; 
  • magnez; 
  • fosfor; 
  • potas; 
  • sód; 
  • cynk; 
  • selen; 
  • mangan; 
  • witamina E; 
  • witamina K; 
  • witaminy z grupy B. 

A ile kalorii mają otręby owsiane? 100 g tego produktu z owsa zawiera 246 kcal. Wiele osób zastanawia się, co jest lepsze - płatki owsiane czy otręby owsiane. Te dwa produkty różnią się metodą obróbki. Okazuje się, że lepszym wyborem są otręby, ponieważ zawierają więcej prozdrowotnych składników odżywczych, a ponadto są mniej kaloryczne. 

Na co dobre są otręby owsiane? 

Z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, otręby są doskonałym składnikiem wielu dietetycznych posiłków. Wykorzystanie ich do przygotowania pożywnego śniadania sprawi, że można się nasycić na długi czas. Dzięki temu minimalizuje się ochotę podjadania pomiędzy posiłkami. Ponadto błonnik korzystnie wpływa na metabolizm oraz zapobiega zaparciom. Przyczynia się również do sprawniejszego usuwania zalegających w jelitach resztek pokarmu. 

Otręby owsiane to również doskonałe źródło witamin i minerałów. Regularne spożywanie tego produktu może przyczynić się do łatwiejszego pokrycia zapotrzebowania na związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mowa tu przede wszystkim o fosforze (100 g otrębów owsianych zaspokaja około 70 proc. dziennego zapotrzebowania), magnezie (100 g produktu zaspokaja około 60 proc. dziennego zapotrzebowania) czy selenie (100 g otrębów zaspokaja około 80 proc. dziennego zapotrzebowania). 

W składzie otrębów owsianych znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe. Mowa tu między innymi o kwasie oleinowym, który wspiera przemianę materii, a ponadto może przyczynić się do zredukowania ryzyka wystąpienia miażdżycy czy niektórych nowotworów. 

Czy otręby owsiane trzeba gotować? 

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób spożywać otręby owsiane. Okazuje się, że nie trzeba ich gotować - warto jednak zmieszać je z jogurtem bądź musem owocowym. Podczas konsumpcji otrębów owsianych nie można również zapomnieć o właściwym nawodnieniu. Otręby owsiane można również wykorzystać jako dodatek do sałatek

Warto pamiętać, że surowe otręby mogą spożywać osoby, które nie mają problemów z układem pokarmowym. W przypadku dolegliwości takich jak nieżyt jelit, wrzody czy zapalenie błony śluzowej żołądka otręby owsiane nie są zalecane, ponieważ mogą podrażniać przewód pokarmowy. 

Do czego dodawać otręby owsiane? 

Otręby owsiane to doskonały sposób na pyszne i zdrowe śniadanie. Można dodać je do porannej granoli z jogurtem i owocami lub przyrządzić z nich smakowite placuszki. 

Jedną z najpopularniejszych form śniadań jest owsianka. Zrobiona na bazie otrębów owsianych, jagód i mleka sprawi, że początek dnia stanie się zdecydowanie lepszy. Posiłek nie wymaga zbyt wielu składników i można go przygotować w mgnieniu oka. 

Waniliowo-jagodowa owsianka

 Waniliowo-jagodowa owsianka Zobacz przepis

Owsianka z otrębów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

„Zupa mleczna” z otrębów owsianych w minutę

 „Zupa mleczna” z otrębów owsianych w minutę Zobacz przepis

„Zupa mleczna” z otrębów owsianych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Otręby owsiane mogą również posłużyć do przygotowania różnego rodzaju wypieków. Jednym z nich jest pyszne ciasto marchewkowe. To doskonała propozycja na deser - idealny do popołudniowej kawki. 

Ciasto marchewkowe z otrębami

 Ciasto marchewkowe z otrębami Zobacz przepis

Ciasto marchewkowe z otrębami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasteczka otrębowe

 Ciasteczka otrębowe Zobacz przepis

Ciasteczka otrębowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z otrębów owsianych można również zrobić rewelacyjny chleb. Świeżość i prostota to jego atuty - warto poświęcić chwilę i przygotować własne pieczywo w domowym zaciszu. 

Chleb otrębowy z chrupiącą skórką

 Chleb otrębowy z chrupiącą skórką Zobacz przepis

Chleb z otrębów z chrupiącą skórką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Otręby owsiane przydają się też do dań głównych. Możesz z nich przyrządzić zdrowsze klopsiki w sosie pomidorowym, które cechują się niskim indeksem glikemicznym.

Klopsiki w sosie pomidorowym o niskiej zawartości IG

 Klopsiki w sosie pomidorowym o niskiej zawartości IG Zobacz przepis

Klopsiki w sosie pomidorowym z otrębami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl, fdc.nal.usda.gov.

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Zioła na ból głowy. Jak stosować? »

Pij przed posiłkiem, by obniżyć cukier, cholesterol i pokonać zaparcia. Tylko trzy składniki »

Frykas z babcinej spiżarni. Esencjonalny i pełen słodyczy sok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 786

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0