Grill - temat specjalny

Lepsza od żuru i barszczu białego. Ania Starmach zdradziła przepis na genialną zupę!

Po długim okresie jesienno-zimowym powoli zaczynamy rozglądać się za pierwszymi promieniami wiosennego słońca. Wiele osób ma również ochotę na zmiany w codziennym menu. Doskonałą propozycją na obiad z powiewem wiosny będzie zupa chrzanowa Ani Starmach. Sprawdź, jak ją zrobić.

Fot.123RF/Picsel/fot. Artur BARBAROWSKI/East News

Ania Starmach to kucharka, autorka wielu książek kulinarnych, która szerszej publiczności dała się poznać, jako jurorka w takich programach, jak MasterChef i MasterChef Junior. Swój talent kulinarny miała okazję rozwijać podczas kursu w paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu. Chociaż, jak wielokrotnie powtarzała, jej specjalnością i słabością jest przygotowywanie, jak i próbowanie wszelakich deserów, na swojej stronie dzieli się także przepisami na wytrawne smakołyki. Dziś przyjrzymy się bliżej pomysłowi na wyraziste danie obiadowe, które z pewnością posmakuje całej rodzinie. Sprawdź, jak przygotować zupę chrzanową Ani Starmach.

Sprawdź także: Najlepszy śledź według Andrzeja Polana. Sekretem jeden składnik

Zupa chrzanowa Ani Starmach – przepis

Przepis na zupę chrzanową bazuje na dużej ilości świeżych warzyw. Pysznej, kremowej konsystencji nadaje jej śmietanka kremówka, natomiast dodatek wędzonego, chrupiącego boczku doskonale podkreśli smak dania. Na koniec warto dodać ugotowane jajko, dzięki czemu w prosty sposób skomponujesz pyszny, pełnowartościowy posiłek. Przygotuj: dwa litry wody, dwa pory, dwie pietruszki (korzenie), dwa ziemniaki, dwie cebule, pół selera, 200 ml śmietanki kremówki, 200 g wędzonego boczku, łyżeczkę majeranku, ząbek czosnku, liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, cztery ziarna czarnego pieprzu, cztery łyżki tartego chrzanu, sól i pieprz. A także jedno gotowane jajko, do każdej porcji zupy.

Gotowanie zacznij od umycia, obrania i pokrojenia wszystkich warzyw. Następnie boczek pokrój w plastry lub kostkę, następnie podsmaż go na patelni, tak by stał się chrupiący. Gotowy boczek odłóż na osoby talerz. Wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) oraz ząbek czosnku wrzuć na patelnię, na której znajduje się tłuszcz z boczku, podsmażaj przez kilka minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotuj całość przez minimum pół godziny, warzywa muszą stać się miękkie. Po tym czasie wyciągnij ziele angielskie i liść laurowy, dodaj z ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez 20 minut, po tym czasie zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj tarty chrzan oraz śmietankę, ponownie użyj blendera. Wlej zupę na talerze, udekoruj dwoma połówkami jajka oraz chrupiącym boczkiem.

Zobacz także:

Zwykle trafia do zlewu. To błąd! Zamocz w niej śledzie, a zachwycą smakiem »

Przekąski na ostatki: Zjedz śledzia, by uniknąć bolesnych konsekwencji »

Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 987

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 351

30 min
3
30 min
3
Dania główne Kiełbaski po cygańsku

Kiełbaski po cygańsku to moja propozycja nie tylko na obiad ale też na kolacj...

Odsłon: 183

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1