Ewa_Gotuje

Lemon curd – pomysły na szybkie desery!

Krem do wypieku powinien być lekki, puszysty i smaczny. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego wypróbuj przepis na lemon curd! Angielski krem cytrynowy na bazie jajek i masła to szybki sposób na kwaskową nutę przełamaną maślanym smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Klasyczny lemon curd

 

Do wykonania 1,5 szklanki kremu cytrynowego potrzebujesz: 2 dużych jaj, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, 80 g schłodzonego masła, sok i skórka z 2 dużych cytryn. Cytryny wyszoruj szczoteczką, wyparz gorącą wodą i zetrzyj z nich skórkę. Dodatkowo wyciśnij z nich sok przy pomocy wyciskarki do cytrusów. W garnku roztrzep 2 jajka, żółtka i cukier. Postaw na kuchence i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Od razu dodaj masło, sok z cytryn i skórkę. Całość mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Lemon curd możesz wyczarować również w kąpieli wodnej, tak jakbyś chciała rozpuścić czekoladę. Powstały sos cytrynowy przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Takim kremem przełożysz ciasta, ciastka, biszkopty, a nawet naleśniki! Ciekawym rozwiązaniem jest też lemon curd jako polewa do deserów.

Cytrynowe ladyfingers

Po co kupować gotowe biszkopty, upiecz je samodzielnie w domu! Przygotuj 3 jajka, 1 białko, szczyptę soli, ½ szklani cukru, ½ ekstraktu z wanilii i 1 szklankę mąki pszennej. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Żółtka oddziel od białek, następnie białka ubij na sztywno z dodatkiem soli na lśniąca pianę. Wsypuj stopniowo cukier i miksuj na średnich obrotach. Teraz czas na żółtka. Dodawaj powoli po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsyp przesianą mąkę z ekstraktem z wanilii. Wszystko wymieszaj ręcznie z pomocą szpatułki. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj podłużne porcje na około 7-8 cm w sporych odległościach na papier do pieczenia. Piecz przez 15 min. Kiedy biszkopty lekko przestygną, podaj razem z kremem lemon curd. Goście z przyjemnością schrupią ladyfingers, maczając je w cytrynowym kremie!


Reklama

 

Babeczki z kremem lemon curd

120 g masła, 170 g cukru, 3 jajka, 280 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 170 g jogurtu greckiego, sok i skórka otarta z 2 cytryn. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sitko i odłóż do miseczki. Do garnka wrzuć masło, cukier i utrzyj wszystko do otrzymania jasnej masy. Dodaj jajko, jedno po drugim i całość połącz przy pomocy miksera. Dodaj przesiane składniki, wymieszaj wszystko szpatułką, a następnie połącz z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny. Po połączeniu wszystkich składników umieść masę w foremkach do muffinek. Piecz w temp. 165°C. przez 25 minut.
Po wystudzeniu nałóż na nie cytrynowy krem lemon curd. To nie wszystko! Na górze babeczki świetnie zaprezentuje się włoska beza. Składniki: 150 g cukru, 2 sztuki białka, 30 ml wody. 140 g cukru zalej wodą, wymieszaj i gotuj, aż osiągnie temperaturę 118°C. Ubij na sztywno białka i dodaj do nich resztkę cukru. Do ubitych białek, małym strumieniem wlej syrop cukrowy, zwiększając obroty miksera do maksimum. Miksuj ok. 15 minut, aż beza zacznie gęstnieć. Stabilną bezę umieść na kremie lemon curd. Syrop cukrowy „gotuje" białka, dlatego bezy nie musisz suszyć, piec i podgrzewać.

Deser na upalne dni

Pogoda za oknem nie pozwala odpocząć, a Ty szukasz nowych sposób na ochłodę? Wypróbuj lody cytrynowe z lemon curd! Ubij na sztywno śmietankę kremówkę około 300 g i dodaj do niej schłodzony lemon curd. Miksuj przez moment. Przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Przełóż lody do pucharków i udekoruj ulubionymi dodatkami: plasterkami cytrusów, rozkruszonymi pistacjami, migdałami lub listkiem mięty z kruszonym lodem. Promocje na roboty, blendery i miksery znajdziesz w sklepie Neonet.

Sprawdź inne przepisy i zaskocz bliskich

 

1. Kruche ciasteczka z Lemon Curd

Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sernik z Lemon Curd

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Muffinki jogurtowe z Lemon Curd

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kruche ciastka z Lemon Curd

Fot. sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pralinki z Lemon Curd

Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Beza z Lemon Curd

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 772

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0