Ewa_Gotuje

Kultowe sałatki z PRL-u. Tych smaków się nie zapomina

Czy wiesz jakie imprezowe przekąski jadało się w PRL-u? Na kultowych prywatkach nie mogło zabraknąć zimnych nóżek, paprykarza szczecińskiego czy bloku czekoladowego. Szlagierem była jednak tradycyjna jarzynowa, która cieszyła się ogromną popularnością w tamtych czasach. Odkryj przepisy na trzy wyjątkowe sałatki z PRL-u.

Jarzynowa była kultową sałatką z PRL-u | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe // Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sałatka jarzynowa z PRL-u

Szlagierem na prywatkach w czasach PRL-u była niekwestionowana i nieśmiertelna sałatka jarzynowa, którą Polacy chętnie podają również na współczesnych imprezach. Kultową przekąskę przyrządzało się oczywiście z ziemniaków, marchewki, selera, pietruszki, jabłek, ogórków kiszonych i groszka konserwowego.

Wszystkie składniki zanurzone były w solidnej porcji majonezu, oczywiście najlepiej przygotowanego samodzielnie w domu. Sałatkę jarzynową w PRL-u podawano w towarzystwie szynki, jajka i kromki chleba. Niekiedy skrojoną szynkę dodawało się już do sałatki. 

Sałatka jarzynowa jak z PRL-u

 Sałatka jarzynowa jak z PRL-u Zobacz przepis

Tradycyjna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatki śledziowe z PRL-u

Można powiedzieć, że w PRL-u przyjęcie bez śledzika zostałoby uznane za nieważne. Rybna przekąska była popularnym składnikiem wielu dań, a na prywatkach chętnie przepijano ją kieliszkiem wódki. Zagrycha wiodła prym zarówno podczas imprez, jak i spotkań rodzinnych.

W sklepach kupić można było śledzie solone, które należało następnie porządnie wymoczyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar soli. Później filetowano ryby i krojono w mniejsze kawałki. Najpopularniejsze przekąski, jakie trafiały na stoły w PRL-u, to śledź w śmietanie, śledź w oleju, śledź w sosie pomidorowym, śledzie po japońsku i sałatki śledziowe. Chcesz wypróbować przepisy na sałatki śledziowe w stylu tych, które jadano w PRL-u? Wypróbuj poniższe receptury:

Sałatka śledziowa z jajkiem, porem i kukurydzą

Składniki

  • 2 pory,
  • 2 jabłka,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 jajka,
  • 250 g śledzi a’la matjas,
  • sól i pieprz.

Na początku odetnij białą część pora, przekrój na pół, dokładnie ją umyj. Potem każdą połówkę pora przekrój jeszcze na pół i pokrój na plasterki. Przełóż do głębokiej miski. Jabłka obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Poszatkuj na drobną kostkę i dodaj do pora. Kukurydzę odsącz i dołóż do skrojonych składników. Dodaj majonez i jogurt, przemieszaj do połączenia. 

Jajka ugotuj na twardo i obierz. Pokrój w większe kawałki i dodaj do miski. Śledzie również pokrój, ale w większe kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pamiętaj, aby przed dodaniem ryb, spróbować, czy nie są zbyt słone. Jeśli tak, należy je wymoczyć. Na końcu dopraw solą i pieprzem według uznania. Włóż sałatkę śledziową do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy się przegryzie. 

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów,
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 1 por,
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
  • 3 jajka,
  • 3,5 łyżki majonezu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Słone śledzie mocz kilka godzin w wodzie. Następnie skrop z dwóch stron sokiem z cytryny i pokrój na mniejsze kawałki. Odkrój białą część pora, przekrój na pół, umyj dokładnie i pokrój w plastry. Wrzuć warzywo do osolonego wrzątku. Parz ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedź. Przełóż śledzie i pora do głębokiej miski.

Kukurydzę, groszek konserwowy i cebulki marynowane odsącz z zalew i dodaj do przestudzonego pora. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Również dorzuć do pozostałych składników i dodaj majonez oraz dopraw solą i pieprzem. Sałatkę śledziową jak z PRL-u przemieszaj do połączenia. Zaserwuj na talerzach, z dodatkiem świeżego pieczywa.



Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0