Kostka czekoladowa

Wraz z nadejściem długich jesiennych wieczorów, nadchodzi również zwiększona ochota na coś słodkiego. Dobrze zatem przygotować odpowiednio wcześniej deserowe przepisy, które uatrakcyjnią deszczowe popołudnia. W roli przekąski doskonale sprawdzi się kostka czekoladowa – przysmak przekładany serkiem mascarpone z dodatkiem chrupiących migdałów i pistacji.

Fot. materiały prasoweSkładniki (foremka 20x20 cm):
• 250 g masła
• 200 g gorzkiej czekolady
• 250 ml mleka
• 4 łyżki kakao gorzkiego
• 300 g mąki pszennej
• 250 g cukru trzcinowego GoldPack
• 5 jajek L
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody
• szczypta soli

Dodatkowo:
• 500 g mascarpone
• 500 g śmietany 36%
• 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
• migdały w płatkach KRESTO
• pistacje KRESTO

Wykonanie

1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.
2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
10. Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.
11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.
12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 383

15 min
4
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 24

30 min
2
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0