Konsumenci są oburzeni. „Ten produkt tylko udaje masło"

Na rynku pojawił się kolejny produkt znanego przedsiębiorstwa i od razu wywołał spore zamieszanie. Liczne grono konsumentów, kupujących nowe smarowidło roślinne, stwierdziło, że czuje się mocno oszukane. Dowiedz się, dlaczego artykuł spożywczy budzi różnorodne opinie.

Konsumenci czują się wprowadzeni w błąd. Z daleka produkt wygląda jak masło | Fot.123RF/Picsel // Fot. Smaker.pl

Spis treści:

„Margaryna" zamiast masła

Przodujący producent artykułów spożywczych wypuścił na rynek swój nowy roślinny produkt do smarowania, pieczenia i smażenia. Jego ambasadorką została Daria Ładocha - dziennikarka kulinarna, specjalizująca się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Przedsiębiorstwo podkreśliło, że jest to alternatywa dla produktów odzwierzęcych (maseł czy smalcu), cechująca się dobrym smakiem i mniejszym negatywnym wpływem na środowisko. Skierowało smarowidło przede wszystkim do wegan i wegetarian oraz tych, którzy chcą być bardziej ekologiczni. Sprzedawane jest w kostce 250 g, zawiera 79 proc. tłuszczu, a jej cena wynosi ok. 4,99 zł. 

Skąd więc kontrowersje i oburzenie Polaków? Problematyczny okazał się napis „Używaj jak masło", który widnieje na przodzie etykiety. Dwa pierwsze słowa, według klientów, nie są widoczne, więc w konsekwencji wielu z nich myśli, że nabywa masło. Internauci podnoszą, że jest to wprowadzanie w błąd konsumentów. Starsi, zabiegani lub zmęczeni nabywcy, nie dostrzegą drobnego druku.

Inni z kolei wskazują na kolory opakowania, w ich opinii łudząco przypominające barwy masła extra 82 proc. Kwestią sporną może być również rozmiar kostki - jeśli klient nieopatrznie pomyśli, że kupuje masło, a nie produkt roślinny, to w porównaniu z ofertą innych producentów, oferujących teraz standardowo 200 gramów, nowy artykuł wypadnie znacznie lepiej. Co więcej, w reklamie tłuszczu zastosowano liczbę 82, w sloganie: „82 proc. mniejszy wpływ na klimat w porównaniu do masła", co również podświadomie kojarzy się widzom z masłem extra.

UOKiK interesuje się produktem

Po fali krytyki, producent tłumaczył się tym, że na opakowaniu nie użył nawet słowa masło, ponieważ literę „a" zamienił na grafikę listka, podkreślającą dodatkowo roślinny charakter artykułu. Przedsiębiorstwo zaznaczyło także, że tłuszcz roślinny 79 proc. jest innowacyjny na rynku i nie można go uznać za margarynę czy masło. Ponadto dodał, że na opakowaniu znajdują się niezbędne informacje, jak skład oraz nazwa produktu. Wskazał także na wyraźne oznaczenie „Vegan" i zapisane wielkimi literami hasło: „Roślinne naturalne składniki".

Tłuszcz roślinny 79 proc. | Fot. Smaker.pl

Do sprawy produktu, który w opinii klientów tylko udaje masło, odniósł się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zapowiedział, że zwróci się do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o ocenę produktu. Sam będzie analizować sprawę. 

Wielu konsumentów zareagowało emocjonalnie na nowy artykuł znanego producenta. Na prawną opinię trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać.

Zobacz także:

Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 360

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 111

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4