Grill - temat specjalny

Knedle ziemniaczane ze śliwkami jakich jeszcze nie jadłeś. Słodki obiad idealny na jesień

Jesień stoi pod znakiem pysznych, polskich śliwek, które nie tylko świetnie smakują samodzielnie, ale i w przetworach, deserach, a także słodkich daniach. Przepisem na idealne knedle postanowiła podzielić się Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji Master oraz szef kuchni restauracji Młoda Polska Bistro. Sprawdź, jak zrobić knedle ze śliwkami z przepisu mistrzyni.

Jak zrobić knedle ze śliwkami? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ziemniaczane knedle ze śliwkami to jedno z dań, które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Ten pyszny obiad serwowały nam nasze babcie i mamy. Warto odtworzyć ten nieco zapomniany przepis korzystając z receptury stworzonej przez fantastyczną szefową kuchni oraz zwyciężczynię jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych, Beatę Śniechowską. Dziś przedstawimy ci przepis na knedle ziemniaczane ze śliwkami i korzennym masłem, który opublikowała w jednym z postów na swoim koncie na Instagramie. 

Sprawdź także: Dwa octy, które warto zrobić we wrześniu. Jakie mają właściwości i jak używać octu jabłkowego i śliwkowego?

Dlaczego warto jeść śliwki? 

Prozdrowotnych właściwości śliwek jest wiele, znajdziesz w nich kompleks witamin (A, z grupy B, C, E i K), a także minerałów (magnezu, żelaza, potasu, fosforu i wapnia). Nie brakuje tu także błonnika pokarmowego, który nie tylko wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii, ale i pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi. W śliwkach znajdziesz także polifenole, które wspierają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Obecność magnezu i potasu wspiera prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, pomaga regulować ciśnienie krwi i dba o zdrowe serce. Wapń i fosfor pomagają wzmocnić kości i zęby. Natomiast zwartość witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. 

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Do przygotowania knedli ziemniaczanych ze śliwkami i korzennym masłem, będziesz potrzebować: 500 g ugotowanych ziemniaków, 200 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, jajko, 250 g śliwek węgierek, 30 g panko, kwaśną śmietanę oraz szczyptę soli.

Do wykonania korzennego masła przygotuj: 100 g masła, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki goździków i pół łyżeczki kardamonu, skórkę startą z połowy pomarańczy, dwie łyżki cukru trzcinowego oraz dwie łyżki mielonych migdałów. 

Zacznij od przygotowania masła, powinno być w temperaturze pokojowej. Wrzuć je do miski, dodaj wszystkie przyprawy, skórkę z pomarańczy i mielone migdały. Dokładnie wymieszaj. Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki, następnie napełnij je masą i odstaw do lodówki. 

Do dużej miski dodaj ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko, dosyp odrobinę sol i zagnieć ciasto. Podsyp blat mąką, rozwałkuj nieco ciasto i podziel je na mniejsze kawałki, na każde kółko z ciasta połóż śliwkę i uformuj knedle, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj aż wypłyną. Na patelnię włóż masło korzenne, które ci zostało, wsyp panko i wszystko chwilę podsmaż. Na talerz dodaj kwaśną śmietanę i knedele. Smacznego! 

Źródła: smaker.pl, Instagram/beatasniechowska  

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »

Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »

Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 77

30 min
2
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 51

30 min
5
30 min
4
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

1
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2