Grill - temat specjalny

Klasyczne smaki Ani

Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej.

Biszkopt

6 jaj
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła

Nasączenie

1/3 szklanki wiśniówki
2/3 szklanki wody

Krem

1 łyżka żelatyny
5 łyżek wody
550 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru pudru

Konfitura wiśniowa

500 g wiśni
200 g cukru
1 cytryna

Polewa czekoladowa

100 ml śmietanki kremówki
60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
60 g mlecznej czekolady

Dekoracja

masy cukrowe: czerwona, czarna, biała, żółta

Biszkopt

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać pozostały cukier. Połączyć wszystkie składniki. Do masy dodać przesianą mąkę i kakao. Dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec w 180°C przez około 30 minut. Ciasto przekroić na dwie równe części i nasączyć wodą z wiśniówką.

Krem

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić śmietankę. Pod koniec dodać cukier i żelatynę. Przełożyć do rękawa i schłodzić w lodówce.

Konfitura wiśniowa
Wiśnie wydrylować. Na patelni podgrzać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Polewa czekoladowa

W garnku podgrzać śmietankę. Ściągnąć z palnika, dodać posiekane czekolady. Odstawić na 2-3 minuty i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Montaż

Wycięty biszkopt położyć na dnie słoika. Wyłożyć konfiturę z wiśni, krem i przykryć biszkoptem. Polać czekoladą. Na górze ułożyć model samochodu z masy cukrowej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3593

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 169

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14977

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4