Ewa_Gotuje

Kiszone pączki mniszka – jak zrobić te pyszne wiosenne przetwory?

Mniszek lekarski to jedna z najczęściej spotykanych roślin na polskich łąkach. Oprócz pięknego wyglądu kwiat ten oferuje liczne zastosowania w świecie kulinariów – w szczególności kiszone pączki mniszka. Jak je wykonać, kiedy zbierać składniki na przetwór i do czego je dodawać?

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Kiszonki to jeden z najzdrowszych domowych przetworów o licznych prozdrowotnych właściwościach – nie dość, że wspaniale smakują, to jeszcze mogą posłużyć jako ciekawy dodatek do innych potraw. Zazwyczaj kisimy warzywa i owoce, jednak okazuje się, że nawet niektóre polne kwiaty, w tym mniszek lekarski, mogą z powodzeniem zamienić się w domowe wyroby. 

Mniszek lekarski pojawia się na łąkach, przydrożnych trawnikach i przy lasach na przełomie kwietnia i maja. Roślina ta równie chętnie porasta ogrody i działki, dlatego przez wielu traktowana jest jako chwast. Tymczasem mniszek lekarski oferuje całe spektrum substancji zdrowotnych, które kryją się nie tylko w jego łodygach, ale również liściach, korzeniach i kwiatach.  

Jak wprowadzić do swojej diety mniszek lekarski bez posiłkowania się aptecznymi preparatami? Otóż jest na to co najmniej kilka sposobów. Po odpowiednim przygotowaniu z rośliny można wyczarować herbatkę, syrop, galaretkę, oliwę, ocet, miód oraz kiszone przetwory. Wykonanie tych ostatnich wymaga zebrania pączków, zanim wejdą one w fazę rozwijania.  

Kiszenie polnych kwiatów i ziół sięga wielu lat wstecz, kiedy było ono rozwiązaniem na brak urządzeń chłodzących. Oprócz praktycznego sposobu przechowywania kiszenie pozwalało na wzbogacenie surowców o dodatkowe substancje lecznicze, powstające w wyniku fermentacji. Proces ten nadawał przetworom nowego smaku i zwiększał ich bioprzyswajalność w układzie pokarmowym. 

Zobacz: Crostini z mniszkiem i kurdybankiem

Kiszony mniszek lekarski – właściwości 

 Często chodzisz na spacer do wąwozu, w którym rośnie mniszek lekarski? Właściwości tej niepozornej rośliny są naprawdę zaskakujące, więc następnym razem zabierz jak najwięcej sztuk ze sobą! Jej kiszone kwiaty – na przykład – to naturalne remedium w walce z zaburzoną gospodarką insulinową, co jest szczególnie ważne w przypadku pacjentów cierpiących na insulinooporność i cukrzycę typu 2. Można ją z powodzeniem włączyć do diety w stanach przedcukrzycowych o różnym zaawansowaniu. 

Kiszone pączki mniszka wspomagają trawienie, pobudzając wątrobę do produkcji żółci. Dzięki temu zmniejszają one ryzyko rozwoju licznych schorzeń, w tym kamicy żółciowej. Ponadto mniszek działa moczopędnie i pozwala na złagodzenie objawów chorób reumatycznych. Z kolei innym prozdrowotnym działaniem kiszonki jest wzmacnianie odporności, co sprawdzi się u osób podatnych na infekcje, dzieci w wieku dojrzewania oraz osób starszych. 

Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? W takim razie kiszone pączki mniszka to idealne rozwiązanie dla ciebie! Kwiat ten zawiera „roślinną insulinę”, która stymuluje wyspy trzustkowe do poprawnego funkcjonowania, zmniejszając zachcianki na słodkie i regulując łaknienie, co pozwoli ci lepiej kontrolować łaknienie i liczbę spożywanych posiłków.

Sprawdź także: Złoto Inków na talerzu. Czym jest komosa ryżowa i jakie ma właściwości?

Kiszony mniszek lekarski – jak zrobić ten smaczny frykas? 

Chcesz wprowadzić do diety kiszony mniszek lekarski? Jak zrobić go tak, aby nie stracił swoich cennych właściwości? Cały proces jest prostszy, niż myślisz! Wystarczy wybrać się na łąkę, zanim jego kwiaty zaczną się rozwijać i zebrać słoik zielonych pączków. Najlepiej wyselekcjonować takie, które są twarde i zbite. Oczyść je, pozostawiając na nich przylegające listki. Ugotuj porcję wody z solą, którą następnie wystudzisz. 

Do przygotowania kiszonych pączków mniszka potrzebujesz dużego słoja, w którym umieścisz surowiec. Wlej do niego solankę, całkowicie przykrywając mniszka. Naczynie przykryj czymś ciężkim, żeby pączki z niego nie wypłynęły. Po kilku dniach napar zacznie pracować. Jeśli wyparuje z niego nieco solanki, możesz dolać więcej roztworu. Przetwór nie wymaga pasteryzacji i jest gotowy po tygodniu. Po otwarciu słoika pączki powinny mieć kolor oliwkowy, podobny do tego, który jest charakterystyczny dla ogórków kiszonych. Cechuje je również kwaśny smak i aromat klasycznych kiszonek.  

Pączki mniszka à la kapary 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mniszka – a właściwie jego pączki – można podawać tak jak kapary. Czego potrzebujesz, aby wyczarować tę przekąskę? Na liście składników umieść pączki, ocet oraz wodę. 

Realizację przepisu na pączki mniszka à la kapary rozpocznij od przygotowania marynaty. Zagotuj wodę z octem, a następnie ostudź zalewę. Umieść surowiec w słoiku i zalej go marynatą, a następnie pasteryzuj przez 10 minut w kąpieli wodnej. Po upływie około siedmiu dni przetwór jest gotowy do spożycia. Przysmak ten idealnie nadaje się jako przystawka do dań śniadaniowych oraz uzupełnienie wiosennych sałatek.  

Kiszony mniszek lekarski – do czego dodawać? 

Masz ochotę na kiszony mniszek lekarski? Do czego dodawać roślinę w tej formie, aby zachwycała nie tylko wyglądem, ale również smakiem? Oprócz wspomnianych wiosennych sałatek kiszone pączki mniszka można zblanszować na patelni w tej wersji będą do złudzenia przypominać szparagi.  

Brakuje ci pomysłu na ciekawy dodatek do obiadu, którym zaskoczysz niedzielnych gości? Zaserwuj im podduszane pączki mniszka. Jakie składniki stanowią doskonałe tło dla tej wyjątkowej rośliny? Postaw na czerwoną cebulę i paprykę. Jeśli jesteś fanem ostrzejszych smaków, możesz je wzbogacić o czosnek. Do smażenia używaj masła klarowanego lub oliwy z oliwek. 

Kiszone pączki mniszka idealnie sprawdzą się w jajecznicy. Możesz dorzucić je zarówno podczas smażenia, jak i na gotowe danie już po zakończonej obróbce termicznej. Kiszonka świetnie odnajdzie się w każdym przepisie, w którym tradycyjnie występują kapary, jednak my polecamy ci wypróbować mniszek lekarski jako topping domowej pizzy. Palce lizać! 

Gustujesz w zupach? W takim razie wiedz, że kiszone pączki mniszka są dobrą alternatywą dla szczawiu – nadają potrawie odpowiedniej kwaśności i bardzo dobrze sprawdzają się w połączeniu z gotowanym jajkiem na twardo. Jeśli jesteś entuzjastą jajecznych dań, spróbuj smażonego boczku z pączkami mniszka i jajkiem sadzonym. To nietypowe danie prezentuje się bardzo elegancko i może być podane nawet podczas bardzo wykwintnego rodzinnego obiadu. 

Sprawdź inne ciekawe pomysły od Smaker.pl! 

Spodobały ci się nasze pomysły na kiszone pączki mniszka? Zapoznaj się z innymi artykułami dostępnymi w naszym serwisie. Znajdziesz w nim przepisy na rozmaite przetwory na bazie tego składnika oraz wiele kulinarnych inspiracji na każdą okazję. W najbliższym czasie organizujesz pierwszą komunię swojej pociechy na własną rękę i nie wiesz, jakimi smakołykami poczęstować gości? Wypróbuj nasze pomysły na przystawki i komunijne menu. Zapraszamy! 

Zobacz także:

Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »

Jak uprawiać ogórki na balkonie? »

Drożdże na mszyce: Jak stosować? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 125

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 135

30 min
10
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3