Ewa_Gotuje

Kisiel z siemienia lnianego na ból gardła. Niezawodny, domowy sposób

Jesień to czas, kiedy wiele osób skarży się z powodu bólu gardła. Często pierwszą myślą jest wtedy sięgnięcie po tabletki czy syropy z apteki. Warto jednak znaleźć alternatywę dla aptecznych specyfików i postawić na domowe, naturalne rozwiązania. Jednym z nich jest kisiel z siemienia lnianego na ból gardła. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak w prosty sposób można przygotować go w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Siemię lniane ma mnóstwo cennych właściwości pozytywnie wpływających na organizm. Większość osób stosuje je w celu poprawy trawienia. Okazuje się jednak, że może być skutecznym rozwiązaniem, kiedy dopadnie cię przeziębienie lub grypa, a co za tym idzie chrypka, ból gardła i kaszel. Wystarczy, że przygotujesz domowy kisiel z siemienia lnianego na ból gardła.

Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane jest źródłem witamin: C, E, tych z grupy B oraz kwasu foliowego. Nie brakuje w nim również związków mineralnych: miedzi, fosforu, wapnia, cynku i magnezu. To również doskonały sposób na dostarczenie organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3. Siemię lniane zawiera również błonnik pokarmowy, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego procesu trawienia, pomaga on również zmniejszyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Nasiona lnu to także doskonały produkt dla osób, które chcą schudnąć, przyspiesza on metabolizm oraz pomaga na dłużej poczuć się sytym. Co więcej, siemię lniane ma w swoim składzie związki zwane lignanami, które mają  działanie antyoksydacyjne – zapobiegają przedwczesnemu starzeniu oraz działają przeciwnowotworowo.

Jakie właściwości ma kisiel z siemienia lnianego?

Kisiel z siemienia lnianego to świetny sposób, aby złagodzić objawy refluksu oraz wrzodów żołądka. Ma on właściwości osłaniające żołądek oraz przewód pokarmowy, pomaga złagodzić pieczenie oraz działa kojąco na błonę śluzową. Dodatkowo błonnik zawarty w siemieniu lnianym wspiera mikroflorę jelitową.

Taki kisiel może być stosowany również w przypadku wystąpienia zaparć, pobudzając pracę jelit. Będzie również pomocny w procesie utraty zbędnych kilogramów, przyspieszy przemianę materii oraz zmniejszy łaknienie.  

Co więcej, kisiel z siemienia lnianego to również rewelacyjny sposób na ból gardła i kaszel. Wszystko za sprawą jego działania przeciwzapalnego oraz ściągającego. Dodatkowo nasiona lnu mają działanie osłonowe oraz pozwala nawilżyć podrażnione gardło. Dzięki czemu taki kisiel doskonale redukuje uczucie bólu, drapania i pieczenia, dodatkowo taka mikstura wzmocni układ odpornościowy. Siemię lniane pozostawia na ścianach gardła śluz, który łagodzi uporczywy kaszel.

Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego na ból gardła?

Kisiel z siemienia lnianego na ból gardła jest bardzo prosty w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie: trzech łyżek nasion lnu, łyżkę miodu, sok z połówki cytryny oraz szklankę ciepłej wody.

Do naczynia wsyp siemię lniane, a następnie zalej je ciepłą wodą. Odstaw minimum na godzinę możesz także przygotować miksturę wieczorem, tak by móc wypić ją rano. Następnie dodaj łyżeczkę miodu, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Pij powolnymi łykami.

Można znaleźć również przepisy, w których zaleca się ugotowanie trzech łyżek siemienia lnianego wraz ze szklanką wody. Taki kisiel powinno się pić małymi łykami, tak by substancje śluzowe powlekały gardło i złagodziły ból.

Zobacz także: Siemię lniane na ból gardła z Tik-Toka

@diety.karo Moja mama przetestowała, mówi że działa! #przeziębieniegórą ♬ Mamma Mia - ABBA

Zobacz także: 

Jak mrozić jedzenie i jakich błędów przy tym unikać? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 25

60 min
3
30 min
42
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13