Ewa_Gotuje

Kim jest Adam Borowicz - juror Family Food Fight?

Adam Borowicz to Ślązak z urodzenia i kucharz z zamiłowania. Ma 41 lat. Urodził się w Rudzie Śląskiej i tam mieszkał przez pierwsze 25 lat życia. Po kilkuletnim pobycie w Szkocji wrócił do Ustronia (Śląsk Cieszyński).

Kuchnia śląska była w jego rodzinie od zawsze. Od najmłodszych lat poznawał tradycje kulinarne. Wszystko za sprawą babci, która zaszczepiła w nim bakcyla do gotowania i zgłębiania wiedzy kulinarnej. To z nią przygotowywał pierwsze dania śląskie z przepisów prababci. Jako dziecko spędzał wakacje na Kujawach i to właśnie tam ugotował swoje pierwsze danie. Była to zupa z kalarepy, której smak pamięta do dziś.

Prawdziwa pasja do gotowania narodziła się w podczas pobytu Adama w Szkocji, gdzie juror "Family Food Fight. Pojedynek na smaki" mieszkał przez kilka lat. To właśnie tam, w domowym zaciszu, zaczął tworzyć oryginalne połączenia tradycyjnych śląskich potraw z brytyjską kuchnią. Uwielbia testować nowe smaki. W czasie gdy mieszkał w Glasgow, zdołał odwiedzić ponad 350 restauracji. Wtedy też postanowił zacząć dzielić się swoją pasją kulinarną z innymi, czego efektem jest jego własny kanał w serwisie YouTube. Pracując nad kolejnymi vlogami Adam zwiedził aż 40 krajów.

Umiejętności kulinarne Adam doszkalał dzięki znajomym, którzy w ramach prezentów obdarowywali go karnetami na szkolenia i warsztaty kulinarne. Borowicz to typowy kucharz hobbysta, smakosz oraz prawdziwy miłośnik dobrego jedzenia i poszukiwania nowych smaków. Uważa, że w zawodzie kucharza najbardziej liczą się smak i potencjał, a gdy dołożymy do tego ciężką pracę, można zostać prawdziwym maestro kuchni.

Juror „Family Food Fight" jest specjalistą od owoców morza, ryb i mięs. Potrafi przygotować niemal każdy rodzaj mięsa - nawet z zamkniętymi oczami! Jego marzeniem kulinarnym jest odkrycie smaków Ameryki Południowej oraz popularyzowanie kuchni śląskiej w kraju. Chciałby, aby w Polsce ludzie próbowali mierzyć się ze smakami Śląska, szerząc w ten sposób prostotę i niepowtarzalny smak tamtejszej kuchni.

A jakim Borowicz będzie jurorem? - Jedzenie przygotowywane przez uczestników musi być przede wszystkim smaczne. Nie musi wyglądać i nie musi być przygotowane dobrze technicznie, ale musi smakować. Kucharz nie musi być profesjonalistą, ale musi mieć smak i serce do gotowania.

Emocjonujące pojedynki na smaki już od 1 września, tylko w Telewizji Polsat.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0