Grill - temat specjalny

Kasztany w kuchni

Podobno najlepsze kasztany znajdziemy na paryskim placu Pigalle. Na szczęście, żeby je zjeść nie trzeba wykupywać wycieczki do Francji, gdyż coraz częściej znajdziemy je w naszych sklepach. Co powinniśmy wiedzieć o tym przysmaku?

Fot.123RF/Picsel

Jeszcze kilka lat temu znalezienie w Polsce jadalnych kasztanów lub przetworów z nich graniczyło z cudem, a przekąska ta mogła nam się kojarzyć jedynie z zagranicznymi filmami. Czasy się zmieniły, a wraz z nimi asortyment naszych sklepów. Duże sieci handlowe oferują już swoim klientom jadalne kasztany, a i mniejsze nie pozostają w tyle. Jeśli tylko spotkamy je w sklepie, warto nabyć paczkę - nie tylko ze względu na ich smak, ale także pozytywny wpływ jaki mają na nasz organizm.

Czy kasztany są zdrowe?

Co możemy zyskać, jedząc kasztany? Będziecie zaskoczeni jak wiele prozdrowotnych właściwości mają te niepozorne orzechy. Przede wszystkim, są doskonałą przekąską dla odchudzających się oraz osób starszych. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 180 kcal, co jest porównywalne z płatkami zbożowymi. Dodatkowo kasztany zawierają błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit i sprawia, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Są też pozbawione glutenu, dlatego bez przeszkód mogą spożywać je osoby z celiakią.

Na tym nie kończą się zalety kasztanów jadalnych. Są bogate w potas, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Ze względu na zawartość magnezu, po kasztany powinny sięgać osoby zestresowane i przemęczone. Ponadto znajdziemy w nich magnez, wapń i żelazo, co czyni je nie tylko smaczną, ale i zdrową, przekąską.

Jak przyrządzić kasztany?

Chcąc wprowadzić kasztany do naszej diety, musimy pamiętać o tym, że odmiana jadalna nie ma nic wspólnego z popularnym w naszym kraju kasztanowcem. Kasztan jadalny woli zdecydowanie cieplejszy klimat, panujący np. we Francji lub Włoszech i to właśnie z tych krajów powinny pochodzić kupowane przez nas orzechy. Niestety, nie przyniesiemy ich w kieszeniach ze spaceru po parku.

W sklepie wybierajmy te kasztany, które są ciężkie, pełne i mają ładnie błyszczącą się skórkę. Wówczas z pewnością będą smaczne i pełne witamin. Młode kasztany możemy jeść nawet na surowo, jako składnik surówek lub samodzielną przekąskę. Jednak najsmaczniejsze są te, które poddamy obróbce termicznej. Możemy je piec, gotować a nawet smażyć. Pod postacią pasty będą doskonałą alternatywą dla kremów czekoladowo-orzechowych, którymi często smarujemy kanapki. Z suszonych kasztanów przygotujemy mąkę, która świetnie sprawdzi się w ciastach, ciasteczkach, naleśnikach i innych deserach.

 

1. Pieczone kasztany

Fot. Helenapon Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Kasztanowe placki z jabłkiem i gruszką

Fot. Good_Changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Pierś z farszem kasztanowym

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Pikantny kurczak z kasztanami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Czerwona kapusta z kasztanami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Muffiny z kasztanów

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Krem z kasztanów

Fot. Pularda Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 184

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 91

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4