Ewa_Gotuje

Kanapki w innej postaci

Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów.

Fot. materiały prasowe

Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a kanapka może stać się smacznym i oryginalnym posiłkiem. Zwłaszcza wiosną, kiedy sezonowe i świeże warzywa powoli pojawiają się na okolicznych straganach.

Z ćwikłą, pastą chrzanową i karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • kromka pieczywa
  • 2 plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
  • 2 plastry wędzonego żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • garść rukoli
  • kilka liści buraka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cynamonu

 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności szykujemy pastę. W małej miseczce mieszamy chrzan, serek śmietankowy, majonez, musztardę i majonez. Tak przygotowaną pastą smarujemy kromkę chleba. Następnie układamy na niej plasterki szynki i żółtego sera. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem cynamonu na rozgrzanej patelni. Układamy ją na kanapce. Na koniec posypujemy kanapkę garścią rukoli i świeżymi liśćmi buraczków. Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną musztardy francuskiej.

Wiosenny hot-dog z limonką

Składniki:

  • 1 bułka z ziarnami
  • 1 parówka z kurczaka Żarłaki firmy Konspol
  • 1 puszka kukurydzy
  • cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • pęk szczypiorku
  • 1 limonka
  • pieprz i sól do smaku

 

 

Przygotowanie:
Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę z kurczaka Żarłaki gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórek, pomidor i cebulę kroimy w kostkę po czym mieszamy je z kukurydzą. Do bułki wkładamy ugotowaną parówkę po czym wykładamy ją mieszanką warzyw. Tak przygotowanego hot-doga skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 56

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 691

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0