Grill - temat specjalny

Jeżówka purpurowa - ulubione kwiaty z rabaty naszych babć. Jej kwiaty i korzeń to samo zdrowie - zrób sok, herbatę albo nalewkę

Jeżówka purpurowa to piękny kwiat, który często można zobaczyć w bukietach lub na przydomowych grządkach. Warto wiedzieć, że jej piękny wygląd to nie jedyna wartość. Suszone ziele jeżówki purpurowej może mieć niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Dlaczego warto stosować jeżówkę purpurową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dowiedz się, co możesz przygotować z jeżówki purpurowej, aby cieszyć się zdrowiem jesienią i zimą. 

Jeżówka purpurowa – charakterystyka

Jeżówka purpurowa zwykle zachwyca nas swoim wyglądem. To roślina z rodziny astrowatych, która ma piękne kwiaty. Często spotykana jest na przydomowych rabatach oraz w kwiaciarniach, jako kwiat cięty.

Roślina może osiągać wysokość do 1 metra. Ma sztywne pędy, które są wyjątkowo wytrzymałe. Kwitnie od sierpnia do października. Niewiele osób wie, że wygląd to nie jej jedyna zaleta. Z jeżówki purpurowej uzyskuje się surowce farmaceutyczne. Niezwykle cenny jest korzeń i ziele – pozyskuje się je z roślin, które mają co najmniej 2 lata.

Z ziela jeżówki purpurowej przygotowuje się soki oraz intrakty. Możne je również ususzyć. Korzeń, który zbierany jest jesienią, również jest poddawany procesowi suszenia.

Jakie właściwości ma jeżówka purpurowa?

Zarówno ziele jeżówki purpurowej, jak i korzeń są źródłem wielu cennych związków leczniczych. W ich składzie możemy znaleźć alkamidy, olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy fenolowe, poliacetyleny oraz polisacharydy.

Wyciąg z jeżówki purpurowej może wzmocnić odporność i sprawić, że organizm będzie się szybciej regenerował w przypadku przeziębień i infekcji. Związki czynne, które zawiera, wpływają stymulująco na korę nadnerczy oraz tworzenie białek, które są odpowiedzialne za ochronę organizmu przed patogenami. Dodatkowo preparat wpływa na zwiększenie liczby białych krwinek i ich ruchliwości.

Suplementy diety, które zawierają wyciąg z jeżówki purpurowej, polecane są również w przypadku chorób układu oddechowego. Mają działanie przeciwzapalne, które może stanowić uzupełnienie farmakologii.

Wyciąg z rośliny może być również stosowany od zewnątrz. Kosmetyki z jego dodatkiem doskonale sprawdzą się w pielęgnacji skóry skłonnej do alergii i podrażnień oraz skóry trądzikowej.

Jeżówka purpurowa – przeciwwskazania

Jeżówki purpurowej nie powinny przyjmować osoby, które są na nią uczulone. Osoby uczulone na takie zioła jak mniszek lekarski, nagietek, arnika czy krwawnik powinny szczególnie uważać przy przyjmowaniu preparatów zawierających roślinę w składzie.

Przyjmowania jeżówki purpurowej odradza się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom poniżej 12 roku życia.

Co można zrobić z jeżówki purpurowej?

Najprostszym sposobem, który pozwoli cieszyć się z właściwości jeżówki purpurowej, jest przygotowanie naparu. Wystarczy suszony korzeń jeżówki zalać szklanką wrzącej wody i przykryć. Następnie należy odczekać 20 minut. Po tym czasie napar można odcedzić. Wtedy jest gotowy do wypicia.

Napar z suszonego ziela jeżówki ma słabsze właściwości. Przygotowanie go jest jednak krótsze. Po zalaniu gorącą wodą wystarczy odczekać jedynie 10 minut, aby cieszyć się jego smakiem.

Napar można pić maksymalnie 2-3 razu w ciągu dnia. Warto pamiętać, że dziennie można przyjąć jedynie 100-200 ml wyciągu z jeżówki purpurowej.

Z dodatkiem jeżówki purpurowej można także zrobić sok, syrop oraz wyciąg. Niezwykłe właściwości ma również nalewka z suszonego ziela. 

Nalewka z jeżówki purpurowej – przepis

Do przygotowania nalewki z jeżówki potrzebujemy:

  • 200 g suszonego ziela jeżówki purpurowej,
  • 400 ml wódki 40%.

W przepisie warto użyć butelki lub naczynia wykonanego z ciemnego szkła. Należy wsypać do niego susz, a następnie zalać alkoholem. Dokładnie wymieszaj zawartość i odstaw do ciemnego, ciepłego miejsca na co najmniej trzy tygodnie. Co jakiś czas warto wstrząsnąć naczyniem. Po tym czasie nalewkę należy odcedzić. Gotową nalewkę można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez ok. rok.

Warto spożywać ją w przypadku osłabionej odporności lub infekcji. Codziennie należy przyjmować pół łyżeczki napoju przez 10 dni. Po tym czasie można zrobić przerwę.

Źródło: oprac. własne, gemini.pl

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 67

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4