Ewa_Gotuje

Jedziemy do Włoch!

Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie.

Fot. 123RF/Picsel

Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale...


Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!

 

Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji Emilia-Romana. To nic innego jak charakterystyczna tortilla z placków pszennych i odpowiedniego, typowo włoskiego, nadzienia. Do piadini trafia sos pomidorowy, ser, z reguły mozarella, włoskie wędliny - kiełbasa, salami, czy pieczona wieprzowina, czyli porchetta. Piadina występuje też w wersji na słodko, z dżemem czy kremem orzechowym. Co ciekawe od 2008 roku ów przysmak można zamówić w polskich wagonach restauracyjnych... WARS.


Gdzie szukać piadiny? Rimini, Cesena, a także San Marino, w charakterystycznych kioskach, zwanych piadineria.


Klasyczną włoską zupą jest minestrone - od włoskiego minestro - zupa. Popularna na całym półwyspie apenińskim i różniąca się składem w zależności i od regionu i od pory roku. W skrócie, minestrone to doskonały bulion mięsny lub warzywny, z kawałkami świeżych, lekko podgotowanych warzyw. Najczęściej znajdziemy w nim cukinię, fasolkę szparagową, marchew, groszek, szpinak czy brokuły.


Gdzie szukać minestrone? Polecamy Ligurię skąd pochodzi minestrone alla genovese, dodatkowo doprawiane pesto.

 

Przepis na minestrone? Kliknij!

 

Zamiast makaronu - bo bez trudu znajdziemy go w każdej włoskiej restauracji - sięgnijmy po ryż, czyli risotto. Prawdziwe risotto powstaje ze specjalnych odmian ryżu, które najpierw szklimy na maśle z cebulą, a następnie dusimy podlewając bulionem. Risotto doprawiamy winem i parmezanem, a podajemy na (niemal) tysiąc sposobów.


Gdzie szukać dobrego risotto? Na początek jedziemy do Mediolanu, gdzie zamawiamy risotto alla milanese - w uroczym żółtym kolorze, doprawione szafranem. Warto też udać się nad Adriatyk i skosztować risotto marinara - ze świeżymi pomidorami i świeżymi owocami morza.

 

Więcej pomysłów na risotto? Kliknij!


Skoro już o owocach morza mowa... Nie sposób pojechać do Włoch i nie spróbować świeżych kalmarów, małży, czy krewetek. Włosi najczęściej dodają je do pizzy czy makaronu. I choć uprzedzaliśmy, że o tych klasycznych daniach pisać nie będziemy, to dla pewnego makaronu zrobimy wyjątek. Wiąże się z nim bowiem ciekawa historia. Paccheri to rury makaronowe o imponującej średnicy, w których podobno w okresie renesansu szmuglowano czosnek do Prus - rząd bowiem zakazał importu doskonałego czosnku włoskiego, by chronić swoich rolników.


Paccheri ai frutti di mare to doskonały makaron pełen delikatnych skorupiaków, w sosie pomidorowym, doprawiony ziołami. Gdzie szukać? Nad morzem!


Włosi nie gęsi i swoje pierogi mają... Ponoć w pierogi - znane jako ravioli - potrafią zapakować wszystko. I faktycznie, mimo że do najpopularniejszych należą nadzienia na bazie sera ricotta oraz szpinaku, to w ravioli znajdziemy znacznie więcej. Polecamy - dla wielbicieli swojskich smaków - ravioli di patate e salsiccia, z ziemniakami i kiełbasą, dla ciekawych nowości - ravioli z anchois i rodzynkami, podawane w sosie z karczochów doprawionych świeżym tymiankiem, czy ravioli z jesiotra w sosie krewetkowym, a dla łasuchów - ravioli di Nonna Ersilia, z ricottą na słodko, posypane cynamomem.


Gdzie szukać ravioli? Tam gdzie pierogów w Polsce, czyli wszędzie. Regionalne odmiany różnią się nadzieniem.

 

Sprawdzony przepis na ravioli. Kliknij!


A na deser jedziemy na Sycylię. Garnitur w prążki, kapelusze typu panama, ciemne okulary i cannoli - nie mylić z canelloni. Cannoli to ciastka-rurki. Nadziane są kremem na bazie ricotty, który smakuje cynamonem, wanilią i nutami pomarańczy. Do kremu często dodaje się siekane pistacje, kandyzowane owoce czy wiórki z gorzkiej czekolady.

 

Poznaj ponad 200 pomysłów na spaghetti. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 672

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0