Jedzenie, które uzależnia

Co sprawia, że sięgamy po kolejne ciastko lub następną porcję frytek? W końcu każdy z nas zdaje sobie sprawę, że nie wpływają one najlepiej na nasze zdrowie. Odpowiedź jest prosta – te produkty wręcz błyskawicznie uzależniają. Dowiedz się na co jeszcze powinieneś uważać.

Fot. 123RF/Picsel

W przypadku niektórych produktów, nasz umysł znacznie częściej podpowiada nam „mam na to ochotę". Jak to się dzieje, że myśląc o poprawiającej humor przekąsce, najczęściej przychodzą nam do głowy chipsy, lody, czekolada lub frytki? Niedawno naukowcy znaleźli rozwiązanie tej zagadki. Otóż okazuje się, że niektóre produkty spożywcze potrafią nas uzależnić niemal w taki sam sposób jak różnego rodzaju używki. Oto lista produktów, na które powinniście szczególnie uważać.

1. Sól

Będziecie zaskoczeni, gdy sprawdzicie ile soli faktycznie zjadacie w ciągu dnia. Naukowcy twierdzą, iż znaczna część społeczeństwa nawet dwukrotnie przekracza zalecane, dzienne spożycie tego produktu. Tymczasem, jest to bardzo ryzykowne, gdyż zbyt duża ilość soli w diecie, może prowadzić do wielu groźnych chorób. Dlaczego tak trudno jest nam z niej zrezygnować? Powód wydaje się być bardzo prosty - uważa się, że dania mocno posolone lepiej smakują, przez co nasz organizm łatwo się od niej uzależnia. Tymczasem wystarczą zaledwie dwa tygodnie, aby zmienić nawyki żywieniowe oraz przyzwyczaić się do zupełnie nowych smaków.

2. Frytki

Połączenie tłuszczów i soli w zaskakujący sposób wpływa na nasz umysł. Rzadko kiedy mamy ich dość, a potrafilibyśmy znaleźć osoby, które byłyby w stanie żywić się tylko i wyłącznie smażonymi ziemniakami pod różnymi postaciami. Uważajmy, bo nasz organizm bardzo łatwo przywiązuje się do smaku tłustych przekąsek oraz sytuacji, w których je spożywamy. W pewnym momencie może się okazać, że zwyczaj podjadania chipsów np. podczas seansu filmowego, przeistoczył się w trudny do zwalczenia nałóg.

Reklama

3. Białe pieczywo

Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez białego pieczywa. Dlaczego? Bo tak bardzo uzależnia. Konkretniej, substancje zapachowe dodawane do chleba przez piekarzy, sprawiają, że bardzo trudno jest nam oprzeć się kolejnej, pięknie pachnącej, kromce. Białe pieczywo, jedzone od czasu do czasu, nie powinno nam zaszkodzić. Jednak warto mieć na uwadze, że dietetycy nie zalecają jego spożywania bardzo często, w zamian proponują wykorzystanie chleba razowego, zawierającego ziarna oraz mąkę żytnią.

4. Mięso

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego wiele osób niemal nie może wyobrazić sobie życia bez mięsa? Nie dzieje się tak tylko i wyłącznie ze względu na fakt, że schabowy lub zrazy są bardzo smaczne. Mięso po prostu również potrafi nas uzależnić! Wszystko to za sprawą albuminy, hemoglobiny oraz globuliny gamma, zawartych w mięsie. Substancje te pobudzają w naszym organizmie receptory opioidowe i wywołują taki sam nałóg jak różnego rodzaju używki.

5. Ciasta i cukierki

Cukier, hojną ręką dodawany do różnego rodzaju wypieków i słodyczy, może uzależnić nas równie mocno, co popularne używki. W tym wypadku działa niemal ten sam mechanizm, co w przypadku czekolady. Spożycie cukru powoduje produkcję endorfin, dzięki którym łatwiej radzimy sobie ze smutkiem, stresem i nerwami. Jeśli zbyt często będziemy poprawiać sobie humor słodyczami, nasz organizm przyzwyczai się do tego mechanizmu, a tym samym będzie próbował wymusić na nas czegoś słodkiego za każdym razem, gdy poczujemy się choć trochę gorzej.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 332

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1