Grill - temat specjalny

Janginizacja. Jak zrobić słodkie przetwory bez cukru?

Środek lata to czas, kiedy wiele osób zabiera się za przygotowanie domowych przetworów. Najzdrowsze będą oczywiście wtedy, kiedy nie dodamy do nich cukru. Ze słodkich, dojrzałych owoców, dzięki procesowi janginizacji, wyczarujesz pyszne i dietetyczne weki. Podpowiemy ci, w jaki sposób janginizować przetwory oraz jakie owoce najlepiej się do tego nadają.

Czym jest janginizacja przetworów? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli udało ci się kupić owoce w promocyjnej cenie lub drzewka w twoim przydomowym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepszym sposobem na zabezpieczenie żywności przed psuciem, będzie przygotowanie z nich przetworów. Najczęściej owoce wraz z cukrem po ugotowaniu lądują w słoikach. Dziś przyjrzymy się bliżej janginizacji, sprawdzimy jak ją przeprowadzić oraz które owoce najlepiej się do tego nadają. 

Sprawdź także: Jak najlepiej zagęścić dżem? Te produkty sprawią, że będzie miał perfekcyjną konsystencję

Co to jest janginizacja?

Owoce są źródłem naturalnych cukrów, smakują doskonale bez dodatkowych substancji słodzących, zwłaszcza w sezonie letnim. Janginizacja polega na przygotowywaniu przetworów bez dodatku cukru, co pozwala ograniczyć kalorie. Będzie to doskonałe rozwiązanie dla diabetyków, osób zmagających się z insulinoopornością, a także osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Do owoców wystarczy dosypać odrobinę soli, to właśnie ona pozwala przedłużyć trwałość domowych weków. 

W jaki sposób janginizować przetwory?

Cukier dodawany jest do przetworów nie tylko ze względu na smak, pozwala również je zakonserwować. Zastanawiasz się, jak pasteryzować owoce bez cukr? Umyte i pozbawione w razie potrzeby skórki i pestek owoce, wystarczy wsypać do garnka lub na patelnię, a następnie podduszać na niewielkim ogniu z dodatkiem szczypty soli. Dżem będzie gotowy, kiedy zgęstnieje i odparuje z niego woda. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać masę, aby nic się nie przypaliło. Zazwyczaj używa się proporcji szczypta soli na kilogram owoców. Możesz użyć zwykłej soli kuchennej, morskiej, kłodawskiej, lub różowej himalajskiej. Nie od dziś wiadomo, że odrobina soli w słodkim daniach i deserach, świetnie podbija ich słodycz. Dlatego nie musisz obawiać się, że ten dodatek zepsuje smak twoich dżemów czy konfitur. 

Nie możesz zapomnieć o tym, że aby twoje przetwory były bezpieczne i jak najdłużej zdatne do spożycia, po ugotowaniu należy przełożyć je do wyparzonych lub nowych słoików. Zakręcone słoiki możesz także poddać procesowi pasteryzacji, przez kwadrans zagotowując je w dużym garnku. 

Jakie owoce są najlepsze do janginizacji?

Zastanawiasz się, co można janginizować? Procesowi temu można poddawać zarówno owoce, jak i warzywa. Dobrze sprawdzą się tu: jabłka, brzoskwinie, nektarynki, truskawki, maliny, śliwki, winogrona czy wiśnie. Należy pamiętać, by używać jedynie zdrowych owoców, bez oznak gnicie czy zepsucia. Przed rozpoczęciem gotowania trzeba je dokładnie umyć i osuszyć.

Nie masz pomysłu na to, jakie domowe przetwory zrobić w tym roku? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Dżem truskawkowy

 Dżem truskawkowy Zobacz przepis

Dżem truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Żurawinowa konfitura

 Żurawinowa konfitura Zobacz przepis

Żurawinowa konfitura / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dżem morelowy

 Dżem morelowy Zobacz przepis

Dżem morelowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dżem z winogron

 Dżem z winogron Zobacz przepis

Dżem z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dżem z borówek

 Dżem z borówek Zobacz przepis

Dżem z borówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dżem z kiwi

 Dżem z kiwi Zobacz przepis

Dżem z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dżem wiśniowy

 Dżem wiśniowy Zobacz przepis

Dżem wiśniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Aksamitny dżem mirabelkowy

 Aksamitny dżem mirabelkowy Zobacz przepis

Aksamitny dżem mirabelkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dżem z cukinii z wanilią

 Dżem z cukinii z wanilią Zobacz przepis

Dżem z cukinii z wanilią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 24

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2