Ewa_Gotuje

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Być może płatki owsiane nie wyglądają atrakcyjnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa.

Fot. 123RF/Picsel

Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale wiedziały co robią. Zaledwie kilka łyżek płatków dziennie może zupełnie odmienić nasze życie, gdyż owies ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Każdy, kto choć raz doświadczy jego prozdrowotnego działania, z pewnością nie powróci do starych nawyków żywieniowych.

W jaki sposób płatki owsiane wpływają na nasze zdrowie?

Najcenniejszym związkiem, dostarczanym przez płatki owsiane do organizmu, jest błonnik. Dzięki niemu, nasz metabolizm przyśpiesza i reguluje swą pracę. Sprawia także, iż znacznie dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie miedzy posiłkami. Zalety wysokobłonnikowych produktów powinny docenić przede wszystkim sportowcy oraz osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy.

Jednak zaletą błonnika nie jest jedynie usprawnienie pracy układu trawiennego. Dzięki niemu, w bardzo prosty sposób obniżymy poziom złego cholesterolu we krwi oraz zapobiegniemy powstawaniu tzw. pasm tłuszczowych, które mogą doprowadzić do ataku serca lub udaru. Badania wskazują, iż niektóre substancje, pomagające obniżyć poziom cholesterolu nawet o ¼, występują wyłącznie w osie. Udowodniono również, że ryzyko otyłości spada o 50% w przypadku dzieci, które regularnie jedzą owsiankę.

To niedoceniane zboże pomaga także skutecznie obniżyć ciśnienie krwi oraz stanowi doskonałe źródło selenu, magnezu i witamin z grupy B, które zapobiegają przemęczeniu i uczuciu rozdrażnienia oraz sprawiają, że układ nerwowy pracuje prawidłowo. Ponadto, naukowcom udało się dowieść, że owies posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

Ciekawym jest również fakt, iż owies wpływa pozytywnie nie tylko na to jak się czujemy, ale również sprawia, że wyglądamy zdecydowanie lepiej. Zawarta w nim witamina E spowalnia procesy starzenia się komórek. Każdy z nas bez większego problemu może we własnym domu przygotować maseczkę z płatków owsianych, która zlikwiduje wszelkie podrażnienia oraz sprawi, że skóra będzie rozświetlona, nawilżona i wyraźnie wygładzona.

Zobacz też: 10 zaskakujących pomysłów na śniadania

10 zaskakujących pomysłów na śniadania

Płatki owsiane w codziennej diecie

Jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście płatków owsianych w kuchni, z pewnością ucieszy was informacja, że wprowadzenie ich do diety jest niezwykle proste. Są one jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, który doskonale sprawdzi się zarówno w koktajlach, deserach jak i wytrawnych daniach. Możemy jeść je o każdej porze dnia, a jedynym ograniczeniem przy ich wykorzystaniu jest nasza wyobraźnia.

Wiele osób uważa, iż zdrowe żywienie wymaga sporych nakładów finansowych. W przypadku płatków owsianych czeka nas miła niespodzianka. W przeciwieństwie do wielu modnych produktów uznawanych za niezwykle zdrowe, są one zaskakująco tanie. Paczka, która spokojnie wystarczy na miesiąc, kosztuje niespełna 3 złote. Co sprawia się, że jest to jedna z najtańszych inwestycji w nasze zdrowie.

Nie wiesz jak przygotować płatki owsiane? Oto pomysły naszych użytkowników! Kliknij w wybrane zdjęcie.

Mielone w płatkach owsianych. Kliknij!Płatki owsiane z kokosową śmietanką, sokiem marchwiowym i orzechamiSznycle drobiowe w płatkach owsianych. Kliknij!Huzarskie kołpaczki z płatków owsianych. Kliknij!Mini serniczki z białą czekoladą i spodem z płatków owsianychCiastka podwójnie owsiane. Kliknij!

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 672

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 210

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0