Jakie dania na niedzielny obiad dla gości? Tymi potrawami zachwycisz rodzinę i znajomych

Idealny niedzielny obiad dla gości? Rosół i schabowy to zapewne coś, co pierwsze przychodzi nam na myśl. Klasyka zawsze się sprawdzi, ale warto też otworzyć się na nowe doznania kulinarne.

Co na niedzielny obiad dla gości - przepisy i wykonanie w wersji tradycyjnej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co na niedzielny obiad dla gości? Przepisy i wykonanie wcale nie muszą być skomplikowane, jeśli chcemy osiągnąć prawdziwy kulinarny majstersztyk. Wystarczy skorzystać z poniższych przepisów albo tylko się nimi zainspirować.

Sprawdź także: Aż trudno uwierzyć, jak ten owoc zmiękcza mięso. Schab i gulasz rozpływają się w ustach

Niedzielny obiad dla gości - tylko rosół i schabowe? 

Rosół i kotlet schabowy z ziemniakami i surówką to prawdziwy klasyk na niedzielny obiad. Jeżeli chcesz mieć pewność, że goście będą zadowoleni - postaw na tradycyjne dania. Pamiętaj jednak o wegetarianach. Możesz przygotować te popularne potrawy w wydaniach bezmięsnych. Rosół ugotuj z samych warzyw i przypraw, a zamiast klasycznych kotletów, przygotuj te sojowe.  

Niemniej jednak zachęcamy do wyjścia poza schemat. Można przygotować bardziej wysublimowane dania, które nadal będą zgodne z kubkami smakowymi gości. Możesz też całkowicie zaszaleć i wybrać coś niespodziewanego, np. kuchnię azjatycką. Pamiętaj jednak, że ostatnia opcja jest dość ryzykowna, zwłaszcza jeśli masz gościć osoby w średnim wieku i starsze. 

Co na niedzielny obiad dla gości - przepisy i wykonanie w wersji tradycyjnej 

Rosół i schabowe - to właśni chcesz podać gościom na niedzielny obiad? Mamy dla ciebie proste w realizacji przepisy: 

Rosół z kurczaka na niedzielny obiad 

Rosół z kurczaka na niedzielny obiad | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 1 kg kurczaka (z kośćmi i skórą)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 por 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • natka pietruszki 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 kulki ziela angielskiego 
  • sól i pieprz do smaku

       

      Wykonanie: 

      1. Kurczaka umieść w dużym garnku. 
      2. Dodaj obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. 
      3. Zalej składniki zimną wodą, tak aby przykryła całość. 
      4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny. Regularnie usuwaj powstającą pianę. 
      5. Po upływie czasu wyjmij kurczaka z bulionu i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. 
      6. Przecedź bulion przez sitko, aby pozbyć się warzyw i czosnku. Dopraw go solą i pieprzem według własnego smaku. 
      7. Do gotowego bulionu dodaj pokrojone mięso z kurczaka. 
      8. Podawaj rosół z posiekaną natką pietruszki. 

      Szybki przepis na schabowe 

      Szybki przepis na schabowe | Fot. 123RF/Picsel

      Składniki

      Porcja dla 4 osób:

      • 4 kotlety schabowe 
      • 2 jajka 
      • mąka pszenna 
      • bułka tarta 
      • sól i pieprz do smaku 
      • olej do smażenia 

         

        Wykonanie: 

        1. Rozbij jajka w niezbyt głębokim talerzu i roztrzep je widelcem (możesz użyć trzepaczki). Na drugim talerzu umieść mąkę, a na trzecim bułkę tartą. 
        2. Kotlety schabowe dokładnie osusz i przypraw solą i pieprzem z obu stron. 
        3. Każdy kotlet obtaczaj najpierw w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku i na koniec panieruj w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka się przykleiła. 
        4. Na dużej patelni rozgrzej olej. 
        5. Smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.  
        6. Po usmażeniu wyłóż kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
        7. Podawaj z ziemniakami/frytkami i surówką. 

          Niedzielny obiad dla gości - nowatorskie, ale nadal tradycyjne przepisy 

          Zaskocz gości bardziej oryginalnymi daniami nawiązującymi do tradycji. Co to takiego? Mamy dwa genialne przepisy:

          Kremowa zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni - sprawdź przepis 

          Kremowa zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni | Fot. 123RF/Picsel

          Składniki

          • 1 kg dyni 
          • 1 cebula 
          • 2 ząbki czosnku 
          • 500 ml bulionu warzywnego 
          • 200 ml śmietanki kremówki 
          • 2 łyżki masła 
          • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
          • pestki dyni 

           

          Wykonanie: 

          1. Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, aż będą miękkie. 
          2. Dodaj pokrojoną dynię i smaż przez kilka minut. 
          3. Zalej bulionem warzywnym i gotuj, aż dynia będzie miękka. 
          4. Zmiksuj zupę na gładki krem. 
          5. Dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
          6. Opłucz, osusz i podpraż pestki dyni na suchej patelni. 
          7. Podawaj zupę gorącą, posypaną prażonymi pestkami dyni. 

          Schab ze śliwkami na niedzielny obiad - prosta receptura 

          Schab ze śliwkami na niedzielny obiad | Fot. 123RF/Picsel

          Składniki

          • 1 kg schabu bez kości 
          • 12 śliwek 
          • 2 łyżki oleju 
          • 2 łyżki miodu 
          • 1 łyżka musztardy 
          • sól i pieprz do smaku

          Wykonanie: 

          1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
          2. Schab natrzyj solą i pieprzem z obu stron. 
          3. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z obu stron na złocisty kolor. 
          4. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. 
          5. Wymieszaj w miseczce miód i musztardę, a następnie posmaruj schab z obu stron tą mieszanką. 
          6. Włóż śliwki do naczynia wokół schabu. 
          7. Piecz przez około 1,5-2 godziny, aż schab będzie miękki i dobrze przypieczony, a śliwki zaczną się rozpadać. 
          8. Wyjmij schab z piekarnika, pokrój na plastry i podawaj z sosem powstałym podczas pieczenia oraz duszonymi śliwkami. 

          Innowacyjne dania dla gości na niedzielny obiad 

          Mamy dla ciebie też bardzo oryginalne przepisy. Twoi goście z pewnością nie spodziewają się takich dań.  

          Zupa krem z buraka z mleczkiem kokosowym 

          Zupa krem z buraka z mleczkiem kokosowym | Fot. 123RF/Picsel

          Składniki

          • 4 średnie buraki (obrane i pokrojone w kostkę) 
          • 1 cebula (posiekana) 
          • 2 ząbki czosnku (posiekane)
          • 400 ml bulionu warzywnego 
          • 400 ml mleczka kokosowego 
          • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 
          • sok z 1/2 cytryny 
          • sól i pieprz do smaku 

          Wykonanie: 

          1. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym lub oliwie. 
          2. Dodaj pokrojone buraki i smaż przez kilka minut.
          3. Wlej bulion warzywny i gotuj, aż buraki zmiękną. 
          4. Zmiksuj zupę na gładki krem. 
          5. Dodaj mleczko kokosowe i podgrzewaj. 
          6. Dopraw zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
          7. Podawaj ciepłą zupę kremową z buraków. 

          Krewetki w tempurze z egzotycznym sosem 

          Krewetki w tempurze z egzotycznym sosem | Fot. 123RF/Picsel

            Składniki

            • 400 g krewetek
            • 1 szklanka mąki pszennej 
            • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
            • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej 
            • 1/2 łyżeczki soli 
            • 1/4 łyżeczki pieprzu 
            • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
            • 1 szklanka zimnej wody gazowanej 
            • olej do smażenia 

              Sos egzotyczny: 

              • 1 mango (pokrojone w kostkę) 
              • sok i skórka z limonki 
              • 1 łyżeczka startego imbiru 
              • 1 łyżka sosu sojowego
              • 1 łyżka miodu
              • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili 

                Wykonanie: 

                1. Wymieszaj mąki, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Dodaj wodę gazowaną i wymieszaj. 
                2. Zamocz krewetki w cieście tempura, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się złociste. 
                3. W blenderze zmiksuj mango, sok i skórkę z limonki, imbir, sos sojowy, miód i opcjonalnie płatki chili. 
                4. Podawaj krewetki z sosem egzotycznym jako dip. 

                Wegetariański niedzielny obiad dla gości 

                Mamy dla ciebie też ciekawe przepisy na wege obiady dla niedzielnych gości. Sprawdź:

                Przepis na wege rosół 

                Przepis na wege rosół | Fot. 123RF/Picsel

                  Składniki

                  • 1 duża cebula (pokrojona na ćwiartki)
                  • 2 marchewki (pokrojone na plastry)
                  • 2 łodygi selera naciowego (pokrojone na kawałki)
                  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
                  • 1 liść laurowy 
                  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
                  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
                  • 1 litr bulionu warzywnego 
                  • sól i pieprz do smaku 
                  • natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie) 

                       

                      Wykonanie: 

                      1. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oleju, aż będą miękkie i lekko zarumienione. 
                      2. Dodaj marchewki, seler naciowy, liść laurowy, majeranek i tymianek. Smaż przez kilka minut. 
                      3. Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. 
                      4. Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. 
                      5. Zdejmij liść laurowy. 
                      6. Przed podaniem, udekoruj rosół świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz. 

                      Prosty przepis na kotlety z zielonej soczewicy (podaj z ziemniakami i surówką) 

                      Kotlety z zielonej soczewicy | Fot. 123RF/Picsel

                      Składniki

                      • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy 
                      • 1 cebula, drobno posiekana 
                      • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
                      • 1 łyżka sosu sojowego 
                      • 1 łyżka mąki 
                      • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
                      • 1 łyżeczka papryki w proszku 
                      • sól i pieprz do smaku 
                      • olej do smażenia 

                       

                      Wykonanie: 

                      1. W misce połącz ugotowaną soczewicę, posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, mąkę, tymianek i paprykę w proszku. 
                      2. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku. 
                      3. Uformuj z masy kotlety o żądanej wielkości.
                      4. Rozgrzej olej na patelni. 
                      5. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się chrupiące i złociste. 
                      6. Wyjmij kotlety z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. 

                         

                        Źródło: Smaker.pl

                        Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

                        Zobacz także:

                        Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

                        Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

                        Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

                        Komentarze

                        Ostatnio komentowane przepisy

                        Dania główne Placki z młodej kapusty

                        Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

                        Odsłon: 306

                        15 min
                        3
                        Dania główne Kurczak z grilla

                        tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

                        Odsłon: 104

                        15 min
                        3
                        15 min
                        3

                        Polecane artykuły

                        Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

                        Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

                        1
                        Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

                        Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

                        3
                        Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

                        Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

                        1
                        Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

                        Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

                        4