Ewa_Gotuje

Jaką wodą zalewać ogórki - zimną czy ciepłą?

Jak zrobić idealne ogórki kiszone? Przepisów jest wiele, większość zawiera oczywiście czosnek, chrzan, koper i solankę. Największe kontrowersje budzi jednak temperatura wody, z przygotowujemy zalewę. Sprawdź, czy do ogórków kiszonych wybierać wrzątek, czy raczej lepiej sprawdzi się zimna woda.

Zimna woda czy wrzątek, czym zalewać ogórki? | Fot.123RF/Picsel

Niektóre gospodynie do ogórków kiszonych używają wyłącznie wrzątku. Inne nie wyobrażają sobie ogórków bez chłodnej, źródlanej wody. Inni również grupa zwolenników gotowanej, aczkolwiek wystudzonej wody. Czy istnieje więc jeden właściwy sposób na ogórki kiszone?

Sprawdź także: Ogórki małosolne w butelce. Ten przepis to hit internetu

Jaką wodą zalać ogórki kiszone?

Wszyscy wiemy, że wrzątek to świetny sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów. Jednak zalewając ogórki oraz dodatki, takie jak czosnek i chrzan gorącą wodą, tym samym możemy pozbawić je cennych wartości odżywczych. Dlatego warto użyć wody w temperaturze 20 stopni, która jest bezpieczna dla warzyw, pozwala zachować składniki wartościowe dla organizmu.

Sekret pysznych ogórków tkwi również w odpowiednio przygotowanej solance. Jeżeli do jej zrobienia użyjesz zimnej wody, sól może się dobrze nie rozpuścić. Letnia woda będzie, więc dużo lepszych wyborem. Ponadto warto pamiętać o tym, że proces kiszenia ogórków polega na fermentacji mlekowej, za którą odpowiedzialne są dobroczynne bakterie. Dlatego temperatura oscylująca wokół 20 stopni, będzie idealna do ich rozwoju, co sprawi, że ogórki dobrze się ukiszą. 

Warto również pamiętać o tym, że woda do ogórków nie powinna zawierać, np. chloru, który może powstrzymywać proces fermentacji. Dlatego, jeśli używasz kranówki, możesz oczyścić ją ze zbędnych składników w filtrze węglowym.

Zobacz: Jak zrobić ogórki kiszone?

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0