Grill - temat specjalny

Jak zrobić zasmażkę? Najlepszy przepis babci, zawsze wychodzi

Zasmażka to babciny sposób na uratowanie wielu dań, można dodać ją do zupy, sosu, czy mięsnej potrawki. Dla wytrawnej gospodyni przygotowanie tej bazy do zagęszczania potraw jest bułką z masłem. Wszystkim nowicjuszom chcieliśmy podpowiedzieć, jak zrobić zasmażkę. Dzięki tej prostej metodzie zawsze wyjdzie doskonale.

Przepis na zasmażkę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedy sos wyjdzie zbyt rzadki, a zupa zbyt wodnista wówczas, każda babcia sięga po sprawdzony sposób na taką ewentualność, czyli przygotowuje zasmażkę. Do jej zrobienia potrzebować będziesz jedynie dwóch składników, a twoje danie w mig nabierze pożądanej konsystencji. Sprawdź, jak zrobić zasmażkę i do czego ją stosować. 

Sprawdź także: Mąka orzechowa pomoże w zbiciu cholesterolu. W kuchni wyczarujesz z niej pyszności

Co to jest zasmażka?

Zasmażka to nic innego jak podsmażona na tłuszczu mąka. Można przygotować ją z masła, margaryny, smalcu czy oleju, rodzaj mąki też jest dowolny, najczęściej jest to oczywiście mąka pszenna. Równie dobrze sprawdzi się również ta pełnoziarnista lub inne mąki bezglutenowe, które będą odpowiednie dla osób, które borykają się z celiakią. 

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażkę najczęściej przygotowuje się z proporcji jeden do jednego. Na niewielkim ogniu rozpuść łyżkę masła, a następnie dodaj łyżkę mąki. Pamiętaj, aby cały czas mieszać powstałą masę, tak by dobrze się połączyła, nie powstały w niej grudki, a także by nic się nie przypaliło. W zależności od tego, jak długo będziesz podsmażać składniki na patelni, otrzymasz zasmażkę nadającą się do różnych potraw. 

Do czego dodaje się zasmażkę? Jasna najlepiej dodawać do jasnych sosów, ta smażona nieco dłużej o złotym kolorze będzie idealna do zupy, natomiast ciemna, która będzie miała najbardziej intensywny smak, dodawaj do ciemnych sosów. 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 25

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3625

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4