Jak zrobić warzywne makarony? Najlepsze przepisy na danie z warzywnym makaronem

Makarony kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią włoską. Długie, ciągnące się spaghetti z sosem pomidorowym, czy też penne podane z aromatycznym pesto to dania, którym trudno się oprzeć. Makaron może też oznaczać niezbędny element niedzielnego rosołu, przygotowany własnoręcznie przez naszą ukochaną babcię. Dziś przedstawimy ci makaron w nieco innej wersji. Sprawdź, jak zrobić warzywne makarony.

Pomysł na makarony warzywne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie wszyscy wiedzą o tym, że makaron nie musi być zrobiony z mąki i jajek. Doskonale smakować będzie również ten przygotowany z cukinii, marchewki, batatów czy dyni. W takim wydaniu jest niezwykle pyszny, ale przede wszystkim tak zdrowy, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako alternatywa do codziennego obiadu. Jak zrobić warzywny makaron i dlaczego warto go jeść? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Jak najłatwiej zrobić sos do makaronu z niczego? Przepisy na prościutkie i zdrowe sosy do makaronu

Warzywny makaron – zdrowie na talerzu 

Warzywny makaron to dość nowy koncept, który pojawił się wraz z rosnącą modą na kuchnię roślinną. To jednak fantastyczna wiadomość nie tylko dla osób, które zajadają przede wszystkim rośliny, ale również dla tych, którzy chcą odżywiać się zdrowiej. Więcej warzyw na talerzu to marzenie, chociażby zatroskanych rodziców, którzy widzą, że ich pociechy jedzą najchętniej makaron z ketchupem. Makaron w wersji warzywnej może zatem okazać się kolorową alternatywą, która dla niektórych dzieci okaże się na tyle kusząca, by sprawdzić, z czym to się je.

Oprócz tego warzywne makarony uwielbiane są przez osoby na diecie bezglutenowej. Zrezygnowanie ze zwykłych białych makaronów jest w tym przypadku koniecznością – gluten znajduje się w większości makaronów. Wyjątkiem są makarony warzywne, które z łatwością zrobicie w domu samodzielnie. Nie będzie w nich ani śladu glutenu. Za to znajdziecie w nich całe mnóstwo witamin i minerałów – jak to już bywa z surowymi bądź poddanymi niewielkiej obróbce termicznej warzywami. Tak, to właśnie zdrowie na talerzu! 

Z czego zrobić makaron z warzyw? 

Makaron warzywny najczęściej przygotowuje się z warzyw twardych – takich, którym można nadać strukturę, i które nie zmienią swojej konsystencji, gdy zaczniemy je kroić. To przede wszystkim cukinia, która wiedzie prym wśród makaronowych eksperymentów, ale również marchewka, burak, pietruszka czy nawet tak zwana dynia makaronowa. Czym zrobić makaron z warzyw, by rzeczywiście wyglądał on jak makaron? Oto jest pytanie. Niestety nie uda wam się tego zrobić zwykłym nożem czy też obieraczką. Najczęściej do tego zadania używa się krajalnicy spiralnej czy też spiralizera do warzyw. To narzędzia, które nadają warzywom piękny kształt, jednocześnie krojąc je bardzo cieniutko. Oczywiście bez tych narzędzi także dacie sobie radę. Jest to jednak bardziej pracochłonne – dlatego osoby, które pragną częściej zajadać się makaronami warzywnymi, powinny się zaopatrzyć w odpowiednie narzędzia. W ten sposób możecie łatwo przygotować warzywa pokrojone w cieniutkie paseczki, czyli tak zwane warzywa Julienne.  

Spaghetti i tagliatelle z cukinii 

Cukinia to jeden z najlepszych „makaronowych” wyborów dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tego typu daniami. Dlaczego? Jest niedroga, więc gdy coś się nie uda, nie będzie Ci szkoda materiału. Poza tym jest łatwa w obróbce i dość miękka, by można było łatwo pokroić ją nawet za pomocą zwykłego noża. Do makaronu z cukinii wykorzystuje się wyłącznie miąższ, bez części z pestkami, która rozpada się i nie jest zbyt stabilna. Spaghetti i tagliatelle z cukinii są niezwykle proste do przygotowania. Właściwie wystarczy, że pokroicie (najlepiej za pomocą odpowiedniego narzędzia) nieobrane warzywo w cienkie bądź w przypadku tagliatelle trochę grubsze paski. Następnie cukinię należy podsmażyć chwilę na patelni z oliwą z oliwek. Dopiero później połączcie makaron z ulubionym sosem i serem. Taki makaron będzie przepyszny, ale również bardzo zdrowy. Pamiętajcie, że cukinia jest bogata w potas, magnez, a także witaminę K. Jest również lekkostrawna, dlatego dużo lepiej sprawdzi się na diecie, niż zwykły makaron.  

Makaron z marchewki 

Makaron z marchewki to kolejne danie, które możecie przygotować. Wymaga odrobinę więcej czasu, niż makaron z cukinii, gdyż sama marchewka jest trochę twardsza. Nadal jednak to tylko kilka minut pracy. Za pomocą jednego z narzędzi do przygotowywania makaronu warzywnego, wytnijcie cieniutkie paseczki z obranej i umytej marchewki. Następnie przełóżcie ją na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajcie odrobinę soli, a następnie smażcie przez około dwie minuty, by marchewka odrobinę się zarumieniła. Dodajcie kilka łyżek wody, przykryjcie patelnię i duście przez minutę. W tym czasie marchewka zmięknie i będzie bardziej elastyczna. Idealna do zajadania razem z sosem na bazie mięsa – czymś wyrazistym, co zrównoważy słodki smak samej marchewki.  

Makaron z batatów 

Mogłoby się wydawać, że makaron z batatów to niezbyt dobry pomysł. Przecież słodkie ziemniaki potrzebują długiej obróbki termicznej. Jest jednak trochę inaczej. Gdy kroi się je w cieniutkie niteczki, wystarczy tylko dusić z wodą i ulubionymi przyprawami przez dwie minuty, by uzyskać odpowiednią konsystencję i naprawdę obłędny smak. 

Dynia makaronowa 

Czy wiecie, skąd dynia makaronowa zyskała swoją nazwę? Tak, można zrobić z niej makaron. I to w naprawdę banalny sposób. Wszystko za sprawą przepysznych włókien, które znajdują się w dyni. Wystarczy upiec dynię makaronową w piekarniku, a następnie, za pomocą widelca, wyskrobać miąższ. Automatycznie powstaną wtedy nitki spaghetti, które możecie połączyć z przepysznym, wyrazistym sosem. Pamiętajcie jednak, że dynia jest słodka, dlatego nie obejdzie się tutaj bez mocnych smaków – na przykład dużej ilości parmezanu.  

Makaron warzywny w sałatkach 

Makaron warzywny to dobre rozwiązanie nie tylko w daniach z sosem, ale również w sałatkach. Jest świeży, smaczny i naprawdę mocno warzywny, dlatego można łączyć go z produktami ciepłymi i zimnymi, by uzyskać pożądany smak. Makaron warzywny w sałatkach będzie prezentować się świetnie w połączeniu z serami, na przykład fetą czy pecorino, kurczakiem, orzechami włoskimi czy pomidorkami i oliwkami. To świeża alternatywa dla zwykłych sałatek, które być może już się wam przejadły.  

Potrawy z makaronem warzywnym – przepisy 

Jak mogą wyglądać potrawy z makaronem warzywnym? Przepisy nie będą różnić się zbytnio od tych, które możecie zrobić ze zwykłym makaronem. Przykładowo – z łatwością zrobicie spaghetti bolognese w wersji zielonej, z makaronem z cukinii, który będzie świetnie pasować do mięsnego sosu na bazie dużej ilości pomidorów. A może coś z makaronem dyniowym? Spróbujcie aglio olio z tym słodkim makaronem, jednak nie żałujcie papryczki chili i czosnku! Pokrójcie główkę czosnku w plasterki, trzy papryki posiekajcie drobno. Następnie na dużej ilości oliwy usmażcie te składniki. Dodajcie makaron zrobiony zgodnie z powyższym przepisem, a następnie posiekaną pietruszkę. Wymieszajcie wszystko dokładnie, a następnie przełóżcie na talerze. Teraz wystarczy posypać całość dużą ilością pysznego sera!  

Warzywny makaron to idealna alternatywa dla tradycyjnego, pysznego, choć dość kalorycznego makaronu. Jeśli poszukujecie odrobiny świeżości w kuchni, to rozwiązanie idealne dla was! 

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »

Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 516

30 min
9
15 min
23

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0