Ewa_Gotuje

Jak zrobić idealną mizerię? Magda Gessler ma jedną, prostą radę

Pasuje do schabowego czy udka z kurczaka. Mizeria to orzeźwiający, uniwersalny i bardzo lubiany przez Polaków dodatek do obiadu. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak ją zrobić, aby wyszła chrupiąca i pełna smaku. Jakie ogórki na mizerię wybrać? Czy je odciskać? Patent na mizerię idealną zdradza Magda Gessler.

Odkryj przepis na idealną mizerię Magdy Gessler. Najważniejszy jest wybór dobrych składników | Fot. Artur Zawadzki/REPORTER // Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Przepis na mizerię to jedna z najprostszych receptur... przynajmniej w teorii. Choć wydaje się, że surówka to prawdziwy pikuś, doświadczeni kucharze wiedzą, że można ją przyrządzić lepiej lub gorzej. Na smak i konsystencję przystawki wpływają przede wszystkim wybrane do jej przyrządzenia produkty, ale również wykonywane przez kucharza czynności. W takim razie, czy odciskać ogórki na mizerię? Czy używać dodatków? Jeśli wciąż się zastanawiasz, dowiedz się, jak zrobić idealną mizerię do obiadu.

Sprawdź także: Czy trzeba obierać pieczarki? Wartości odżywcze, krojenie i przechowywanie pieczarek

Jakie ogórki na mizerię?

Bez dobrych produktów nie będzie pysznego dania. Choć stwierdzenie jest dość oczywiste, musisz pamiętać, że dotyczy także mizerii. Najważniejszy w jej przygotowaniu będzie wybór smacznych składników. Do klasycznej wersji potrzebujesz tylko ogórków, śmietany i soli. To właśnie od nich będzie zależeć smak i konsystencja przystawki.

Jakie ogórki na mizerię wybrać? Najlepiej te gruntowe, które mają drobne nasionka. Poza sezonem wybierz po prostu ogórki szklarniowe. Najważniejsze jednak, żeby były świeże, chrupiące i nieprzerośnięte (raczej małe). Należy je obrać, pokroić w cienkie lub grubsze plastry, umieścić w misce, posolić i poczekać, aż puszczą wodę. Gdy oddadzą płyn, pozostaje pytanie - czy odciskać ogórki na mizerię, czy nie?

Czy odciskać ogórki na mizerię?

Ogórki aż w 90 proc. składają się z wody. Jeśli je posolisz i odstawisz, na pewno już po kilku minutach będą otoczone dużą ilością płynu. Zastanów się, co twoi bliscy robią z wodą spod ogórków. Wiele osób po prostu ją odlewa, a warzywa umieszcza w osobnej misce. Jeśli nie wiesz, czy odciskać ogórki na mizerię, czy nie, zapamiętaj, że możesz, ale nie musisz tego robić

Jedną z opcji jest umieszczenie ogórków w ręczniku papierowym i delikatne ich ściśnięcie. Wówczas masz pewność, że warzywa będą mniej wodniste, ale stracą trochę na ładnym kształcie. Możesz je także odcedzić na sitku lub durszlaku - tak, aby płyn całkowicie ociekł. Pozostanie w nich więcej wody, ale będą wciąż sprężyste.

Jeśli nie chcesz, żeby ogórki wpłynęły na konsystencję mizerii, przygotuj surówkę tuż przed podaniem i po posoleniu nie zwlekaj z dodaniem innych składników. W tej wersji trzeba ją jednak zajadać od razu po zaserwowaniu.

Przepis na idealną mizerię Magdy Gessler

Do chrupiących, posolonych i wstępnie przygotowanych ogórków trzeba jeszcze dodać śmietanę. Popularna restauratorka uważa, że to w niej ukryty jest sekret dobrej surówki. Przepis na idealną mizerię Magdy Gessler przewiduje użycie gęstej i kwaśnej śmietany, najlepiej 12 lub 18 proc. Ważne również, żeby ogórki w niej nie pływały. Wystarczy, aby były w niej jedynie obtoczone. Co więcej, zdaniem restauratorki zastąpienie tego składnika jogurtem lub kefirem czyni z mizerii zupełnie inne danie. 

Wypróbuj przepisy na idealną mizerię w różnych wariantach, które przetestowali nasi użytkownicy. Niektórzy do ogórkowej surówki dodają też ocet, pieprz, cebulę, czosnek czy koperek. Wybierając jedną z poniższych receptur, będziesz mieć pewność, że mizeria wyjdzie perfekcyjnie i przede wszystkim pysznie:

1. Mizeria po warszawsku

 Mizeria po warszawsku Zobacz przepis

Mizeria po warszawsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mizeria

 Mizeria Zobacz przepis

Mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mizeria z octem

 Mizeria z octem Zobacz przepis

Mizeria z octem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szwedzka mizeria

 Szwedzka mizeria Zobacz przepis

Szwedzka mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Mizeria z jogurtem greckim

 Mizeria z jogurtem greckim Zobacz przepis

Mizeria z jogurtem greckim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Mizeria po egipsku

 Mizeria po egipsku Zobacz przepis

Mizeria po egipsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mizeria na zimę

 Mizeria na zimę Zobacz przepis

Mizeria na zimę do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 87

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 843

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1