Grill - temat specjalny

Jak zrobić drożdże w domu?

W polskich sklepach już od kilku tygodni brakuje drożdży. Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy można przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Obecność drożdży na sklepowych półkach zwykle przyjmowaliśmy za pewnik. Kosztowały grosze i dotychczas nie musieliśmy się martwić, że ich zabraknie. Niestety, w ostatnim czasie stały się towarem deficytowym - do sklepów nie dotarły kolejne dostawy, a Polacy odczuli w sobie przemożną potrzebę wypiekania domowych bułek, chlebów i drożdżówek.

Ze względu na brak drożdży do łask powróciły przepisy na pieczywo bez ich użycia, w których wykorzystuje się sodę lub proszek do pieczenia. Niektórzy zaczęli produkować zakwas, a jeszcze inni zastanawiają się, czy da się wyprodukować drożdże w domowych warunkach. Jak się okazuje, nie dość, że jest to możliwe, to na dodatek nie powinno nikomu sprawić problemów.

Jak zrobić drożdże w domu?

Należy pamiętać, że drożdże domowej produkcji nie mają tak dużej mocy, jak te sklepowe. Nie nadają się do wypieku ciast i drożdżówek. Jednak świetnie sprawdzą się w przypadku wypieku chleba i pizzy.

Do przygotowania domowych drożdży potrzebne nam są zaledwie trzy składniki: piwo, mąka oraz cukier. Przy czym piwo musi być niepasteryzowane i niefiltrowane z kolei mąka powinna być typu 00, czyli taka, jaką wykorzystujemy do zrobienia pizzy. Na 100 g piwa dodajemy 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru, które po 12 godzinach powinny nadawać się do wymieszania z pozostałymi składnikami.

Więcej o domowej produkcji drożdży dowiesz się z filmu opublikowanego przez naszą użytkowniczkę:

 

W jaki sposób drożdże wpływają na nasz organizm?

Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie. Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz usuniecie różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwień.

Sprawdzone przepisy na domowe pieczywo

Aby mieć pewność, że domowe wypieki się udadzą, warto zaopatrzyć się w sprawdzony przepis. Dziś prezentujemy kilka ciekawych pomysłów naszych użytkowników, dzięki którym upieczecie przepyszne chleby - zarówno te z drożdżami, jak i bez nich.

 

1. Bułki pełnoziarniste

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chlebek z pięciu składników

Fot. HabibiChi na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bułki śniadaniowe

Fot. Agnes72 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Ciabatta

Fot. Kasiagie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chleb tostowy

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Chleb sezamowy na zakwasie

Fot. SlodkaPistacja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Domowy chleb bez drożdży

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Chleb w pięć minut - bez drożdży

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Bułki na proszku do pieczenia

Fot. Paninadeser na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Chleb na maślance

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 76

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1