Grill - temat specjalny

Jak zrobić dobrą ćwikłę? Wystarczy dodać jeden sekretny składnik

Przygotowując się do Wielkanocy, wiele gospodyń już z wyprzedzeniem myśli o pysznym dodatku do gotowanych jajek oraz świątecznych wędlin. Mowa tu oczywiście o ćwikle, czyli smacznej i zdrowej warzywnej sałatce z ugotowanych buraków. Sprawdź, jak zrobić dobrą ćwikłę, jej idealny smak zależy od jednego dodatku.

Co dodać do wielkanocnej ćwikły? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W wielu domach jest obowiązkowym punktem na liście wielkanocnych potraw. Jeśli dotąd z okazji Wielkanocy nie przygotowywałeś ćwikły z chrzanem, a jednocześnie uwielbiasz smak buraków, koniecznie musisz zrobić ją w tym roku. Nie tylko świetnie podkręci smak potraw, ale i jest bardzo zdrowa. Co ciekawe, znana była już w 1567 roku, pisał o niej znany polski poeta i prozaik Mikołaj Rej w swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego". Podpowiemy Ci, jakie składniki muszą znaleźć się w ćwikle, aby wyszła doskonale. 

Co to jest ćwikła?

Ćwikła przygotowywana jest z gotowanych, tartych buraków ćwikłowych. Następnie do tak przygotowanej sałatki dodaje się, tarty chrzan, odrobinę cukru, soli i pieprzu, a także obowiązkowy składnik, bez którego nie będzie smakować tak dobrze, czyli sok z cytryny. Świetnie sprawdzi się również odrobina octu, natka pietruszki, kminek czy goździki. Przysmak ten idealnie smakuje podany wraz z gotowanymi jajkami czy wielkanocną białą kiełbasą. Można zaserwować go również do pieczonych mięs. 

Jakie właściwości zdrowotne ma ćwikła? 

Ćwikła to prawdziwa bomba witaminowa, buraki dostarczają witaminy A, C, E, K oraz tych z grupy B, są także źródłem minerałów, takich jak: żelazo, magnez, cynk, fosfor czy potas. Zawierają również barwnik zwany betaniną, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ponadto zawiera również błonnik pokarmowy, który nie tylko wpływa na uczucie sytości po posiłku, ale i doskonale wspiera pracę jelit i układu trawiennego. Buraki świetnie wpływają również na układ sercowo-naczyniowy, pomagają obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także dostarczają żelaza, które pomoże uchronić się przed anemią. 

Chrzan jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a także opóźnia procesy starzenia i działa przeciwnowotworowo. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspiera odporność organizmu, pomagając chronić się przed przeziębieniem i grypą. Chrzan nazywany jest również naturalnym antybiotykiem, działa odkażająco i wykrztuśnie, pomoże zwalczać również dolegliwości towarzyszące przeziębieniu, takie jak kaszel, zapalenia zatok, czy oskrzeli. Korzeń ten świetnie sprawdzi się również na trawienie, dodatek chrzanu będzie wskazany do tłustych i ciężkostrawnych potraw mięsnych. Ponadto polecany jest do spożywania, jeśli chcesz zadbać o kondycję skóry, a także mocne i zdrowe włosy i paznokcie. 

Jak zrobić dobrą ćwikłę – przepis

Do przygotowania wielkanocnej ćwikły, będziesz potrzebować: 500 g buraków, pięć łyżek tartego chrzanu, sok z cytryny, łyżeczkę cukru, sól i pieprz. 

Zacznij od dokładnego umycia buraków, następnie wrzuć je go osolonej wody i gotuj, aż do miękkości. Kiedy przestygną obierz je, a następnie zetrzyj na tarce. Przełóż starte buraki do miski, dodaj chrzan, sok z cytryny, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotowe! 

Zobacz także:

Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1