Jak zdrowo grillować?

To fakt, że w mięsie i innych grillowanych produktach mogą powstawać szkodliwe związki chemiczne, które z dużym prawdopodobieństwem zwiększają ryzyko raka. Mamy dobrą wiadomość: Można się przed nimi obronić!

Fot. 123RF/Picsel

Grillowanie może być zarówno bardzo zdrowe (tłuszcz z potrawy się wytapia), ale i bardzo niezdrowe (w mięsie i produktach zawierających skrobię wytrącają się substancje rakotwórcze). Co zrobić, żeby grill nie zagrażał naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie?

Żeby grillowało się zdrowiej!

Oto rady, jak zdrowo grillować:

- Im wyższa temperatura, tym więcej substancji szkodliwych w grillu. Nie grilluj nad ogniem! Poczekaj, aż paliwo zacznie się żarzyć.

- Nie dorzucaj podpałki w trakcie grillowania.

- Zdrowiej jest grillować na grillu gazowym - w badaniach naukowcy wykryli, że w mięsie grillowanym na węglu jest więcej substancji rakotwórczych. Niestety, grille gazowe są dużo droższe niż te węglowe.

- Marynaty zawierające sok z cytryny i ocet ograniczają ilość wytrącających się substancji rakotwórczych. Naukowcy zmierzyli, że zawartość amin heterocyklicznych (HCA) w mięsie grillowanym w identycznej temperaturze ale po godzinnym moczeniu w marynacie (olej, woda, ocet i przyprawy), była znacznie niższa niż w mięsie bez marynaty. Marynata "Karaibska" obniżyła ilość HCA o 88 proc. Zawierała tymianek, paprykę, pieprz czarny, ziele angielskie, rozmaryn i szczypiorek.

- Według innych badań, sproszkowana papryka znacznie zmniejsza ilość wytrącających się w czasie obróbki cieplnej mięsa substancji kancerogennych. Z badań wynika, iż tak samo działa czarny pieprz.

- Zaleca się lekkie podgotowanie mięsa przed grillowaniem. Skraca się wtedy ilość czasu spędzanego na ruszcie: pod wpływem wysokiej temperatury i dymu.

Pobierz aplikację smaker

- Używaj niewielkich ilości soli do marynat i przyprawiania grillowanych potraw. Sól także wchodzi w reakcje chemiczne prowadzące do powstawania szkodliwych substancji.

- Chude mięso nie będzie tak obficie "skapywało" na węgiel jak tłuste kawałki, dzięki czemu będzie zawierało mniej substancji toksycznych. Wybieraj więc chude mięso, odcinaj widoczne kawałki tłuszczu i zdejmuj skórkę z drobiu przed grillowaniem.

- Aby tłuszcz nie skapywał na żar, grilluj na specjalnych tackach do grillowania (powinny mieć rowki, do których będzie ściekał tłuszcz).

- Grilluj tylko na węglu lub brykiecie. Nigdy nie używaj drewna z drzew iglastych!

- Mięso może (a nawet powinno) być przyrumienione, ale nie spalone. Odcinaj zwęglone kawałki!

- Nie używaj tych samych tacek ani talerzy do surowego i gotowego mięsa.

- Po wyjęciu mięsa z marynaty, nie wykorzystuj jej ponownie.

- Grilluj tylko na czystym ruszcie lub czystej tacce przeznaczonej do grillowania.

- Oprócz kiełbasy jedz też warzywa, owoce - np. w formie sałatek. Zawierają antyoksydanty, które zmniejszą wpływ szkodliwych substancji na zdrowie.

- Od czasu do czasu próbuj grillować warzywa i owoce. W ich przypadku nie wytrącają się żadne substancje szkodliwe, a w smaku wcale nie ustępują kiełbaskom!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
1
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 2958

60 min
12
60 min
11
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 654

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

2
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3