Ewa_Gotuje

Jak wykorzystać fasolę z puszki?

Niemal w każdej lodówce można znaleźć puszkę fasoli, która przez bardzo długi czas czeka na wykorzystanie. Co zrobić, aby się nie zmarnowała? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Błonnik pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Jednak chcąc włączyć fasolę do codziennej diety, wiele osób stawia sobie podobne pytanie: jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? W rozwiązaniu tego dylematu pomogą nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami bardzo ciekawymi przepisami. Oto niektóre z nich.

 

1. Smalec z fasoli

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Fasola pieczona w sosie pomidorowym z kiełbasą

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka z fasoli z tuńczykiem i oliwkami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Pasztet z białej fasoli

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pizza z fasoli

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Potrawka z fasoli

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Sałatka z ananasem i fasolą

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Fasolka po bretońsku

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto kokosowe z białej fasoli

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Brownie z fasoli i bananów

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 629

30 min
2
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0