Grill - temat specjalny

Jak wybrać dobrą patelnię?

Wybór dopasowanej do naszych potrzeb patelni to gwarancja wygody codziennego użytkowania oraz pysznych i zdrowych dań.

W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy modele już od 20-30 zł, ale ceny z najwyższej półki mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych! Jakie warianty należy wziąć pod uwagę, aby dokonać trafnego zakupu?

Kształt i rozmiar

Przed podjęciem decyzji, należy zastanowić się, jak dużej patelni właściwie potrzebujemy. Jeśli mieszkamy w pojedynkę, w parze lub nasza rodzina jest mała, a z kuchni korzystamy sporadycznie, nie warto inwestować w jej duże gabaryty - nie dość, że smażenie w takim naczyniu będzie kłopotliwe i nieefektywne, to na dodatek zajmie nam niepotrzebnie dużo miejsca w kuchennych szafkach. W takim przypadku wystarczy mała, płaska patelnia o wymiarach około 16-24 cm średnicy. Jeśli jednak gotujemy dużo dla większej ilości osób, naturalnie należy rozpatrzyć zakup większego naczynia (nawet 30 cm średnicy).

W sklepach zapewne nie raz spotkasz się z całym wachlarzem różnych modeli patelni, przeznaczonych do gotowania rozmaitych rodzajów potraw. I tak, najbardziej pojemnym naczyniem jest patelnia typu wok - głęboka, z wysokimi brzegami, świetnie sprawdzi się do podsmażania warzyw, krewetek, makaronu z kurczakiem, pierogów i właściwie każdego innego produktu, który chcemy poddać intensywnemu działaniu ciepła, nawet bez korzystania z tłuszczu.

Klasyczna, okrągła i niezbyt głęboka patelnia jest najbardziej uniwersalnym narzędziem w naszej kuchni, świetnie nadaje się do przygotowywania właściwie każdego rodzaju potraw.

Jak wybrać dobrą patelnię?
Jeśli chcesz cieszyć się doskonałym smakiem swoich dań, a równocześnie dbać o swoje zdrowie i figurę, wybierz patelnię grillową. Jej wykończone rowkami dno, ułatwia pozbywanie się szkodliwego tłuszczu już w trakcie smażenia, świetnie nadaje się do przygotowywania steków lub filetów.

Na twoim stole często goszczą ryby? Koniecznie zaopatrz się w patelnię w wydłużonym, eliptycznym kształcie, dzięki której przygotujesz każdy gatunek ryb bez konieczności dzielenia ich na części. Podczas przygotowywania śniadania przyda się płaska patelnia do smażenia naleśników (jest bardzo poręczna i lekka, dlatego łatwo operować nią nad ogniem lub płytą elektryczną) lub do robienia sadzonych jajek, z oddzielnymi przegródkami, zamiast zupełnie płaskiego dna.

Jak wybrać dobrą patelnię?

Materiał wykonania

Do łask wracają patelnie żeliwne. Mimo, że są dość ciężkie i niezgrabne mają wiele niezaprzeczalnych zalet. Przede wszystkim - w przeciwieństwie do hołubionego niegdyś teflonu - potrawy na nich przygotowywane są bardzo zdrowe. Nie dość, że do produktów nie przedostają się szkodliwe i toksyczne substancje, to na dodatek, w procesie obróbki termicznej wydzielają się zbawienne dla naszego organizmu związki żelaza. Ponadto, patelni żeliwnych możemy z powodzeniem używać do pieczenia dań w piekarniku, pod warunkiem, że w całości wykonana jest żeliwa (brak w niej np. drewnianych uszu lub innych elementów).

Patelnie teflonowe kilkanaście lat temu na dobre zadomowiły się w kuchniach Polaków. Do czasu, gdy naukowcy nie odkryli szkodliwych substancji uwalniających się podczas smażenia z uszkodzonej powłoki. I chociaż każdy z nas doskonale zna instrukcję obsługi teflonowej patelni, nieraz zdarzy się lekko przytrzeć widelcem lub nożem jej powierzchnię. Jeśli jednak nie potrafisz się z nią rozstać - bezwzględnie stosuj się do zaleceń stosowania, a podczas smażenia używaj wyłącznie drewnianych sztućców.

Najbardziej optymalnym wyborem wydaje się być patelnia ceramiczna, na której możemy przygotowywać potrawy bez dużej ilości tłuszczu. Świetnie nadaje się do przygotowywania warzyw i ryb, a także delikatnego mięsa drobiowego. Łatwo utrzymać ją w czystości i charakteryzuje się dużą odpornością nawet na bardzo wysokie temperatury.

Hitem w produkcji nowoczesnych patelni jest zaawansowana technologia, ukryta pod tajemniczą nazwą Lava Stone. Pięć warstw powłoki z drobinami stopionego kamienia gwarantuje najwyższą trwałość i odporność na zarysowania, a co za tym idzie zdrowe i bezpieczne gotowanie. Lava Stone wykorzystywana jest do tworzenia najbardziej wytrzymałych patelni na świecie, bez szkodliwych i toksycznych substancji, a przy tym jest łatwa w czyszczeniu i doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania wymagających, beztłuszczowych dań.

Do kuchennych nowinek możemy zaliczyć patelnie tytanowe lub miedziane - przeznaczone zwykle dla mistrzów kuchni i prawdziwych, kulinarnych profesjonalistów. Częściej zetkniemy się z nimi w restauracyjnych kuchniach niż w domu przeciętnego Kowalskiego, jeśli jednak uwielbiasz gotowanie i lubisz wysoko stawiać sobie poprzeczkę możesz pokusić się na miedziany lub tytanowy model.

Niezaprzeczalną zaletą takich patelni jest to, że szybko się nagrzewają, długo trzymają ciepło i są bardzo odporne na ścieranie, jednak diabeł tkwi w szczegółach - używanie tego typu naczyń wymaga niebywałej precyzji i bardzo zaawansowanych umiejętności kulinarnych, by w pełni wykorzystywać ich potencjał.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1