Ewa_Gotuje

Jak uratować zwarzony krem, śmietanę i masę budyniową? Zastosuj ten prosty trik

Zwarzony krem to kłopotliwa sytuacja dla każdej pani domu. Można jej jednak w bardzo łatwy sposób uniknąć. Wystarczy zadbać tylko o trzy czynniki, aby krem za każdym razem się udał.

Jak uratować zwarzony krem? Są 3 proste, domowe sposoby | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli jest już byt późno na przygotowanie nowego kremu, a sytuacja jest rozpaczliwa, jest jeszcze wyjście. Sprawdź, jak możesz naprawić zwarzony krem.

Sprawdź także: Jak zrobić kajmak domowy?

Czym jest zwarzony krem?

W zwarzonym kremie cząsteczki tłuszczu mlekowego łączą się ze sobą zbyt ściśle. Przez to możemy zauważyć ich grudki i płyn, który początkowo był przez nie związany. Krem, który uległ zwarzeniu ma w sobie widoczne cząsteczki i jest bardziej płynny, niż powinien. Przez to nie tylko wygląda nieapetycznie, ale także jest nieużyteczny. Zważonym kremem nie przełożymy ani nie ozdobimy skutecznie ciasta.

Jak przygotować krem, żeby się nie zwarzył?

Najprostszym sposobem na zapobiegnięcie zwarzenia się kremu jest zadbanie o to, aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze. Zanim przejdziemy do mieszania ze sobą poszczególnych produktów, upewnijmy się, że ich temperatura nie wpłynie na proces przygotowania kremu.

Duży wpływ na składniki ma także temperatura, która panuje w pomieszczeniu, w którym przygotowujemy krem. Dlatego trudniej będzie go przygotować w pomieszczeniach, w których panuje wysoka temperatura lub w upalne dni. Z kolei zimą należy zadbać o to, aby składniki nie były zbyt zimne. Kiedy wyeliminujemy różnicę temperatur, może okazać się, że krem zacznie wychodzić nam zawsze.

Do zwarzenia się kremu może także prowadzić zbyt długie ubijanie masy. Kiedy zauważysz, że krem jest już gęsty, powstrzymaj się od nadmiernego miksowania. Może być bezpośrednią przyczyną powstawania grudek.

W przypadku kremów na bazie śmietany kremówki, krem może nie wyjść przez zbyt niską zawartość tłuszczu w składnikach. Upewnij się, że nie używasz produktów dietetycznych i niskotłuszczowych.

Jak uratować zwarzony krem, śmietanę, masę budyniową? – domowe sposoby

Co zrobić, kiedy krem się zwarzył? Jeszcze nic straconego. Wystarczy kilka prostych trików, aby go szybko uratować.

Pierwszym sposobem jest uratowanie maślanego kremu w kąpieli wodnej. Nie musisz dodawać nic do kremu. Będziesz potrzebował jedynie rondelka z gotującą się wodą. Miskę, w której jest zwarzony krem, umieszczamy na nim. Postaraj się, aby naczynie nie dotykało w nim wody. Zacznij ubijać krem mikserem tak długo, aż krem się nie ujednolici. Uważaj, aby masło w kremie nie rozpuściło się. Kiedy zauważysz, że masa zaczyna robić się gładka, zdejmij miskę z rondelka. Po ubiciu włóż krem do lodówki, aby stężał. Sposób zadziała także na krem na bazie serka mascarpone. Po kąpieli wodnej należy go porządnie schłodzić, nawet przez kilkanaście godzin w lodówce. Następnie wystarczy go ponownie krótko zmiksować.

Często w przypadku maślanego kremu może się okazać, że zwarzył się przez przechowywanie w zbyt niskiej temperaturze. Jeśli przed schowaniem do lodówki krem nie był zwarzony, spróbuj go ocieplić. Może się okazać, że tyle wystarczy, aby uniknąć grudek.

Jeśli krem nie dość, że jest zwarzony, okaże się także zbyt gęsty, można dodać do niego łyżkę lub dwie wrzątku. Miksujemy go z kremem do ujednolicenia się.

Zwarzony krem maślany można także uratować przez dodanie jednej, dwóch łyżek roztopionego gorącego masła. Wystarczy je dodać do miski i krótko zmiksować.

Krem do tortu

 Krem do tortu Zobacz przepis

Krem do tortu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Opracowała:  Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »

Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0